Constanța: UPDATE / O adolescentă în vârstă de 15 ani a murit din cauza unui chiuretaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O adolescentă în vârstă de 15 ani a murit marţi noaptea în Secția de Ginecologie a Spitalului Clinic Județean de Urgenţă (SCJU) Constanța.

UPDATE ora 16.00

Fratele tinerei, Geilan Sadula (22 de ani) a declarat că adolescenta le-a spus că este însărcinată abia atunci când şi-a dat seama că-i creşte burta. „Sadula mi-a povestit cum a cunoscut un tânăr de 20 de ani şi că a întreţinut raporturi sexuale neprotejate cu el“, a relatat Geilan.

Toate aceste măturisiri au venit însă la câteva luni de la mica idilă. Imediat cum au aflat, părinţii au dus-o la cabinetul privat al unui medic ginecolog. „Doctorul ne-a spus că sarcina este destul de avansată şi că nu se mai poate face chiuretaj“, a spus unchiul fetei, Sonir Cheamil.

UPDATE ora 14.00 Conform datelor de pe certificatul constatator al decesului emis de Serviciul Judeţean de Medicină Legală şi semnat de medicul legist Ştefan Botez, Hulia Sadula era însărcinată în 5-6 luni şi nu în 14 săptămâni aşa cum au crezut iniţial medicii atunci când au internat-o pe adolescentă. Cauza morţii, aşa cum reiese din actul medico-legal este şocul hemoragic, cauzat de o ruptură de uter produsă din cauza unui avort. Pentru a stabili cu certitudine dacă vina pentru tragedia produsă aparţine medicului egiptean care a făcut intervenţia chirurgicală a fost solicitată o expertiză la Institutul Naţional de Medicină legală „Mina Minovici“

UPDATE ora 12.50

În salonul 6302 este acum linişte. Colegele de cameră ale Huliei Rabia Sadula se află încă în stare de şoc.

Femeile spun că tânăra se simţea bine când a ajuns la spital. „A venit pe picioare şi a plecat acasă în coşciug“, au declarat ele.

Una dintre cele două paciente internate spune că şi a fost programată pentru întrerupere de sarcină tot la medicul Riad Hany, dar ştia că acesta avusese multe intervenţii în data de 3 mai şi a preferat să amâne chiuretajul pentru a doua zi. „Sunt foarte speriată de ceea ce am văzut aici în spital. Vreau să plec cât mai repede acasă“, ne-a mărturisit ea.

UPDATE 11.30 Familia tinerei este devastată de durere. Pentru că adolescenta este de religie musulmană părinţii au fost nevoiţi să o îngroape la câteva ore după ce a murit.

„Medicul ne-a cerut şpagă ca să rezolve situaţia. Iniţial ne-a zis să-i dăm 5.000 de lei. Nu am avut şi i-am dat doar 2.800 de lei. A fost mulţumit. A zis că 800 de lei îi dă pentru tratamente, iar restul îi ţine el. După ce ne-a murit fata ne-a dat banii înapoi.  Ne-a pupat mâinile ca să îl iertăm şi ne-a căzut în genunchi, dar era prea târziu“ a povestit Metin Sadula, tatăl tinerei moarte din cauza neglijenţei medicului egiptean.

image

UPDATE Ora 10.45 „Fata nu încercase anterior să-şi provoace un avort, în momentul în care a ajuns la spital. Pur şi simplu sarcina i se oprise din evoluţie, probabil din cauze medicale", a spus medicul şef Marius Popa, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Constanţa.

„Medicul Hany Riad  avea contract cu Spitalul Judeţean Constanţa doar pentru turele de gardă“, a adăugat şi purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti.

UPDATE ora 9.30 Conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa a decis suspendarea contractului de muncă între unitatea medicală şi medicul Hany Riad, ginecologul care s-a ocupat de cazul adolescentei. Purtătorul de cuvânt al SCJU Constanţa, medic Florin Stoian, a declarat că au fost sesizate comisia de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa şi a Colegiului Medicilor pentru a demara o anchetă. La acest moment întreaga conducere a spitalului este în anchetă.

UPDATE ora 8.25 Purtătorul de cuvânt al SCJU, dr. Florian Stoian a declarat că în fişa adolescentei este precizat că s-a prezentat la spital cu un avort incomplet şi cu pierderi masive de sânge.

„Adolescenta a fost chiuretată şi apoi a fost internată pe Secţia de Terapie Intensivă“, a precizat medicul. Cu toate acestea, la aproximativ patru ore de la efectuarea intervenţiei, Sadula Rabia a murit.

Cazul este anchetat şi de Poliţie

Pentru că avorturile nu sunt permise la sarcini ce depăşesc 12 săptămâni şi este vorba şi despre o minoră, poliţiştii au demarat o anchetă. 

Raportul preliminar al medicilor legişti arată că tânăra a decedat în urma unui şoc hemoragic, asociat cu o ruptură uterină. Cadrele medicale au mai spus că fetei i-a fost extras sânge din abdomen şi că este posibil ca medicul care a chiuretat-o să-i fi  perforat uterul în timpul operaţiei.

Sadula Rabia Hulia, în vârstă de 15 ani, a fost internată luni, la ora 13.20, la Secția de Ginecologie. Având o sarcină de 14 săptămâni, adolescentei i s-a făcut un chiuretaj la ora 23.20. Medicii au constatat că fătul era mort.

La ora trei noaptea, fata a decedat din cauza unui stop cardiorespirator. Corpul se află la ora actuală la Centrul de Medicină  Legală pentru autopsie.

Din primele rezultatele a reieșit faptul că adolescenta a decedat din cauza unui șoc hemoragic și a unei rupturi uterine.

Citiţi şi: O femeie din Mangalia a murit la scurt timp după un avort

image
ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite