Cum a ajuns Mamaia să sfideze mari oraşe ale lumii cu super-taxa de parcare, Mai scump ca la Viena sau Las Vegas

0
0
O zi de parcare în Mamaia costă un turist nu mai puţin de 94 de lei FOTO: Călin Gavrilaş
O zi de parcare în Mamaia costă un turist nu mai puţin de 94 de lei FOTO: Călin Gavrilaş

Tariful stabilit de Primăria Constanţa – 4 lei/oră- pentru locurile de parcare publice din staţiunea Mamaia, în perioada estivală, a stârnit multe nemulţumiri. „Adevărul” a comparat preţurile la parcare în Mamaia cu cele din mari oraşe de pe glob.

Conform Primăriei Constanţa, staţiunea Mamaia are în jur de 7.000 de locuri de parcare publice cu taxă. Iar în perioada estivală, cuprinsă între 1 mai şi 15 septembrie, parcarea se va plăti non-stop, fără vreo reducere pentru zilele de week-end, aşa cum se întâmplă în multe oraşe şi staţiuni de pe glob. 

În ciuda acestui tarif „piperat”, condiţiile din parcări nu s-au schimbat deloc. Acestea sunt puţine şi pline de gropi, deşi acum sunt evaluate la un standard de lux.

Practic, parcarea pentru 24 de ore va costa un turist nu mai puţin de 94 de lei (prima jumătate de oră fiind gratuită), adică aproximativ 20 de euro, în timp ce pentru şapte zile preţul parcării va fi de 658 lei.

Iar dacă facem comparaţie între preţurile la parcare în Mamaia şi cele din multe oraşe ale lumii, staţiunea de lângă Constanţa are preţuri cu adevărat exorbitante. În multe oraşe, parcarea este gratuită duminica, în timp ce la Mamaia se plăteşte.

În oraşul american Las Vegas, unde vin anual milioane de turişti, preţul parcărilor este în medie sub 20 de dolari pe zi, adică mai puţin ca la Mamaia.

Tot în America, la Los Angeles, preţul unui loc de parcare pentru 24 de ore este în mai multe locuri de sub 20 de dolari, în timp ce parcarea pe o lună costă în medie, cu excepţia centrului oraşului, între 60 şi 300 de dolari.

La Berlin, capitala Germaniei, o oră de parcare costă între 1 şi 4 euro, în timp ce parcarea pentru o zi costă între 10 şi 35 de euro, în funcţie de zonă. 

La Amsterdam, cea mai ieftină parcare

La Viena, ca şi în alte oraşe europene, funcţionează foarte eficient sistemul ”Park and Ride”. Concret, contra unei sume modice, îţi poţi lăsa maşina într-o parcare pentru o zi, o săptămână sau o lună şi din apropiere poţi folosi mijloacele de transport pentru a te deplasa. În total, în Viena sunt aproape 800 de locuri de parcare pe sistemul ”Park and Ride”, în mai multe zone ale oraşului. Preţul unei zile de parcare este de doar 3,6 euro, iar tariful pentru o săptămână este de 18,7 euro, adică de vreo şapte ori mai ieftin ca la Mamaia.

park and ride viena foto apcoa

Şi la Amsterdam, în Olanda, sistemul ”Park and Ride” este unul foarte rentabil, fiind cu mult mai ieftin decât un loc de parcare la Mamaia. Conform datelor furnizate de către Primăria Amsterdam pentru ”Adevărul”, în oraş sunt opt parcări pe sistemul ”Park and Ride”, cu peste 2.000 de locuri de parcare. Preţul unui loc de parcare este de doar opt euro pentru 24 de ore. Însă dacă sosiţi într-una dintre cele opt parcări după 10 dimineaţa sau un week-end, parcarea costă doar un euro pentru 24 de ore. Timpul maxim de parcare este de patru zile. 

Preţul parcării pentru o zi la Copenhaga, pe jumătate faţă de cel din Mamaia

În Danemarca, la Copenhaga, o oră de parcare costă în medie între 10 şi 20 de coroane, adică între 6,6 şi 13 lei. Parcarea pentru o zi este o opţiune foarte rentabilă, costând în medie aproximativ 75 de coroane, adică în jur de 50 de lei, pe jumătate comparativ cu staţiunea Mamaia. În plus, la Copenhaga, parcarea este gratis sâmbăta după ora 17,00 şi duminica.

Şi oraşul spaniol Barcelona, unul cu o mare afluenţă de turişti, are preţuri foarte bune la parcări. În Barcelona sunt 22 de zone cu marcaje verzi, cunoscute ca ”Zone Verzi”. În acestea, parcarea este gratuită de vinerea de la ora 22,00 până lunea la ora 7,00 dimineaţa.

Tot în Barcelona, sunt parcări unde tariful pentru 24 de ore este de 7 euro, iar pentru şapte zile de doar 42 de euro.

Malaga, un alt oraş spaniol căutat de turişti, are de asemenea tarife mai mici la parcarea pentru o zi comparativ cu Mamaia, situate în medie între 17 şi 25 de euro.

La Varşovia, capitala Poloniei, parcările publice sunt gratuite sâmbăta şi duminica şi de sărbătorile legale.

Şi Ljubljana, capitala Sloveniei, are tarife pentru parcare mai bune decât Mamaia. În centrul oraşul, parcarea costă 80 de eurocenţi pe oră. În zonele apropiate de centrul capitalei Sloveniei, parcarea pentru o oră costă în medie 40-50 de eurocenţi. Trebuie spus că la Ljubljana parcarea se plăteşte doar între orele 7,00 şi 19,00, de luni până vineri, iar sâmbăta până la ora 15,00. Duminica, parcarea este gratuită la Ljubljana.

Vă mai recomandăm şi:

Zeci de dezvoltatori imobiliari, puşi sub acuzare pentru înşelăciuni cu locuri de parcare în Sectorul 1

Primăria Constanţa montează parcometre în oraş şi în staţiunea Mamaia. Costul unei ore de parcare în zona va fi de patru lei

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite