VIDEO TIFF 2013 are buget mai mic şi bilete mai scumpe. Tudor Giurgiu: „Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujul va fi, între 31 mai şi 9 iunie, „capitala“ filmului românesc. Cea de-a 12-a ediţie a TIFF va oferi, şi în acest an, 10 zile pline de proiecţii speciale, premiere naţionale şi internaţionale, ateliere şi masterclass-uri care au ca protagonişti invitaţi importanţi din industria de film, concerte şi expoziţii. 190 de filme din 53 de ţări vor fi proiectate la TIFF, iar peste 700 de invitaţi sunt aşteptaţi la Cluj.

Bugetul din acest al al celui mai mare festival de film din România este de 1,4 milioane de euro, mai mic faţă de anul trecut.

„Avem cu 300.000 de euro mai puţin faţă de anul trecut. Au fost multe reduceri la care ne aşteptam, în ceea ce priveşte alocări din partea bugetului de stat, de la Ministerul Culturii, de la Guvern şi ICR.
Toate aceste reduceri noi am încercat să le compensăm cu participări din mediul privat. Există sponsori noi, care nu au putut să compenseze tăierile de buget din fonduri publice. Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului
.

(...) Probabil Centrul Naţional al Cinematografiei ne-a amendat prosteşte probabil pentru nişte atitudini şi poziţii ferme împotriva fostului director general Eugen Şerbănescu. De aceea a decis să ne taie cu aproximativ 20% din bugetul festivalului deşi suntem cel mai important eveniment de film din România“, a afirmat directorul festivalului, Tudor Giurgiu, într-o conferinţă de presă, luni, 13 mai, la Casa TIFF din Cluj-Napoca.

Giurgiu adaugă că, la cea de-a 12-a ediţie a festivalului, vor rula 190 de filme (cu circa 50 de pelicule mai puţine faţă de ediţiile din 2012 şi 2011) - 155 de lungmetraje şi 35 de scurtmetraje - şi că reducerile financiare nu vor afecta calitatea festivalului.

„Undeva, aceste reduceri financiare s-ar putea să-i ajute pe cei care se plângeau anii trecuţi că era prea mult şi aveau o ofertă mult prea variată şi, la un moment dat, lumea era confuză în ceea ce priveşte alegerile.
Nu am vrut să renunţăm, în ciuda acestor reduceri de buget, la proiectele şi programele începute anii trecuţi. Vom continua cu proiectele educaţionale EducaTIFF, Let s Go Digital, Transilvania Talent Lab şi 10 pentru FILM.
Am încercat să nu renunţăm la lucruri pe care deja le-am pornit şi am efectuat diferite reduceri de cheltuieli din alte capitole. Credem că printr-o măsură mai compactă vom avea mai mult succes“
, spune Tudor Giurgiu.

Programul TIFF va cuprinde şi în acest an secţiunile tradiţionale Competiţie, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară, EcoTIFF.

Noutăţi

O noutate în agenda festivalului o reprezintă secţiunea tematică „This is the End“/„Acesta e sfârşitul“, care explorează apocalipsele globale sau personale, printr-o selecţie de filme recente. Grecia şi Slovacia sunt în centrul atenţiei în Focus, cu cele mai reprezentative titluri recente din cinematografiile lor, iar secţiunea 3X3 le aduce un omagiu regizorilor Olivier Assayas, Eyal Sivan şi Stephen Frears.

TIFF-ul revine anul acesta în locaţii precum Cinema Florin Piersic, Arta, Victoria, Casa de Cultură a Studenţilor, Institutul Francez, Casa TIFF, inaugurată cu succes la ediţia precedentă, Ursus Open Air (Piaţa Unirii).
Muzeul de Artă redevine locul de desfăşurare al TIFFArt – o selecţie de evenimente, proiecţii şi concerte dedicate în principal artiştilor din regiune. Castelul Banffy de la Bonţida, una dintre cele mai spectaculoase şi mai apreciate locaţii ale festivalului, va fi gazda, pe 1 şi 2 iunie, a unui program cu totul special, Weekend la Castel.

O altă noutate a ediţiei va fi Ziua Francofoniei. Pe 1 şi 2 iunie, publicul, dar şi un juriu alcătuit din cinci tineri cinefili clujeni, va viziona cinci dintre filmele francofone incluse în programul festivalului. Ziua Francofoniei va fi organizată împreună cu Institutele Franceze din Cluj şi Bucureşti şi TV5 şi se va încheia cu cine-concertul „Bagdad Fantaisie”, orchestrat de artistul Sami Pageaux-Waro pe imaginile filmului mut clasic The Thief of Bagdad/ Hoţul din Bagdad (Raoul Walsh, 1924), cu Douglas Fairbanks.

Pe lângă filme, publicul TIFF va avea parte şi de o serie de concerte de neratat. The Tiger Lillies, DakhaBakhra (Ucraina), Sofa Surfers, Ioan Pop şi Grupul Iza sunt câteva dintre numele care vor anima serile festivalului.

Bilete cu 2 lei mai scumpe. Bilete printate acasă

Pentru prima oară, biletele pentru cea de-a 12-a ediţie vor fi puse în vânzare online în avans, începând cu data de 24 mai, pe www.biletmaster.ro. Începând cu acest an, sistemul de ticketing beneficiază de cel mai modern tip de distribuţie a biletelor - sistemul print-at-home.

Cumpăratorii primesc biletele în format PDF, la adresa de e-mail indicată, şi vin cu ele printate la cinema.

Biletele pot fi achiziţionate şi de la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa Unirii, şi Casa TIFF (doar pentru invitaţi şi persoanele acreditate) începând cu data de 27 mai.

Un bilet cumpărat în avans costă 10 lei, unul pentru studenţi - 8 lei, iar unul cumpărat la faţa locului – 12 lei. Biletele sunt cu 2 lei mai scumpe faţă de anul trecut.

La concerte, preţul unui bilet este 30 de lei. Biletele pot fi cumpărate în avans, de pe www.biletmaster.ro. Pentru petrecerea de închidere a festivalului, din seara de 8 iunie, s-a pus în vânzare un număr limitat de 100 de bilete, la preţul de 100 de lei.

Cine deschide şi închide TIFF 2013

Filmul de deschidere. Cea de-a 12-a ediţie TIFF va începe cu cel mai recent film al lui Pedro Almodovar, Amanţii pasageri. Comedia „morală, orală şi ireală, sau nerealistă”, după cum o descrie regizorul, va putea fi văzută în premieră absolută în România, într-o proiecţie unică, pe 31 mai, de la ora 20:45, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Pelicula care va închide ediţia din acest an a TIFF este povestea legendară a exploratorului Thor Heyerdahl şi a călătoriei sale din 1947, când a traversat Oceanul Pacific pe o plută din lemn de balsa.
Filmul se numeşte Kon-Tiki şi a fost nominalizat în 2013 la Oscar şi la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin. Va fi proiectat  duminică 9 iunie, în Piaţa Unirii.

Premii şi premianţi

În cadrul acestei ediţii, renumiţii cineaşti Jiří Menzel şi Stephen Frears vor fi distinşi cu Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award, iar actriţa Luminiţa Gheorghiu va primi Premiul de excelenţă. Pablo Berger, regizorul filmului Blancanieves (10 premii Goya), David Lambert, regizorul şi scenaristul filmului Hors les Murs, actriţa Franziska Petri (Betrayal), producătoarea Lynda Myles (The Commitments, The Snapper, The Van, Killing Me Softly), directorul de imagine Ed Lachman (Trilogia Paradise, de Ulrich Seidl, Erin Brockovich, Sweet November), regizorul Sebastian Lelio (Gloria, La Sagrada familia) şi Cristi Puiu, membru al juriului competiţiei şi autorul campaniei de imagine TIFF 2013, sunt câţiva dintre invitaţii de marcă ai festivalului.

Expoziţiile ocupă şi anul acesta un loc important în agenda festivalului.
La Muzeul de Artă din Cluj vor putea fi admirate afişele filmelor lui Jiří Menzel, semnate de artişti cehi, în cadrul unei expoziţii realizate cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti şi al Terry Posters din Praga. Mândrie şi Beton, de Petruţ Călinescu este un proiect video şi foto ce a documentat timp de trei ani transformările petrecute în satele tradiţionale, în urma masivei plecări la muncă în străinătate; 24 de expresii ale solitudinii, de Mirona Radu, o apologie a stărilor pe care le prilejuieşte singurătatea, în imagini cu caracter profund meditativ; The Danube Exodus, o instalaţie video a artistului maghiar Peter Forgacs ce documenteză călătoria evreilor din Slovacia spre Palestina, înaintea celui de-al doilea război mondial, ce va fi transferată timp de o lună de la Ludvig Museum Budapesta la Casa Tranzit din Cluj.

PREMII TIFF 2013
Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro
Premiul pentru Cea mai Bună Regie, în valoare de 5.000 de euro, oferit de BCR
Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone
Premiul pentru Cea mai Bună Imagine, in valoare de 3.500 euro (servicii de post producţie), oferit de Cinelabs
Premiul pentru Cea mai Bună Interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising
Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film
Premiul Publicului, oferit de Mastercard
Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz - actriţei Luminiţa Gheorghiu
Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award – regizorilor Jiří Menzel şi Stephen Frears
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 5.000 de euro, oferit de Abis, constând în servicii de post producţie
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, şi o zi de filmare oferită de Studiourile MediaPro
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de URSUS
Premiul pentru Cel mai Bun Scurtmetraj din secţiunea Umbre, în valoare de 500 euro
Premiul Let's Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenţi, oferit de UPC
Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 euro, oferit de Terapia Ranbaxy
Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale, oferită de Fabrica de Pensule


Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 31 mai - 9 iunie, la Cluj-Napoca. TIFF Sibiu se întâmplă între 19 şi 23 iunie, iar TIFF Bucureşti se va desfăşura între 11 şi 17 iunie, la Grand Cinema Digiplex Băneasa.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Programul complet al festivalului precum şi toate noutăţile celei de-a 12-a ediţii vor putea fi găsite pe www.tiff.ro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite