Primarul care a transformat sala de sport a şcolii în club de fitness şi sală de nunţi. „Fitness-ul este ramură sportivă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul localităţii Ciobanu, din judeţul Constanţa, spune că nu are cum să piardă procesul cu reprezentanţii Curţii de Conturi deoarece şi pe wikipedia scrie să „fitness-ul este sport”. Edilul susţine că inspectorii Curţii de Conturi au făcut un control „tematic”.

Pe rolul Tribunalului Constanţa se judecă procesul în care primăria comunei Ciobanu solicită anularea unui raport al Curţii de Conturi în care inspectorii au scos la iveală mai multe nereguli constatate la această administraţie locală.

În total, 33 de abateri au fost descoperite la auditul făcut pentru perioada 2017-2018, iar raportul scris de inspectorii Camerei de Conturi Constanţa este unul nefavorabil pentru primăria condusă de Tudorel Gurgu (PSD).

Printre principalele abateri figurează problema sălii de sport din comună, construită în anul 2004 de guvern, prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii, o sală de care elevii au beneficiat foarte rar şi numai atunci când a vrut primarul. În schimb, aceeaşi sală a fost transformată în club de fitness, găzduind chiar şi nunta fiicei edilului, ceea ce a dus la schimbarea destinaţiei pentru care aceasta a fost construită.

Sala de sport nu a fost predată şcolii niciodată



Deşi investiţia făcută de Guvernul României în aceste săli de sport îi vizează pe elevi, inspectorii Curţii de Conturi notează că administraţia locală a comunei Ciobanu nu a avut niciodată intenţia de a o da în administrare Liceului Teoretic din localitate.

Construită în anul 2004, sala de sport din Ciobanu are 1.200 de metri pătraţi, fiind una dintre cele mai mari de acest gen din întreg judeţul Constanţa. Valoarea de inventar este de 963.672 de lei, o valoare reevaluată de administraţia locală în anul 2015 la 853.349 de lei. Sala de sport are, pe hârtie, şi un gard care o împrejmuieşte, cu o valoare de inventar de 88.712 de lei.

Conform anexei 5, din HG 818/2003 privind aprobarea normelor metodologice pentru derularea programului „Săli de Sport”, în protocolul de predare-primire a sălii se menţionează că beneficiarul (Unitate Administrativ Teritorială) primeşte sala de sport din cadrul … (aici menţionându-se unitatea de învăţământ în cadrul căreia va funcţiona sala).

Ani buni, elevii nu au avut acces în această sală deloc, indiferent de anotimp, orele de educaţie fizică pe timp de iarnă fiind făcute în sălile de clasă. Acest lucru este confirmat chiar de către oamenii din comună. Cu toate acestea, directorul liceului, Mărioara Mihai, a declarat în faţa Curţii de Conturi că, „deşi nu a fost dată în administrarea şcolii această sală de sport, elevii au efectuat ore în incintă, mai ales în perioada rece. Au fost şi perioade când, din cauza degradării instalaţiei de încălzire şi chiar a grupurilor sanitare, elevii au făcut orele de sport în sălile de clasă”

Mai mult, în cadrul inspecţiei realizate în teren, cei de la Curtea de Conturi au observat că gardul (care figurează în inventar) nu mai există în realitate. „Din informaţiile publice a rezultat că acesta a fost demolat pentru organizarea unui eveniment în familia primarului”, se arată în raport.

Sală de sport transformată în club de fitness şi sală de nunţi


Inspectorii Curţii de Conturi mai spun că sălii de sport a comunei Ciobanu i-a fost schimbată destinaţia de către primărie. În raport chiar se face precizarea că acel gard a fost dărâmat cu ocazia nunţii fiicei lui Tudorel Gurgu, nuntă care s-a desfăşurat în sala de sport (6 octombrie 2018), fără a exista o Hotărâre de Consiliu Local în acest sens.



Pentru ca invitaţii să aibă acces până la sala de sport, spun oamenii din sat, primarul s-a apucat cu vreo două săptămâni înainte de nuntă de demolat garduri, de tăiat copaci şi de făcut drum de acces pe lângă o grădiniţă şi un dispensar uman. În schimb, Tudorel Gurgu susţine că acele lucrări erau demult pe agenda primăriei, totul fiind o coincidenţă.

În aceeaşi sală de sport primarul a instalat aparate de fitness, achiziţionate de administraţia locală cu aproximativ 20.000 de euro, a amenajat două încăperi pentru saună şi intenţiona să le dea în administrarea unei societăţi comerciale care să facă un mic club de fitness la care doritorii să aibă acces pe bază de abonament. Planurile au fost însă schimbate după controlul Curţii de Conturi, iar primarul anunţă acum că accesul la aparatele de fitness este gratuit pentru orice locuitor.  

Primarul comunei Ciobanu



 

Imagine indisponibilă

Explicaţiile primarului: „Fitness-ul este sport”  

Inspectorii notează în raportul de audit că este „inexplicabil faptul că primăria nu a procedat la darea în administrare a clădirii la şcoală”, aşa cum s-a întâmplat cu toate sălile de sport construite în judeţul Constanţa prin acest program guvernamental.

Cu toate acestea, contactat de reporterii „Adevărul”, primarul Tudorel Gurgu a declarat că „acea sală este în domeniul public al comunei Ciobanu”, neexistând obligaţia să fie dată în administrare şcolii.

„Nu avem cum să ne însuşim raportul Curţii de Conturi datorită faptului că e hilar. Consideraţi că fitness-ul este o activitate de producţie sau o activitate culturală? Cum o putem cataloga? Când pe wikipedia sau în cadrul ramurilor sportive de la Olimpiadă fitness-ul este ramură sportivă?”, se întreabă primarul. Edilul spune că elevii pot folosi iarna jumătate din sală, rămasă neocupată de aparatele de fitness. Iar locuitorii pot folosi aparatele de fitness gratuit, totul făcând parte dintr-un program prin care primăria îşi doreşte ca oamenii obezi sau cei cu probleme „de circulaţie” să facă mişcare.

În ceea ce priveşte nunta fiicei, Tudorel Gurgu (foto jos) dă asigurări că totul s-a făcut legal şi prin hotărâre de Consiliu Local s-a schimbat atunci destinaţia sălii de sport.



Cât despre controlul Curţii de Conturi, primarul spune că acesta a fost „tematic”. „Era deschis sezonul de vânătoare la primarul din Ciobanu”, afirmă acesta, arătând că pe tema aceasta a avut verificări şi din partea ISU, Poliţiei şi chiar a DNA-ului. „Toate controalele, cum au venit, aşa au plecat”, conchide Tudorel Gurgu.

Printre alte nereguli constatate în raportul Curţii de Conturi se numără: lipsa fizică a unor utilaje pentru care comuna a plătit sute de mii de lei, cheltuieli nejustificate de combustibil de vreo 74.000 de lei, plata unor sporuri ilegale către diferiţi angajaţi, evidenţă contabilă precară şi altele.

Tudorel Gurgu

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Campanie electorală la serbarea de Crăciun pe seama cadourilor copiilor: „Ăştia nu's oameni, să ştiţi pe cine votaţi“

Primarul care şi-a măritat fata în sala de sport unde elevii intră doar iarna. Nunta a fost aprobată prin vot în consiliul local








 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite