Cele 7 rostiri celebre ale lui Iisus pe cruce. De ce a spus Mântuitorul: „Mi-e sete“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În orele în care Iisus Hristos a stat răstignit pe cruce a rostit şapte fraze celebre cărora teologii le-au dat diferite interpretări.

De la momentul răstignirii şi până în momentul morţii Sale, în Vinerea Mare, Iisus a stat răstignit pe cruce, pe muntele Golgota, alături de doi tâlhari. Totodată, El a rostit şapte fraze, prin unele dintre acestea arătându-şi umanitatea Sa şi împlinirea profeţiilor scripturistice.

„Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac” (Luca 23, 24) – este prima rostire a lui Iisus, prin care Mântuitorul se roagă pentru cei care-l lovesc şi batjocoresc, pentru toţi care nu înţelegeau în acel moment ceea ce se întâmplă.

„Femeie, iată fiul tău”. Apoi a zis lui Ioan: „Iată mama ta! Şi din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine” (Ioan 19,26-27) – Iisus îi încredinţează apostolului Ioan grija pentru Maria, Maica Domnului. Este unul dintre argumentele invocate de teologi în a arăta că Maria nu a avut alţi copii, că Iisus, unicul ei fiu, s-a îngrijit de ea înainte de a muri.

„Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în Rai”(Luca 23, 39-43) – sunt cuvintele spuse de Iisus unuia dintre tâlharii răstigniţi alături de El. În timp ce unul dintre ei îl batjocorea, celălalt tâlhar îl ceartă, întrebându-l dacă nu se teme de Dumnezeu. Iisus îi spune acestuia că „azi vei fi cu mine în Rai”, semn că şi în ceasul al 12-lea te poţi mântui, te poţi îndrepta.

„Eli, Eli, lama sabahtani, care se tălmăceşte: Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit” ( Matei 27, 46) – este momentul în care Iisus vorbeşte cu Dumnezeu-Tatăl din postura de Fiu al Omului, arătându-şi umanitatea Sa care a resimţit toată suferinţa crucificării.

„Mi-e sete” –  sunt cuvintele lui Iisus care împlinesc profeţiile din Vechiul testament, unde se spunea : „Şi mi-au dat spre mâncarea mea fiere şi în setea mea m-au adăpat cu oţet” (Psalmi 68, 25). Totodată, aceste cuvinte arată încă o dată firea umană a lui Iisus.

„Săvârşitu-s-a” – în loc de apă, Iisus primeşte oţet, apoi rosteşte aceste cuvinte care arată că tot ceea ce trebuia să se întâmple s-a petrecut.

„Părinte, în mâinile Tale încredinţez duhul Meu”. Şi aceasta zicând "Şi-a dat duhul" (Luca 23, 46) – ultimele cuvinte ale lui Iisus înaintea morţii arată că Fiul îşi încredinţează „duhul” Tatălui.

Pe aceeaşi temă:

Biserica Ortodoxă Română - 135 de ani de la recunoaşterea autocefaliei

De ce este greşit să îngenunchem duminica. „Rugăciunile să fie aduse stând în picioare“




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite