A murit soprana Aida Abagief. „Va râmâne un artist şi dascăl desăvârşit, pasionat până la sacrificiul de sine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aida Abagief
Aida Abagief

Doliu în Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovschi” şi în universitatea „Ovidius” din Constanţa. Profesorul şi artistul Aida Abagief a încetat din viaţă.

Născută pe Valea Prahovei, Aida Abagief a debutat pe scena constănţeană la vârsta de 24 de ani. În peste 2.000 de spectacole de operă, operetă şi concerte, publicul a putut-o admira şi aplauda.

În 1960, după ce a absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti, Aida Abagief a fost repartizată la Constanţa. De atunci a fost o prezenţă constantă pe scena Teatrului de Operă Constanţa, iar iubitorii acestui gen de muzică, cu siguranţă, nu au uitat-o pe Violeta din Traviata.

Timp de 28 de ani a interpretat acest rol, atât în ţară, cât şi pe scena teatrului din Dublin, Irlanda. A reuşit să facă performanţă într-o epocă în care alţii, cu posibilităţile sale, au ales să fugă de regimul comunist persecutor.

În întreaga sa carieră, Aida Abagief a cântat alături de nume precum Petre Ştefănescu Goangă, Ion Dacian, David Ohanesian, Octav Enigărescu, Nicolae Herlea, Ludovic Spiess. Pe scenele internaţionale, a avut parteneri precum: Peter Glosopp, Nicola Martinucci, Pedro Lavirgen, Vladislav Piavko, Irina Arhipova.

Colectivul Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa a transmis că „regretă profund trecerea la cele veşnice a doamnei profesor emerit Aida Abagief, fondatoare a facultăţii noastre, solistă, timp de 30 de ani, a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa.

Doamna profesor Aida Abagief va rămâne în amintirea noastră ca un artist şi dascăl desăvârşit, pasionat, devotat studenţilor şi profesiei până la sacrificiul de sine. Publicul, colegii, studenţii şi elevii care au cunoscut-o, au iubit-o, respectat-o şi admirat îi vor păstra veşnică amintirea şi recunoştinţa”.

Un mesaj de condoleanţe afost transmis şi de managerul Teatrului Naţional de Operă şi Balet ”Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu.

„S-a stins o Stea strălucitoare a scenei lirice constănţene, Soprana AIDA ABAGIEF!

Soprană recunoscută pe scenele naţionale şi internaţionale, dascăl devotat şi luptător neobosit pentru tinerii artişti constănţeni, suflet ales şi generos, Doamna AIDA ABAGIEF a purtat cu o nobleţe desăvârşită mesajul artei lirice şi a împărţit bucuria muzicii minunate de operă tuturor celor ce au avut nevoie de Artă, Cultură, Iubire!

Ne luăm Rămas bun cu durere, ştiind că asemenea ARTIŞTI sunt de nepreţuit şi de neînlocuit!”

Pe aceeaşi temă:

Constanţa: Aida Abagief este de o viaţă în slujba Operei

Constanţa: „Anotimpul dragostei“ pentru soprana Aida Abagief


 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite