Constanţa: Basm de Crăciun din ciocolată
0
Cofetarul constănţean Silvian a inaugurat ieri expoziţia de figurine din ciocolată pentru Sărbători. La Atelierul de Ciocolată de lângă Casa de Cultură Constanţa au fost puse la vânzare peste 60 de produse, iar preţurile sunt cuprinse între 5 şi 200 de lei.
Echipa de ciocolatieri condusă de Silvian a lucrat de zor în această săptămână, pentru ca produsele să fie gata la timp. Au încălzit ciocolata, au turnat-o în forme, au modelat, au sculptat, au „sudat“ fiecare bucăţică. Din mâinile lor au răsărit vreo 60 de figurine şi peisaje construite din piese de ciocolată.
Sunt minuni dulci care se topesc în gură, dar pe care nu-ţi vine să le mănânci, pentru că sunt adevărate piese de artă. Meşterii au folosit 32 de kilograme de ciocolată.
„Vedeta“ este un brad înalt de aproape un metru, căruia ciocolatierii i-au sculptat un zâmbet larg, care costă 200 de lei, dar şi sania trasă de doi reni care cântăreşte aproape două kilograme şi jumătate şi costă 120 de lei. În cazul în care vreţi să-l oferiţi cadou pe Moş Crăciun lângă brad, trebuie să plătiţi 100 de lei. Un peisaj hibernal cu căsuţă, om de zăpadă, brad şi omăt costă tot 200 de lei.
Albă, cu lapte, neagră...
„Am folosit trei sortimente de ciocolată – albă, cu lapte şi neagră. Noi plecăm de la materiile prime, apoi adăugăm imaginaţie şi suflet. Uneori, ideea iniţială este îmbogăţită cu alte elemente, aşa încât produsul final este original“, a declarat Silvian Miron.
Cofetarul îi asigură pe cumpărători că foloseşte coloranţi alimentari în cantităţi foarte mici. „Acolo unde este nevoie, folosim doar pentru exteriorul produselor“, precizează cofetarul. Figurinele din ciocolată au termen de valabilitate două luni, dar trebuie ferite de căldură.
Clienţii au fost foarte încântaţi. „Sunt preţuri pentru toate buzunarele, iar produsele arată extraordinar, perfecte pentru un cadou“, a declarat George Petrache (42 de ani). Expoziţia cu vânzare va fi deschisă până la finele anului, aşa încât constănţenii să poată cumpăra cadouri dulci.
Sculpturi premiate
Silvian Miron este renumit pentru sculpturile şi rochiile de ciocolată cu care a organizat parade de modă televizate. Una dintre creaţiile sale faimoase este bustul Regelui Carol, în mărime naturală, realizat acum cinci ani, pentru care a folosit 64 de kilograme de ciocolată. Opera dulce este expusă acum în cofetăria din Constanţa.
Constănțeanul a primit în 2008, la Frankfurt, Oscarul cofetarilor - Trofeul Arch of Europe. El a fost premiat de juriul internațional pentru cele 10 medalii de aur, argint şi bronz obţinute în ultimii şase ani la festivalurile şi olimpiadele intenţionale de cofetărie, precum și pentru spiritul antreprenorial inovator.
Atelierul de ciocolată
Anul trecut, Silvian Miron a inaugurat la Constanţa Atelierul de Ciocolată, unde copiii pot deveni pentru o zi ciocolatieri. Ei primesc şorţ şi bonetă de cofetar şi pot pot modela ciocolata după imaginația lor. Lili Tătulea coordonează atelierul. „De fiecare dată, noi începem să spunem povestea prafului de cacao, apoi începem să modelăm. Copiii sunt foarte încântaţi – mănâncă ciocolată, se murdăresc pe faţă, e foarte distractiv pentru ei“, povesteşte ea. Copiii vin în grupe de 24. Fiecare trebuie să plătească 18 lei pentru această experienţă dulce.