De ce este greşit să îngenunchem duminica. „Rugăciunile să fie aduse stând în picioare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rugăciune                                                                                       FOTO: Arhiva Adevărul
Rugăciune                                                                                       FOTO: Arhiva Adevărul

Chiar dacă există o regulă scrisă încă din primele veacuri ale creştinismului, mulţi credincioşi îngenunchează duminica, la Liturghie.

La Sfânta Liturghie de duminică sau la rugăciunea personală din aceeaşi zi, mulţi credincioşi aleg să îngenuncheze în anumite momente. Dacă ne referim la Liturghie, oamenii se pun în genunchi atunci când se citeşte Sfânta Evanghelie, în momentul prefacerii Trupului şi Sângelui Domnului (Epicleza), precum şi în timpul citirii altor rugăciuni.

Îngenuncherea credincioşilor în zilele de duminica s-ar datora, spun teologii, unei evlavii populare, oamenii considerând că în anumite momente trebuie să adopte această poziţie de smerenie.

La primul sinod ecumenic, de la Niceea (anul 325) a fost adoptată o hotărâre prin care duminica, ziua Învierii Domnului (Paştile) şi ziua pogorârii Duhului Sfânt (Rusaliile) devin zile în care nu se îngenunchează nici la biserică, în cadrul slujbelor, nici acasă, în cadrul rugăciunilor particulare.

„Deoarece sunt unii care îşi pleacă genunchii (îngenunchează) Duminica şi în zilele Cincizecimii - pentru ca toate să se păzească în acelaşi fel în fiecare parohie (eparhie), Sfântului Sinod i s-a părut ca rugăciunile să fie aduse (făcute) lui Dumnezeu, stând ei în picioare”, se arată în canonul 20 al Sinodului I Ecumenic.

„Duminica, prin Învierea lui Hristos din morţi, devine ziua Împărăţiei lui Dumnezeu ale cărei porţi au fost redeschise de Hristos, fiind redată oamenilor posibilitatea de a deveni "cetăţeni ai Împărăţiei lui Dumnezeu" pentru veşnicie. Tocmai de aceea, poziţia verticală a trupului la rugăciune arată îndreptarea omului căte Împărăţia lui Dumnezeu, vrednicia aceasta fiind primită de oameni, ca dar ce decurge din Învierea lui Hristos”, explică importanţa acestei zile, părintele Lucian Farcaşiu, citat de Ziarul Lumina al Patriarhiei Române.

Acelaşi preot consideră că oamenii care doresc să îngenuncheze la momentele mai importante ale Sfintei Liturghii, chiar şi în ziua Duminicii, „trebuie înţeleşi şi îngăduiţi, nefiind mustraţi şi judecaţi din această pricină”.

Pe aceeşi temă:

Povestea Izvorului Tămăduirii de la Mănăstirea Dervent. A secat doar când comuniştii au închis biserica

„Smeritul urmaş al Sfântului Andrei”, ÎPS Teodosie: „Amare sunt lacrimile ce curg pe altarele Bisericii lui Hristos”



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite