Scafandri militari îşi plâng camarazii. „Puteam fi eu în locul lor. Nimic nu prevestea această tragedie”

0
0
Marinari militari foto: Forţele Navale Române
Marinari militari foto: Forţele Navale Române

Elicopterul IAR 330-Puma, trimis în căutarea MiG-ului 21 LanceR, s-a prăbuşit la Gura Dobrogei, la 11 kilometri de Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Cei şapte militari aflaţi la bordul elicopterului şi pilotul MiG-ului au murit.

În elicopter se aflau şapte militari, dintre care doi erau scafandri de la Divizionul 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime: maistrul militar clasa I Vlad Carp şi maistrul militar clasa a II-a Sergiu Bosoi.

Generalul de brigadă Constantin Spînu, şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din cadrul MApN, a explicat pentru „Adevărul” că elicopterul în cauză era certificat pentru căutare şi salvare atât pe uscat cât şi pe mare. La plecare în misiune, piloţii iau în calcul un traiect al zonei de căutare. 

În acest caz, comandantul elicopterului a decis să ia la bord şi doi salvatori marini deoarece nu se ştia în acel moment exact zona unde a căzut MiG-ul (uscat sau apă). Raportul iniţial a cuprins date despre echipajul standard (format din cinci militari), dar după verificări s-a evidenţiat faptul că au fost solicitaţi şi doi scafandri salvatori.

Căpitanul Alexandru Ivan, de la nava maritimă pentru scafandri „Grigore Antipa”, era comandatul direct al celor doi militari decedaţi. El spune că Vlad şi Sergiu erau colegi desăvârşiţi, colegi cu care a participat la multe operaţiuni de risc. „Am transformat riscul într-o pasiune. Aveam mândria de a raporta la final misiune îndeplinită”, spune căpitanul.

Comandorul Paul Cazacu, comandantul Divizionului 176 Nave Scafandri de Mare, arată că au pierdut doi profesionişti desăvârşiţi. „Este foarte greu şi foarte trist pentru familiile lor. Sunt copii care au rămas orfani. Cât de riscante sunt misiunile? Cred că s-a văzut aseară. Asemenea misiuni pot oricând să se transforme într-o tragedie”, explică Paul Cazacu. 

vlad carp si sergiu bosoi scafandri mori elicopter

Vlad Carp şi Sergiu Bosoi, scafandri salvatori, au murit în accidentul aviatic de miercuri

Caporalul Gabriel Precup este unul dintre cei doi scafandri salvatori pe care Vlad şi Sergiu i-au schimbat în tură. Este unul dintre ultimii oameni care i-a văzut în viaţă pentru ultima dată. 

„Erau colegii, camarazii, fraţii noştri. Ieri, când ne-au schimbat, nimic nu prevestea această tragedie. Am văzut la ştiri şi am sperat până în ultimul moment să nu fie ei. Nenorocirea a făcut să fie ei. Eu sau orice alt coleg puteam fi în locul lor”, spune caporalul.

Militarul explică ce ar fi trebuit să facă cei doi scafandri salvatori în această misiune. Dacă accidentul se producea pe mare, scafandri ar fi trebuit să sară din elicopter, sa identifice victima, să o lege şi să o ridice. La fel şi pe uscat.

„Avem o meserie frumoasă, dar riscantă. Ne-o asumăm. Mergem înainte. Este prima dată când pierd doi camarazi atât de apropiaţi. Îmi erau ca fraţi. Carp o vorbă: <<săracule>>. A trăit sărac, a murit sărac încercând să servească patria”, conchide caporalul.

scafandri militari omagiu camarazilor foto navy

Moment de reculegere foto: Forţele Navale Române

Vă recomandăm şi: 

Vlad Carp, unul dintre scafandrii morţi în IAR 330-Puma, era fiu de erou-martir al Revoluţiei. A murit tânăr, ca tatăl său

De ce se aflau doi scafandri militari în elicopterul IAR 330-Puma care s-a prăbuşit căutând MiG-ul dispărut. MApN a aflat târziu de ei

Mai multe - Constanţa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite