Comemorarea a doi ani de la cumplita tragedie aviatică de la Cogealac. Parchetul: „Se fac cercetări in rem” VIDEO/FOTO

0
Publicat:

Cei opt militari de elită care au pierit în urmă cu doi ani după ce un MIG 21 dar și un elicopter Puma s-au prăbușit, între Gura Dobrogei și Cogealac, au fost comemorați astăzi, la Constanța.

Mormintele militarilor eroi sursa foto Antonia Ispas
Mormintele militarilor eroi sursa foto Antonia Ispas

Accidentul în care au pierit a fost considerat drept una dintre cele mai mari tragedii aviatice din România, în ultimii ani. În seara fatidică de 2 martie, două aeronave MIG 21 Lancer au plecat într-o misiune de poliție aeriană, deasupra Dobrogei.

La scurt timp de la decolare, unul dintre aparatele de zbor a dispărut de pe radarul Bazei Militare de la Mihail Kogălniceanu, operatorii turnului de control au raportat că au pierdut și legătura radio cu aeronava, pentru că, mai târziu, să se stabilească că avionul se prăbușise la ora 20:03 lângă comuna Cogealac.

Șaptesprezece minute mai târziu, un elicopter militar IAR‑330 Puma al Bazei Mihail Kogălniceanu a decolat în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MIG. Și elicopterul a avut aceeași soartă: a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar după 19 minute de zbor.

Dublul eveniment tragic s-a soldat cu un mort din avionul MiG și șapte morți din elicopterul PUMA.

Mormintele militarilor eroi sursa foto Antonia Ispas
Mormintele militarilor eroi sursa foto Antonia Ispas

La doi ani de la tragedie, rudele și colegii au venit să le aducă un omagiu în Cimitirul Eroilor din Constanța, unde sunt înhumați șase dintre cei opt militari eroi. A fost oficiată o slujbă religioasă iar militarii au dat onorul pentru colegii lor, morți în misiune.

Rudele nu și-au putut stăpâni lacrimile în fața mormintelor acoperite de drapelul tricolor, în special copiii, rămași orfani în urma tragediei.

„Am venit aici pentru Gelu, copilul nostru. Este foarte greu, foarte greu, de anchetă nu știm nimic", a spus printre lacrimi tatăl unuia dintre militarii morți.

„Au fost colegii noștri și am venit să fim aici alături de familiile lor și să le cinstim memoria. Au murit ca niște eroi, mare păcat", a declarat un fost militar prezent la ceremonie.

Ministrul Apărării Naționale nu a putut participa la comemorare însă a trimis alți doi oficiali care să transmită condoleanțele sale familiilor, la această ceremonie funestă.

O ceremonie a fost organizată și la locul tragediei, acolo unde a fost ridicată și o placă funerară, în memoria pilotului MIG-ului prăbușit.

Ancheta în acest dosar bate pasul pe loc. Timp de mai bine de un an, cazul a fost cercetat de Parchetul Militar din Constanța, însă ulterior ancheta a fost preluată de Parchetul General.

„Dosarul se află în lucru la Secția parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În cauză a fost dispusă urmărirea penală in rem, cu privire la faptă, nefiind finalizat raportul de expertiză tehnică privind stabilirea cauzelor și împrejurărilor în care s-au produs cele două evenimente care fac obiectul cercetării, respectiv prăbușirea a două aeronave, evenimente soldate cu decesul a 8 cadre militare", au declarat reprezentanții Parchetului General. 

Lista militarilor decedați în dublă tragedie aviatică din 2 martie 2022.

Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG‑21 LanceR, 31 de ani, căsătorit.

Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit și avea trei copii.

Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit și avea doi copii.

Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.

Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite