Constanţa: Americanul, engleza şi lipovenii din Ghindăreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adam Vander Schaaf (23 de ani) îi învaţă limba engleză pe copiii pescarilor de pe malul Dunării, iar în semn de recunoştinţă, ei îl învaţă româna şi ceva rusă. Tânărul este voluntar al Corpului Păcii, o agenţie guvernamentală din America, pentru o misiune la Ghindăreşti.

Este singurul Voluntar al Păcii din toată Dobrogea şi la doar 23 de ani, tânărul originar din North Carolina a colindat deja toată lumea. „Am fost peste tot în Europa, dar am colindat şi alte continente. Mi-ar plăcea să ajung şi în Africa“, mărturiseşte Adam. 

El îi învaţă engleza, ei - româna şi rusă

În comuna Ghindăreşti locuiesc 3.200 de ruşi-lipoveni. Cei 206 copii ai localnicilor învaţă într-o şcoală aşa cum nu găseşti nici la oraş. Elevii sunt încântaţi de Adam, pentru că este amuzant şi se înţeleg cu el de minune. Se poartă cu ei ca şi cum le-ar fi un coleg mai mare. Copiii sunt mereu în jurul lui şi îl întreabă tot timpul câte ceva. În engleză bineînţeles, iar el le răspunde folosind cuvinte româneşti, spre hazul general.

Entuziasmul cu care Adam îi implică pe cei mici în activităţile şcolare îl pun uneori în încurcătură. Uneori, americanul pare că este copleşit de atenţia pe care o primeşte de la zeci de copii deodată. Zâmbeşte puţin încurcat şi ţine să acorde fiecăruia în parte atenţia cuvenită. „Ne desenează mereu pe tablă şi ne ajută oricând avem nevoie“, spune zâmbind Andreea, elevă în clasa a şaptea.

Nadia Comăneci şi Dracula

Tânărul recunoaşte că înainte să ajungă aici, nu ştia prea multe despre România. „Sunt pasionat de istorie, astfel că ştiam de legenda contelui vampir şi de cunoscuta gimnastă. Dar acum am început să învăţ limba şi cultura românilor, am urmat un stagiu pregătitor de trei luni“, mărturiseşte Adam.
Îşi aminteşte amuzat de primul contact cu România. „La început am fost şocat, nu ştiam la ce să mă aştept. Dar m-am acomodat, îmi plac românii. Sunt primitori, deşi uneori au tendinţa să profite de tine. Voi rămâne doi ani aici şi cred că o să mă descurc foarte bine“, spune încrezător tânărul. 

Lipovenii vor să se înveţe şi ei engleză

Reprezentanţii comunităţii l-au primit cu braţele deschise pe voluntarul american. „Trebuie să ne mândrim cu faptul că deja copiii noştri cunosc limba română şi pe cea rusă. Adam este aici să îi înveţe şi limba engleză, iar copiii trebuie să profite de oportunitatea asta“, crede Zaharia Platon, preşedintele comunităţii de ruşi-lipoveni din Ghindăreşti.

„Am fost preocupaţi de creşterea calităţii în şcoală. Adam este colaboratorul doamnei profesor de engleză, îşi împart clasa şi lucrează în grupuri, pentru ca lecţia să fie cât mai interactivă“, spune Adrian Ţacu, directorul şcolii. În plus, aprecierea de care se bucură în rândul comunităţii l-a determinat pe Adam să formeze un club de teatru, iar pe viitor vor fi organizate şi cursuri de engleză pentru adulţii din sat.

I-ar plăcea să se stabilească în New York peste câţiva ani, unde vrea să lucreze în domeniul cinematografiei sau în publicitate. „Vreau să mă ocup de producţia de filme“, spune Adam. Încă nu este hotărât dacă va pleca după doi ani din România, însă ştie sigur că vrea să se implice cât mai mult în viaţa comunităţii din Ghindăreşti.

Familia lui vine în România

Dorinţa de a se implica în cât mai multe acţiuni de voluntariat l-a îndemnat să se inscrie în Corpul Păcii. „Am depus o cerere de înscriere şi apoi am participat la un interviu, căruia i-au urmat mai multe teste psihologice şi medicale“, povesteşte Adam. Părinţii lui au fost reticenţi la început, însă au înţeles dorinţa tânărului de a-i ajuta pe ceilalţi. „S-au temut, este normal ca părinţii să-şi facă griji. Însă le-am vorbit mereu despre ceea ce presupune voluntariatul şi acum este totul în ordine. Peste trei săptămâni vor veni şi fraţii mei în România, să mă viziteze“, spune el.

Thanksgiving Day de Ghindăreşti

Astăzi americanii sărbătoresc Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving Day), dar Adam a serbat-o în avans, alături de alţi voluntari americani. „Am mers la începutul săptămânii în Hunedoara, în celălalt capăt al României. Am vrut să fim alături unul de celălalt şi să simţim spiritul sărbătorii“, spune el. În Ghindăreşti, Adam i-a antrenat pe copii în organizarea unei petreceri tradiţionale americane, în care sculptează bostani şi se costumează.


Voluntarii Păcii aşteaptă să vină în România

 „Corpul păcii funcţionează cu acordul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei din România. Toate unităţiile de învăţământ sau organizaţiile din ţară pot face o cerere prin care solicită colaborarea cu Voluntarii Păcii. Pot opta pentru sectorul de educaţie pentru mediu, dezvoltare instituţională
sau economică a comunităţii sau pentru predarea limbii engleze. Aşteptăm cât mai multe solicitări din partea şcolilor din mediul rural, care au nevoie de Voluntarii Păcii“, spune Laura Botezatu, directorul adjunct al corpului Păcii din România.

Cei de aici sunt primitori, deşi uneori au tendinţa să profite de tine., Adam Vander Schaaf VOLUNTAR

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite