Cine are sectoarele de plajă din Mamaia și Constanța. Suprafețele închiriate de firma lui Hagi și organizatorii Neversea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 1 mai începe oficial sezonul estival. „Adevărul” a obținut de la Apele Române situația completă a sectoarelor de plajă închiriate în Mamaia și Constanța, ce firme le-au închiriat, ce suprafețe și care este durata contractelor.

Firma deținută de Gheorghe Hagi a închiriat peste 17.000 de metri pătrați FOTO Facebook/Iaki Hotel
Firma deținută de Gheorghe Hagi a închiriat peste 17.000 de metri pătrați FOTO Facebook/Iaki Hotel

În total, conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Apele Române, sunt 107 sectoare de plajă închiriate, dintre care 78 în Mamaia și 29 în Constanța. Dintre cele 107 contracte de închiriere, 64 expiră pe 30 septembrie 2024.

Potrivit sursei citate, sunt în total peste un milion de metri pătrați de plajă închiriați, dintre care 2.550 de metri pătrați sunt alocați pentru beach baruri. Cel mai mare sector de plajă închiriat are 50.304 de metri pătrați și este în Mamaia, fiind închiriat de către societatea Vega Turism, contractul expirând pe 30 septembrie 2024.

O altă suprafață mare de plajă din Mamaia – 31.400 metri pătrați – este închiriată până pe 30 septembrie 2024 firmei Cogen Management, ce aparține lui Constantin Bucur, patronul Gloria Buzău. Este aceeași firmă care a transformat plaja din centrul stațiunii Mamaia într-un adevărat șantier. Concret, nisipul a fost excavat de Cogen Management pe o suprafață întinsă de pe Plaja Caelia, lăsând în loc două perimetre săpate cu o adâncime de cel puțin trei metri, pe fundul cărora a așternut și nivelat un strat de piatră spartă. Investitorul va amenaja mai multe piscine.

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral susține că șantierul de pe plaja Caelia din Mamaia vizează lucrări de amenajare a suprafeței de nisip. Despre construcțiile ridicate în mijlocul stațiunii, pe plaja domeniu public, instituția precizează că acestea au un „caracter provizoriu”.

În ceea ce privește durata contractelor, pentru plajele din Constanța sunt nouă contracte încheiate pe o durată de nouă ani și jumătate și care expiră pe 15 octombrie 2028. Iar dintre aceste contracte, firma Neversea Beach SRL din Cluj-Napoca – organizatoarea festivalului Neversea – a închiriat cea mai mare suprafață de plajă: 26.896 metri pătrați. Contractul a fost încheiat pe 28 martie 2019 și expiră pe 15 octombrie 2028. Conform datelor obținute de la Registrul Comerțului, Neversea Beach SRL a avut în 2022 o cifră de afaceri de șase milioane de lei și un profit de 104.000 lei.

Sezonul estival începe pe 1 mai FOTO Facebook/Caelia Beach Mamaia
Sezonul estival începe pe 1 mai FOTO Facebook/Caelia Beach Mamaia

Dintre toate sectoarele de plajă Mamaia-Constanța, cel mai lung contract a fost încheiat pe o perioada de aproape 10 ani și jumătate (25 aprilie 2014-15 octombrie 2024) cu firma Sea Coast Ride, pentru un sector de plajă de 2.893 metri pătrați în Constanța.

În ceea ce privește cele mai lungi contracte încheiate pentru sectoarele de plajă din Mamaia, sunt 20 de contracte încheiate pe o durată cuprinsă între nouă ani și patru luni și respectiv nouă ani și șase luni.

Ce obligații au firmele ce închiriază sectoare de plajă

Și Hagi Sport SRL, firma controlată de fostul mare fotbalist Gheorghe Hagi și de soția sa Marilena, a închiriat la Mamaia o suprafață importantă de plajă: 17.195 metri pătrați. Contractul a fost încheiat pe 24 aprilie 2023 și expiră pe 30 septembrie 2024. Firma a fost înfiinţată în anul 1999 şi are sediul social în Mamaia, la Hotelul Iaki. Pe societatea Hagi Sport SRL funcţionează hotelul Iaki. În 2022, firma Hagi Sport SRL a avut o cifră de afaceri de 22,7 milioane lei și un profit de 4,4 milioane lei.

Conform legislației în vigoare privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă (Ordonanța de urgență 19 din 2006), sezonul turistic estival pe litoralul Mării Negre începe în fiecare an pe 1 mai și se încheie pe 30 septembrie, iar utilizatorii plajelor cu destinație turistică ”au obligația ca la începerea sezonului turistic estival să amenajeze plaja cu destinație turistică și să asigure serviciile turistice necesare”.

”În perioada 15 octombrie - 15 aprilie, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța din cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral efectuează operațiuni de conservare a apelor pentru sezonul rece și apoi cele de pregătire pentru sezonul estival. În această perioadă, pe sectoarele de plajă din Constanța și Mamaia, toate beach barurile sunt în stare de conservare”, a declarat pentru „Adevărul” Sorin Lucaci, directorul Administrației Naționale Apele Române.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite