Ziua a 5-a la TIFF: 100 de bilete gratuite la film pentru cei care aduc obiecte reciclabile în Piaţa Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de miercuri, 5 iunie, îi aduce la Cluj pe cei de la Sofa Surfers, pe directorul de imagine Ed Lachman, expoziţii, concerte şi producţii recente în Ziua Maghiară, şi documentare pe probleme de ecologie, în EcoTIFF. Invitatul TIFF Lounge-ului de la ora 17.00, din Piaţa Unirii, va fi regizorul Nae Caranfil.

Recomandările echipei TIFF pentru a cincea zi în capitala filmului:

Ed Lachman, unul dintre cei mai celebraţi directori de imagine, va ţine un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab, de la 14.30, la Piano Cazola. Ed Lachman a semnat imaginea a peste 70 de filme, printre care Erin Brockovich, The Virgin Suicides, The Limey, Selena, Less Than Zero, Desperately Seeking Susan şi The Lords of Flatbush. A fost nominalizat de trei ori la Independent Spirit Award pentru True Stories, Light Sleeper şi Far From Heaven. Filmul lui Todd Haynes i-a adus şi o nominalizare la Oscar. Ed Lachman semnează şi imaginea trilogiei Paradise (r. Ulrich Seidl), proiectată integral la TIFF. Intrarea este liberă.

Pe 5 iunie, proiecţii speciale, concerte şi expoziţii vor marca Ziua Maghiară la TIFF. La Cinema Florin Piersic, de la 17.00, regizorul Peter Bergendy va fi prezent la proiecţia filmului Examenul/ A vizsga, o dramă despre paranoia de după Revoluţia eşuată din 1956, când spionii erau spionaţi la rândul lor. Vor fi proiectate, în prezenţa realizatorilor, şi Aglaja (r. Krisztina Deák), Uşa (r. István Szabó), Patria, sexul şi alte inconveniente (r. Reka Kincses) şi Janovics Jeno, un Pathe maghiar (r. Balint Zagoni).

La ora 16.00, la Casa Tranzit va fi vernisată expoziţia „The Danube Exodus: The Rippling Currents of the River”, în prezenţa artistului Péter Forgács. Deschisă între 5 iunie şi 4 iulie, instalaţia multimedia a fost realizată de Forgács şi The Labyrinth Project pornind de la Exodul de pe Dunăre (1998), un documentar despre evrei din Slovacia şi Austria şi fermieri germani din Basarabia proaspăt anexată URSS-ului care încercau să fugă pe Dunăre, fiecare în altă direcţie, la sfârşitul anilor 30.
Ziua Maghiară se va încheia la TIFF Art (Muzeul de Artă), cu un concert Neti Sanyi Band, trupa renumitului cântăreţ maghiar Sándor Fodor – de la 21.30, urmat de  Riksalaz / Rickshaw Rush (r. Gergő Somogyvari), un documentar despre ungurii care conduc taxiuri de tip ricşă pe străzile Amsterdamului, de la 22.30. Ziua Maghiară este prezentată în parteneriat cu Filmunio.

O experienţă unică la TIFF va fi proiecţia specială Film in Loops System Presents: Trains Of Thoughts (Live), la Cinema Arta, de la 19.30. Eseul vizual al lui Timo Novotny despre staţiile de metrou din marile oraşe ale lumii va fi acompaniat live de muzica austriecilor de la Sofa Surfers. Recunoscuţi pentru mixul de rock cu electro, trip-hop, dub şi acid jazz, cu tuşe de R&B şi soul, cei patru membri ai Sofa Surfers vor susţine un concert la Hotel Continental, de la 23.00.

Cei care vin miercuri în zona TIFF Lounge (Piaţa Unirii), de la 10.00, cu cel puţin un obiect reciclabil (pet, sticlă, doza, carton etc.), se pot număra printre cei 100 de spectatori care primesc un bilet gratuit la un film din programul EcoTIFF: Goana după gheaţă (r. Jeff Orlowski) –  Ursus Open Air, 21.45 – premiat la Sundance pentru imaginile spectaculoase, Epoca aluminiului (r. Bert Ehgartner) – Cinema Victoria, 16.00, proiecţie oferită de Compania de Apă Someş - şi Cei din urmă/ Els Últims (r. Roberto San Eugenio), un film despre ideile unor barcelonezi de a-şi transforma strada într-o grădină, prezentat de BCR şi proiectat la Cinema Arta, de la 10.00.

La Cinema Victoria, de la 18.00, va rula filmul-surpriză al acestei ediţii. Tricoul TIFF 2013 - care poate fi găsit la TIFF shop-urile din oraş, dar şi la Victoria -  e biletul de intrare la această proiecţie a unui film mult-aşteptat.
Poziţia copilului (r. Călin Peter Netzer), premiat cu Ursul de Aur la Berlin şi văzut de peste 100.000 de spectatori în România, va fi proiectat pentru persoanele fără vedere la Cinema Arta, de la 17.00.

La Casa TIFF, de la 21.30, spectatorii au ocazia să vadă filmele realizate anul acesta de clujeni în Competiţia locală. Proiecţia va fi urmată de o petrecere dedicată Festivalului de Film Horror & Fantastic de la Biertan, de la 23.00. şi de concertul The Nuggers, în Club Casa TIFF. Accesul se poate face gratuit, pe baza biletului la filmul Cartea Apocalipsei/ Doomsday Book (r. Pil-Sung Yim, Kim Jee Woon), proiectat la Cinema Florin Piersic, de la 21.00, sau la preţul obişnuit - 10 lei.

Imagini superbe din Slovacia, multă muzică autentică, peisaje captivante şi secvenţe de dans irezistibil – spectatorii le vor regăsi în Dansând pe cioburi/ Dancing on Broken Glass (r. Marek Ťapák). Proiecţia specială JTI este programată la Cinema Florin Piersic, de la 19.15.

De o proiecţie specială, în prezenţa regizorului Sebastián Lelio, va avea parte şi filmul Gloria, la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 20.45. Un prieten vechi al TIFF-ului, Lelio revine la Cluj cu filmul pentru care actriţa Paulina Garcia a primit Ursul de Argint pentru interpretare feminină la Festivalul de la Berlin, anul acesta. Sebastián Lelio a câştigat Trofeul Transilvania în 2007, cu La Sagrada familia, şi premiul FIPRESCI în 2010, cu Navidad, şi va susţine un masterclass joi, 6 iunie, de la 16.00, la Mansarda Napoca 15.


Vă recomandăm şi:

VIDEO TIFF 2013 are buget mai mic şi bilete mai scumpe. Tudor Giurgiu: „Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului“

VIDEO De văzut la TIFF 2013:  „Fuck for Forest“, o peliculă cu tentă ecologistă ce frizează filmele porno, şi documentarul controversat „The Act of Killing“

VIDEO TIFF 2013 are buget mai mic şi bilete mai scumpe. Tudor Giurgiu: „Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite