Cele mai mari frici ale copilăriei. La ce vârstă încep copiii să se teamă de „omul rău“ sau de o respingere în dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Specialiştii spun că orice copil are anumite frici. Astfel s-a născut un tabel al fricilor copilăriei care urcă până la vârsta de 20 de ani.

„Toţi copiii au frici. Copilul tău s-ar putea panica dacă un străin îl ia în braţe. Sau ar putea să îi fie frică de câini. Un altul ar putea avea dureri de stomac la începerea anului şcolar într-o şcoală nouă.

Unii copii se îngrijorează mai mult decât alţii. Este dureros să-ţi vezi copilul suferind de anxietate, dar este şi mai dificil când nu eşti sigur care este motivul anxietăţii sau cum ai putea să îl/o ajuţi”, spun specialiştii de la Tikaboo România, un proiect social care pune la îndemâna părinţilor din ţară diferite resurse educaţionale.

Diferenţa dintre griji normale şi anxietatea ca boală este dată de severitatea manifestării, arată sursa menţionată. Deşi îngrijorarea poate fi o reacţie normală la o situaţie stresantă sau periculoasă, copiii ar putea avea nevoie de ajutor dacă anxietatea lor depăşeşte anumite limite, persistă sau interferează cu dezvoltarea lor normală.

„E important ca atât noi, cât şi ei să recunoaştem sentimentele şi emoţiile”, mai spun cei de la Tikaboo România.

Între 2 şi 4 ani, copilul poate avea frică de oliţă, întuneric, umbre, de a dormi singur, de vreme şi zgomote puternice.Între 5 şi 7 ani, cel mic se poate teme de întuneric, foc, „omul rău”, testări, respingere, doctori şi injecţii, insecte şi animale, mai spun specialiştii de la Tikaboo România.

Dacă ai ajuns la vârsta de 8 ani, specialiştii spun că până pe la 11 ani poţi avea temere de omul rău şi fantome, de a sta singur în casă, de moarte, boală, eşec şcolar sau de a fi respins de sexul opus.

Fricile copilariei în funcţie de vârstă FOTO Tikaboo RomâniaDupă ce copilul depăşeşte vârsta de 12 ani, pot să apară temerile legate de propria siguranţă, de îmbolnăvire, de violenţă sau de probleme globale.

De la 18 la 20 ani, un tânăr se poate teme de viruşi sau alte chestiuni legate de sănătate, să nu rămână pe drumuri, de moarte, de respingere romantică sau chiar se poate instaura teama de a fi adult.

Fricile copilariei în funcţie de vârstă FOTO Tikaboo RomâniaPe aceeaşi temă:

Fricile copilariei în funcţie de vârstă FOTO Tikaboo România

Cod de Etică pentru învăţământul preuniversitar. Profesorilor le este interzis să mai mediteze elevii cărora le predau

Cele mai cunoscute mănăstiri din România care poartă hramul Adormirea Maicii Domnului

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri