Constanța: Haos în teatre și muzee. Urmează noi restructurări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul în contecios administrativ al prefectului Claudiu Palaz privind reorganizarea prin absorție a teatrelor și muzeelor locale lungește „boala“ instituțiilor de cultură. Acestea vor rămâne în formula inițială până la decizia instanței, însă Consiliul Județean Constanța va tăia din nou, de luni, din organigrame și funcții.

UPDATE Protest pe străzile Constanței: Salvaţi Opera! Memoriu al creatorilor din toată țara

Artiştii au făcut scandal la şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa: „Nu desfiinţaţi Opera!“

Pentru a se respecta prevederile OUG 63/2010, pe angajații teatrelor și muzeelor constănțene îi paște o nouă restructurare. Deocamdată, au scăpat de desființare, până când instanța se va decide în cazul procesului intentat de Prefectură Consiliului Județean. Î

nsă, pe 23 august, li se va decide din nou soarta. Astfel, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu se află aprobarea organigramei, a statului de funcţii şi a rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2010 pentru Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul de Copii şi Tineret Constanţa şi pentru Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa.

Dispar instrumente din orchestră. Cum se vor susține spectacolele?

Cristian Zgabercea, directorul Direcției de Cultură din cadrul Consiliului Județean Constanța, a explicat efectele noilor reduceri: „Se va tăia din organigramă și, astfel, în multe cazuri, teatrele nu își vor mai putea susține activitatea. Spre exemplu, la compartimentul orchestră, vor rămâne 23 din 60 angajați. Dispar anumite instrumente. Este improsibil să cânți cu o orchestră incompletă. În cor, rămân 26 de oameni, se vor reduce din voci, cum se mai pot interpreta anumite opere clasice?“, spune Zbagercea.

El susține astfel  primul demers al Consiliului Județean de a înființa la nivelul orașului un singur teatru, dar cu mai multe compartimente - dramă, teatrul de copii şi tineret, trupa de balet Oleg Danovski, orchestra simfonică şi Direcţia Judeţeană de cinematografie. În acest caz, reducerile nu ar fi afectat atât de mult activitatea artistică, după cum spune Cristian Zgabercea. 

292 de angajați pe drumuri

La ședința Consiliului Județean din iulie s-a decis ca 353 de persoane din instituțiile coordonate de CJC să fie concediate, dintre acestea, 292 provenind din instituţiile de cultură – teatre și muzee. Astfel, consilierii judeţeni au aprobat ca Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski, Teatrul de Copii şi Tineret Constanţa, Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa să fie comasate în cadrul Teatrului de Stat Constanţa.

image

Artiștii au protestat și la ultima ședință de Consiliu.

De asemenea, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa să absoarbă Muzeul de Artă Constanţa şi să aibă astfel 77 de posturi, faţă de 155. Şcoala Populară de Arte şi Meserii să cuprindă și Universitatea Populară şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Constanţa, cu 22 de posturi din 64.

Teatrele din Constanța au mai fost comasate și în 2004

Artiștii au ieșit în stradă, însă fără succes. Înainte de atacul în contecios al prefectului Claudiu Palaz, artiștii s-au agățat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), care a publicat lista cu instituţiile de spectacole sau concerte care nu fac obiectul aplicării Art. III alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 63 din 30 iunie privind finanţele publice locale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri financiare. Pe listă s-a regăsit și teatrul constănțean, deoarece a fost înființat prin hotărâre de guvern în anul 1957 și astfel nu poate fi desființat.

Consiliul Județean Constanța a dat rapid replica și a susținut că teatrele s-au reorganizat din anul 1957 până în prezent de nenumărate ori. Opera Constanța, ca instituție de sine stătătoare nu mai există din 2004. Este anul în care teatrele locale au trecut prin prima mare comsare, fiind unite tot de Consiliul Județean sub titulatura Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danosvki.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite