Asociaţiile de elevi din ţară trag un semnal de alarmă: „Campania electorală se face pe spatele elevilor. Transport gratuit, dar cu bani!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa AEC
Sursa AEC

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) critică noua Ordonanţă de Urgenţă care elimină dreptul elevilor de a beneficia de reduceri la transportul judeţean, spunând că Guvernul României încearcă să câştige capital politic pe spatele elevilor.

Asociaţiile de elevi din România atrag atenţia că prin Ordonanţa de urgenţă nr. 70/2020 au fost adoptate măsuri privind transportul rutier judeţean de persoane şi transportul elevilor.

„Potrivit acesteia, operatorii de transport au obligaţia de a asigura transportul gratuit al elevilor şi al altor categorii de persoane care beneficiază de facilităţi specifice de transport, sub sancţiunea încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport rutier de persoane prin curse regulate la nivel judeţean, respectiv retragerii licenţei de traseu, în cazul transportului interjudeţean.

În ciuda faptului că măsurile adoptate de autorităţi par a fi în beneficiul elevilor, în realitate gratuitatea pentru anumite tipuri de transport nu acoperă necesităţile de care beneficiarii primari ai educaţiei au nevoie şi nu rezolvă problema adevărată cu care aceştia se confruntă. Ordonanţa acordă elevilor gratuitate pentru transportul local şi feroviar, dar nu rezolvă situaţia elevilor navetişti care pierd sute de lei lunar din cauza nepăsării autorităţilor.

Articolul 84, alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 care prevedea dreptul tuturor elevilor de a beneficia de transport judeţean redus cu minimum 50%, a fost modificat astfel încât acest drept să nu mai existe, sintagma “judeţean” fiind eliminată din textul de lege. Adică, elevilor nu li se mai poate acorda niciun fel de facilitate pentru transportul judeţean şi interjudeţean rutier, care este, de altfel, şi cel mai des utilizat mod de a călători“, transmit asociaţiile printr-un comunicat de presă.

Liceenii mai spun că o altă modificare cu un efect negativ adusă la art.84, mai specific alin. (3), este reprezentată de faptul că doar elevilor ce nu au o unitate de învăţământ în localitatea de domiciliu li se va deconta integral naveta.

„De exemplu, în cazul în care un elev din mediul rural doreşte să meargă la un liceu de la oraş pentru o educaţie de mai bună calitate sau pentru că doreşte să urmeze un profil vocaţional pe care îl găseşti în foarte puţine unităţi de învăţământ, acesta nu poate beneficia de acoperirea costurilor de transport dacă în localitatea de domiciliu există liceu, fie el cu filieră vocaţională sau nu. Înainte de această modificare, elevii puteau alege orice liceu pe o rază de 50 de kilometri, pentru a studia specializarea/filiera/profilul dorit, iar naveta urma să fie decontată integral. Ulterior adoptării OUG 70, elevilor li s-a luat şansa de a alege liceul dorit, pentru că statul va deconta naveta doar pentru cei care nu au liceu în localitatea de domiciliu, iar accesul la educaţie va fi blocat pentru zeci de mii de elevi.

Modalitatea de finanţare pentru acordarea acestor gratuităţi prevăzute în ordonanţa menţionată nu este una care avantajează elevii proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse, întrucât vorbim despre decont şi nu de acordarea reducerii/gratuităţii. Pentru a se deconta suma pe care elevul a plătit-o în vederea achiziţionării unui abonament/bilet, acesta trebuie să dispună de acei bani, altfel acea facilitate pentru transport nu se aplică pentru că elevul nu va avea banii necesari pentru a achiziţiona în primă instanţă“, arată aceştia.

Reprezentanţii elevilor consideră că atitudinea guvernanţilor este una care nu denotă nimic altceva decât nepăsare şi că în ciuda afirmaţiilor şi campaniei desfăşurată pe reţele de socializare, problema transportului elevilor nu se vrea a fi rezolvată.

„Această ordonanţă care conferă gratuitate la alte tipuri de transport, dar ignoră problema majoră semnalată de asociaţiile de elevi de ani buni, nu reprezintă altceva decât o măsură populistă, menită să inducă falsa iluzie a unui aport pozitiv pe care Guvernul Orban l-a avut asupra educaţiei.

Este de neacceptat faptul că autorităţile au ales să restrângă drepturi ale elevilor care erau garantate de lege, scopul lor fiind de a asigura un acces liber la educaţie, drept care nu a putut fi respectat în totalitate tot din cauza lipsei de acţiuni din partea conducerilor ţării.

Aşadar, solicităm Parlamentului României să adopte ordonanţa având în vedere modificările propuse de elevii reprezentanţi, astfel încât toţi elevii să beneficieze de gratuitate la transportul judeţean“, precizează asociaţiile de elevi.

„Dacă arunci o privire pe reţele de socializare pare că totul s-a rezolvat, promovarea decidenţilor pe această temă a fost una masivă. Din păcate promovarea pare a fi singurul lucru de care guvernanţii sunt interesaţi. Ne luptăm pentru acordarea facilităţilor elevilor de a beneficia de reducere de minimum 50% la transportul judeţean, de mai bine de doi, iar acum ne-a fost luat şi acest drept.

Problema putea fi rezolvată fără să fie nevoie de o ordonanţă de urgenţă, este necesară abrogarea HG 309/1996 şi HG 863/2016 şi încheierea de contracte de serviciu public de către fiecare consiliu judeţean în parte. OUG 70/2020 nu rezolvă problema, iar până la momentul în care se va pune în practică o soluţie fezabilă, încrederea noastră faţă de autorităţi este egală cu 0“, a declarat Andreea Sabina Spătariu, preşedinte AEC. 

Pe aceeaşi temă: 

Cum intră şcoala românească cu forţa în secolul XXI. „«Mă autentific cu Google» e un fel de chineză pentru mulţi profesori“

Asociaţiile de elevi, despre o posibilă reluare a cursurilor: „Este o măsură riscantă. Doamna ministru trăieşte într-o realitate ştiută doar de ea”

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite