Afaceri ilegale pe seama refugiaților din Ucraina. Primăria Năvodari verifică locurile unde sunt cazați

0
Publicat:

Românii care găzduiesc refugiați ucraineni primesc din partea statului o anumită sumă de bani, conform HG 494/2022. Administrațiile locale descoperă că sunt proprietari care cer ajutorul ilegal.

Refugiați în vama Isaccea FOTO: Călin Gavrilaș
Refugiați în vama Isaccea FOTO: Călin Gavrilaș

Proprietarul unui imobil care găzduiește refugiați din Ucraina primește 50 de lei pe zi pentru fiecare ucrainean căruia îi oferă masă și casă. 

Doar că administrațiile locale, cele care primesc cererile din partea gazdelor, descoperă cazuri în care românii declară în fals că adăpostesc refugiați. 

O astfel de situație s-a întâlnit în orașul Năvodari (de care aparține Mamaia Nord, devenit cartier rezidențial de lux). Aici, autoritățile au înregistrat în ultima lună o creștere bruscă a solicitărilor făcute în baza HG 494/2002.

Dacă în primele cinci luni de la izbucnirea războiului din Ucraina (februarie 2022), Primăria Năvodari a primit între 100 și 300 de solicitări pentru decontarea serviciilor de cazare și masă din partea proprietarilor care găzduiau refugiați, în septembrie 2022 numărul solicitărilor a ajuns la 930.

Au fost efectuate 42 de verificări în teren și au fost refuzate la plată 16 solicitări”, spun reprezentanții Primăriei Năvodari. În astfel de cazuri s-a constatat că proprietarii declarau în fals că găzduiesc persoane din Ucraina care, în realitate, stau în altă parte. 

Situații similare s-au înregistrat și în alte zone ale țării, precum Maramureș, județ aflat la granița cu Ucraina.

Mii de refugiați ucraineni în județul Constanța

Conform Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța, la începutul lunii septembrie au fost primite și soluționate peste 600 de solicitări de la părinți sau reprezentanți legali ai copiilor refugiați din Ucraina, din cauza războiului. cererile vizează înscrierea acestor copii în sistemul de învățământ românesc.

Autoritățile județene estimează că în acest moment sunt cazați mai mult de 5.000 de refugiați în județul Constanța.

După stabilirea refugiaților ucraineni în județul Constanța, mai multe grupuri, cazate în Mamaia Nord sau Constanţa, au fost văzute adunând gunoaiele de pe plaje. Oamenii au făcut asta din proprie iniţiativă şi spun că este modul lor de a mulţumi românilor pentru ajutorul acordat în aceste momente cumplite.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite