Bilanțul furtunii devastatoare din Constanța: Peste o mie de apeluri la 112; 240 de copaci căzuți; 60 de autoturisme avariate | FOTO VIDEO

0
Publicat:

Județul Constanța se confruntă, în continuare cu urmările grave ale furtunii violente din acest weekend, care a generat peste o mie de apeluri la numărul de urgență 112. Pompierii au fost mobilizați pentru a face față situației, intervenind pentru înlăturarea a 240 de copaci și a 50 de acoperișuri smulse de vânt.

Zeci de acoperișuri au fost smulse de vânt FOTO Antonia Ispas
Zeci de acoperișuri au fost smulse de vânt FOTO Antonia Ispas

Într-un bilanț transmis duminică seara de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța, s-a evidențiat amploarea dezastrului: 60 de mașini au fost avariate, iar 21 de localități se confruntau, încă la ora 20:00, cu lipsa curentului electric.

„Colegii din dispeceratul inspectoratului au preluat peste o mie de apeluri la 112 privind efectele negative produse de furtuna, de ieri de la ora 13:00 până astăzi la ora 20:00”, a declarat ISU Constanța.

Bilanțul furtunii

Potrivit sursei menționate, au fost degajați:

• 240 de copaci,

• 25 de stâlpi de electricitate,

• 3 stâlpi RDS & RCS,

• 50 de acoperișuri de locuințe.

Printre pagubele înregistrate se numără și avarierea a 60 de autoturisme, un coș de fum de locuință și o cruce de biserică. De asemenea, au fost identificate fisuri la 4 țevi de gaz, iar Drumul Județean 223 s-a surpat.

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a descris furtuna drept una fără precedent în oraș și a indicat că prioritățile imediate includ degajarea străzilor și restabilirea alimentării cu energie electrică.

„O furtună de o asemenea violenţă nu cred că a fost vreodată în Constanţa. Am făcut un tur prin oraş, am evaluat daunele şi aş vrea să mulţumesc tuturor celor care au intervenit în condiţii foarte vitrege. Facem orice pentru a restabili viaţa normală. Au căzut copaci sănătoşi, dar şi copaci care, în aparenţă, par sănătoşi, dar sunt putrezi la interior. (...) Copacii de pe spaţiul verde vor fi degajaţi în zilele următoare. Prioritare sunt degajarea străzilor şi restabilirea electricităţii, dar vreau să îi asigur pe constănţeni că toate sesizările lor au ajuns la noi şi le vom soluţiona”, a declarat primarul Constanţei, Vergil Chiţac, citat în comunicat.

Imaginea dezastrului, văzută din dronă FOTO Antonia Ispas
Imaginea dezastrului, văzută din dronă FOTO Antonia Ispas

Loc de joacă pentru copii, distrus de un acoperiș

Doar o minune a făcut ca o tragedie să fie evitată în cartierul Faleză Nord. Imaginile surprinse cu drona dezvăluie loc de joacă complet distrus, întrucât peste zona de recreere s-a prăbușit un acoperiș de bloc.

Locul de joacă, distrus de furtună FOTO Antonia Ispas
Locul de joacă, distrus de furtună FOTO Antonia Ispas

Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Echipele de intervenție sunt în continuare pe teren și depun eforturi susținute pentru a reduce din pagube.

Fotografie cu copaci căzuți, surprinsă luni dimineața, în fața Pieței Brotăcei FOTO Florina Ilicea
Fotografie cu copaci căzuți, surprinsă luni dimineața, în fața Pieței Brotăcei FOTO Florina Ilicea

Sâmbătă seara, litoralul s-a aflat sub cod roșu de vânt și ploi torențiale. Ciclonul Frederico, cea mai puternică furtună care a lovit vreodată la Marea Neagră, a adus rafale peste 120 de kilometri la oră, formându-se, la mal, valuri înalte de până la nouă metri.

GALERIE FOTO: 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite