Cum a construit ilegal Consiliul Judeţean Constanţa, în An Centenar, un catarg de 80.000 de euro. „Nu este vorba despre un băţ, cum zic unii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catargul de 80.000 de euro a fost inaugurat chiar în 1 Decembrie 2018, autorităţile dorind să fie un monument dedicat Anului Centenar. Avizele şi autorizaţiile de construire reprezintă însă şi acum o dispută între beneficiar şi executant.

Ca să nu lase Anul Centenar să treacă nemarcat cu un monument la Constanţa, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Ţuţuianu (PSD), şi vicepreşedintele Claudiu Palaz (PMP) au susţinut, în octombrie 2018, ridicarea unui catarg de aproape 40 de metri, pe care să stea arborat un drapel de aproximativ 15 metri. Valoarea proiectului a fost de 366.222 de lei cu TVA.

Consilierii judeţeni din opoziţie au criticat proiectul, însă conducerea CJ le-a explicat că este vorba despre „un monument care poate deveni în timp un punct de reper şi atracţie“. „În soclul acestuia vom îngropa, pe 1 decembrie 2018, cu ocazia Centenarului, un pergament, cu semnăturile primarilor, parlamentarilor şi consilierilor din Constanţa şi Tulcea. Va fi un «Act de promisiune civică» între judeţul Constanţa şi judeţul Tulcea. Crearea brandului Dobrogea“, spunea Horia Ţuţuianu.

Mai mult, vicepreşedintele Claudiu Palaz, omul care s-a ocupat de implementarea acestui proiect, declara, la acea vreme, că nu crede că drapelul naţional trebuie pus „pe un tuberman, pe un stâlp“. „Îmi asum şi insist de a marca centenarul cu ceva care să rămână în urma noastră. După părerea mea va fi cel mai mare catarg din ţară şi sunt convins că din partea CJ-ul va fi o acţiune care va fi marcată la nivel de ţară”, spunea Palaz.

După declaraţiile pompoase, pătrunse de sentimente naţionale, Consiliul Judeţean a adjudecat lucrarea unei societăţi comerciale (SC Nova Project & Konstruct Group SRL) care s-a apucat de lucru imediat. Mai era puţin timp până pe 1 decembrie, când România sărbătorea 100 de ani de la Marea Unire.

Lucrările au fost mereu verificate chiar de către vicepreşedintele CJ, iar pentru acest lucru stau mărturie chiar postările sale de pe Facebook, din diferite momente ale ridicării catargului. „Pentru scepticii” care nu credeau că acel catarg se va ridica la timp, Claudiu Palaz a postat, pe 30 noiembrie 2018, momentul finalizării construcţiei. Aşadar, totul era pregătit pentru marea sărbătoare naţională. Doar că instituţia publică a „uitat” că pentru aceste lucrări îi mai trebuie şi avize şi o autorizaţie de construire. De-abia în 15 ianuarie 2020, în şedinţă de Consiliu Judeţean, se va încerca intrarea în legalitate, consilierii fiind chemaţi să voteze indicatorii tehnici ai proiectului.


                                    Catargul fără steag Foto (12 ianuarie 2020): Călin Gavrilaş
 

Catarg Constanţa foto Calin Gavrilaş

Consiliul Judeţean dă vina pe constructor  

Deşi lucrările au fost verificate permanent de către Claudiu Palaz, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, oficial, CJ spune că acestea s-au efectuat fără un ordin de începere a lucrărilor. „Conform primului Certificat de urbanism obţinut de către beneficiar, Judeţul Constanta a depus toate diligenţele în vederea obţinerii tuturor avizelor necesare obţinerii autorizaţiei de construcţie. Cu toate acestea, neavând un ordin de începere, executantul a demarat lucrări de construcţie, sens în care Judeţul Constanta - Consiliul Judeţean Constanta, în data de 11.12.2018, a formulat o sesizare către Primăria Municipiului Constanta. După o revenire formulată în data de 28.01.2019, constructorul a fost amendat de către organele de control ale Primăriei Municipiului Constanta şi s-a dispus oprirea executării restului lucrărilor”, arată Consiliul Judeţean.

Mai mult, Horia Ţuţuianu spune că avizele şi autorizaţiile urmau a fi obţinute de proiectant, pe cheltuiala beneficiarului. De aceea, „CJ nu a achitat contravaloarea contractului, de vreme ce nu a dat ordinul de începere şi, evident, nu a recepţionat lucrarea.”

Reporterii „Adevărul” au încercat să obţină un punct de vedere şi de la vicepreşedintele CJ, Claudiu Palaz, cel care s-a ocupat de această construcţie, dar acesta nu a transmis nicio opinie până la această oră.     Postarea din data de 30 nov.2018 a vicepreşedintelui CJ Constanţa sursa: FB/Claudiu Palaz

Catarg Constanta

Constructorul: „Se dorea inaugurarea de centenar“  

Administratorul SC Nova Project & Konstruct Group SRL, Alexandru Ioniţă, a declarat pentru „Adevărul” că beneficiarul, adică CJ, trebuia să se ocupe de obţinerea avizelor şi autorizaţiilor. „Exista un termen, se dorea inaugurarea de Centenar (1 Decembrie n.red.). Ne-am bazat pe termenele date pentru avize. Noi am întocmit documentaţia, iar Consiliul Judeţean trebuia să se ocupe de obţinerea avizelor şi autorizaţiilor. Dacă ne ocupam noi, poare reuşeam să le obţinem mai repede”.

Omul recunoaşte că a fost amendat de primărie pentru lucrări făcute pe domeniul public fără autorizaţie, deşi „în mod normal, în momentul în care construieşti ilegal amenda se dă beneficiarului. De data aceasta s-a dat constructorului”, spune Ioniţă.

Administratorul societăţii mai arată că CJ nu avea cum să nu ştie că firma sa execută lucrarea acolo. „Lucrarea a fost executată cu simţ de răspundere. Acolo nu este vorba doar despre un băţ, cum zic unii. Vorbim de 5 foraje la 12 metri adâncime, de radieri de grinzi şi altele. Partea de infrastructură care nu se vede. La 80 de centimetri avem pâznă freatică. Până la 4 metri adâncime nu există sol de fundare. Acolo sunt 90-100 de metri cubi de beton care s-au turnat. Am forat cu un utilaj special, care a fost programat, doar transportul lui a costat mai mult decât forajul în sine. Credeţi că eu pot veni să sap o groapă la dumneavoastră în curte fără ca să ştiţi?”, se întreabă constructorul referitor la modul în care a executat lucrarea.

Pe aceeaşi temă:

Claudiu Palaz, fostul prefect al Constanţei, trimis în judecată pentru că a refuzat să pună în executare o sentinţă civilă

Plăţi nelegale, efectuate de Consiliul Judeţean, pentru sportivi de performanţă şi ASCS Farul Constanţa

Elevii din Constanţa: „Preşedintele Consiliului Judeţean distruge transportul şi creşte abandonul şcolar“
 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite