Constanța: Mihai Roman - olimpic NASA, admis la Princeton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din clasa a V-a participă la olimpiadele de fizică, iar în anii de liceu a cucerit premii la competiţiile internaţionale NASA.

Mihai Roman a fost atras de fizică încă din anii de gimnaziu, pe care i-a urmat la Liceul Teoretic Ovidius din Constanţa. „Şi profesorii au partea lor «de vină». Au ştiut cum să ne atragă spre această materie, destul de grea şi riguroasă“, spune Mihai.

Prima încercare a fost la olimpiada de informatică, însă a renunţat şi din anul următor a început studiul aprofundat asupra fizicii. În clasa a VIII-a a obţinut premiul al II-lea la Olimpiada naţională de fizică, iar în clasele a X-a şi a XI-a, pe care le-a urmat la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Mihai a obţinut premiul al III-lea la acelaşi concurs.

Lider de echipă la NASA

Participarea la concursurile organizate de NASA a venit de la sine, doarece profesorii de la „Mircea“ au ţinut să îi regrupeze în clase speciale pe toţi olimpicii la materiile cu profil real.

„În clasa a XI-a am obţinut marele premiu la competiţia NASA organizată de Centrul din Houston al agenţiei. Concursul a fost destul de complicat, deoarece am fost organizaţi în grupuri cu elevi din mai multe ţări, şi am avut de realizat în trei zile designul unei staţii umane pe Lună“, povesteşte Mihai.

Designul trebuia să fie conform unui set de cerinţe foarte stricte elaborate de NASA. Echipa din care au făcut parte elevii români - Vulture Aviation a fost condusă chiar de Mihai. În ultimul an de liceu, Mihai a participat din nou la concursul NASA, unde s-a calificat în finală. Din păcate, din lipsa fondurilor, echipa României nu s-a mai prezentat la Houston, ratând finala.

Are bacalaureatul de tip american

„După terminarea bacalaureatului, m-am concentrat pe admiterea la facultate. Am susţinut şi SAT - Scholar Aptitude Test, care este echivalentul american al bacalaureatului şi care mi-a permis să studiez în orice universitate din SUA“, spune Mihai. La SAT a obţinut 2.200 de puncte, din cele 2.400 posibile.

Visul Princeton

Şi-a dorit să ajungă la Princeton, din SUA şi a descărcat formularele de pe internet. „Procedura de aplicare este foarte stufoasă, sunt multe formulare de completat, la un moment dat descurajatoare. Am avut de realizat şi eseuri cu teme variate, printre care personajul preferat dintr-un film, însă eu am optat să compun un eseu despre personaje reale. Am fost admis, iar rezultatul mi-a venit acasă, prin corespondenţă. Voi pleca pe 31 august“, spune Mihai. În primul an la Princeton va studia materii de cultură generală, iar din anul al II-lea îşi va alege specializarea.

Citiți mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite