Astăzi este Ziua Naţională a Madagascarului, ţara cu regi, triburi şi bungalouri de lux, unde Radu Mazăre a cerut azil politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sat tribal din Madagascar
Sat tribal din Madagascar

La 26 iunie este mare sărbătoare în Madagascar, ţara unde s-a refugiat Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei. Ţara este măcinată de greve, oamenii fiind nemulţumiţi şi de guvern şi de preşedinte.

Instabilitatea politică din noua patrie a lui Radu Mazăre face ca nu se ştie cu certitudine nici data alegerilor, care ar putea avea loc la sfârşitul lunii august sau noiembrie. 

Marea majoritate a localnicilor trăiesc sub limita subzistenţei, la sate. „În Madagascar sunt peste 35.000 de sate-triburi, care păstrează religia ancenstrală. În aceste sate, locuitorii se închină la spirite, la pietre, la ape, aduc jertfe, sunt conduşi de regi şi vraci“, dezvăluie un român stabilit în Madagascar. Multe dintre triburi au regi, deşi Madagascar este un stat democratic. 

Speranţa de viaţă a malgaşilor este de 40-45 de ani din cauza sărăciei şi a lipsei medicamentelor. Însă, în Madagascar există şi oameni înstăriţi. Printre ei sunt şi francezi bătrâni, proveniţi dintre foştii colonişti, care s-au căsătorit cu femei localnice şi au dezvoltat afaceri, indieni, chinezi. Dintre băştinaşi, doar 7% trăiesc bine: au case mai mari şi mici armate personale, pentru pază. 

Republica Madagascar sărbătoreşte ziua naţională la 26 iunie aniversând data proclamării independenţei, în 1960. 

Madagascar Arhivă Marcel Saitis

Vă mai recomandăm:

Africanul şcolit în România care candidează la şefia Madagascarului: „Mi-e dor de cântecele Mariei Ciobanu şi mi-e dor de dumneavoastră, de români“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite