Constanţa are nevoie de 251 de milioane de euro pentru a rezolva problema încălzirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

251 de milioane de euro, o nouă societate comercială şi multă răbdare din partea populaţiei. De asta are nevoie oraşul Constanţa pentru a rezolva problema căldurii şi apei calde furnizate în sistem centralizat.

Precum Bucureştiul, Constanţa - care se mai află şi în carantină de o lună deja - are cea mai gravă problemă în furnizarea agentului termic. La temperaturi atmosferice care coboară spre 0 grade Celsius, oamenii stau în case, bătrâni, bolnavi, cu copii, cu Covid, ca în vremea comunismului. Practic, reţeaua RADET pică la fiecare 4-5 zile.

Oamenii arată că nici să se conecteze la gaze nu pot, pentru că RADET nu acceptă dosarele şi refuză să le accepte debranşarea. Soluţia este să forţezi nota şi să te debranşezi fără acest acord, fiind astfel pasibil de amendă de la Corpul de control al primăriei.

De exemplu, sâmbătă, 12 decembrie, RADET Constanţa a avut patru intervenţii în diferite locuri la reţeaua primară ce transportă apă fiartă (agentul termic) de la CET către Punctele Termice.

RADET Constanţa furnizează agent termic pentru încălzire şi apă caldă de consum către 160.000 de locuitori. Punctele termice şi centralele termice distribuie energie termică către 47.450 apartamente, 2.084 consumatori casnici şi 1.158 agenţi economici.

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a explicat într-o postare pe pagina de Facebook a primăriei care ar fi soluţia la problema devenită numărul 1 a oraşului.

„Această reţea a fost preluată de la CET/Elcen anul acesta şi conductele sunt degradate, nu s-a investit nimic în ultimii 30 de ani, iar reţeaua este degradată şi trebuia scoasă din uz şi înlocuită din anii '90. Ţevile reţelei au avut 12mm grosime, dar, în prezent, au ajuns ca o foaie de hârtie şi crapă frecvent”.

Soluţia lui Chiţac

Mai departe, primarul explică faptul că în anul 2019 a fost finalizată şi aprobată în Consiliul Local „Strategia de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanţa”. Conform specialiştilor soluţia tehnică este următoarea: centrală/CET, reţele primare şi secundare de transport şi distribuie spre Puncte Termice. Tot echipamentul trebuie să fie nou.

„Din păcate, prezentul arată ca acum 50 de ani, iar costul estimativ al acestui sistem nou este de 251,3 milioane Euro din care, defalcat: 73,3 milioane costa o centrală termica /CET in cogenerare; 66 milioane schimbarea reţelei primare de distribuţie de la centrală la punctele termice şi 112 milioane schimbarea reţelei secundare care va lega punctele termice de consumatori/locuinţe”, mai spune Chiţac.

Pentru obţinerea finanţării, primăria a început să pregătească aplicaţia pentru atragerea de bani europeni pentru schimbarea reţelei primare care este problema numărul unu din întregul lanţ. Primarul speră ca în ianuarie 2021 să fie depusă documentaţia pentru a obţine această finanţare.

„O altă problemă este că nu putem accesa bani europeni prin actuala RADET care e în insolvenţă. În următoarea şedinţa a Consiliului Local din decembrie voi propune înfiinţarea unei societăţi comerciale ce se va numi Termoelectrica Tomis SRL care să preia de la RADET activitatea de distribuţie a energiei termice, liberă de datorii prin intermediul căreia să accesăm fonduri şi sa derulăm programul de înlocuire a conductelor de distribuţie a apei calde şi a căldurii”, explică Vergil Chiţac.

Citeşte şi:

Mai rău ca în comunism. Constănţenii racordaţi la RADET nu au căldură şi apă caldă de mai multe zile

Când începe RADET furnizarea căldurii în municipiul Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite