Actriţa Diana Cheregi a părăsit scena vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Cheregi, actriţa care s-a confundat cu teatrul din Constanţa
Diana Cheregi, actriţa care s-a confundat cu teatrul din Constanţa

Teatrul de Stat Constanţa anunţă cu tristeţe trecerea în veşnicie a celei ce a fost actriţa Diana Cheregi. Talent robust, Diana Cheregi a aparţinut acelei nobile familii de actori care şi-au iubit profesia până la ardere. Actriţa a murit duminică, în a doua zi a lunii martie.

Actriţă complexă, cu har, stil şi eleganţă, Diana Cheregi şi-a construit rolurile mereu atentă la nuanţe şi cu rigoare dramatică. A jucat în comedii, drame, comedii muzicale, roluri de compoziţie, travesti, stilul sau de interpretare fiind sigur, plin de forţă şi dramatism sau de umor şi vivacitate, după cum o cerea rolul.

Diana Cheregi a venit în teatrul Pontic în anul 1973, după ce a debutat pe scena teatrului din Botoşani. Cu un timbru frumos de contalto, dar cunoscând secrete de tehnică şi artă a vorbirii care o ajutau să acopere cu vocea un ambitus cu mult mai mare, Diana Cheregi a interpretat cu strălucire marile eroine ale tragediei antice: Electra („Legendele Atrizilor“), Corifeul („Hecuba“), Cleona („Andromaca“).

A creat un anumit tip de ingenuă cu puritate voalată de un surâs inteligent, uşor ironic şi cu o notă mai gravă, chiar dacă veneau din comedie. Înzestrată cu simţ muzical şi voce frumoasă, Diana Cheregi a fost nelipsită din distribuţia fiecărui muzical montat pe scenă constănţeană.

Ca profesor la Universitatea Hyperion şi apoi la Univesitatea Ovidius, a dezvăluit cu generozitate studenţilor săi din rosturile şi sensurile artei teatrale. Mama Dia - aşa cum i se spunea cu tandreţe - era mândră de studenţii ei, ajunşi şi ei actori pe scenele ţării.

„Diana Cheregi a fost un partener de scenă minunat şi serios. A fost un om plin de farmec, mustind de umor frust ardelenesc (era ardeleancă), prietenos, mereu gata să sărea în ajutorul celor aflaţi în nevoi. Şi-a adorat familia (căreia i-a fost nespus de devotată) şi mai ales pe cei doi fii ai săi Patrik şi Răzvan. Îi vom purta în suflet amintirea! Să-i fie somnul lin!“, spun colegii de la Teatrul de Stat Constanţa. 

Cei care doresc să-şi ia un ultim rămas bun, s-o aplaude pentru ultima dată, o pot face luni, 4 martie, începând cu ora 9.00, în foyerul Teatrului de Stat Constanţa.

Dumnezeu s-o odihnească!

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite