VIDEO SUBIECTE BAC 2013 Discuţii la final de examen: “Sunt sigură că situaţii ca cea de la Bolintineanu sunt peste tot în ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Stanciu
şi Irina Vladu, eleve de la Colegiul Naţional “George Coşbuc”, spun că subiectele au fost la
fel de grele ca anul trecut. FOTO: Remus Florescu
Camelia Stanciu şi Irina Vladu, eleve de la Colegiul Naţional “George Coşbuc”, spun că subiectele au fost la fel de grele ca anul trecut. FOTO: Remus Florescu

Examenul de Bacalaureat 2013 s-a încheiat vineri, 5 iulie, cu proba scrisă la alegere, la care au participat 4.526 de elevi din judeţul Cluj înscrişi pe listele de Bac 2013. Cât de grele au fost subiectele, cazul fraudei de la Bolintineau şi câte meditaţii au luat elevii sunt câteva dintre discuţiile care se purtau la ieşirea de la examen.

Trei mame ale unor elevi care au dat astăzi  Bacalaureatul, la proba la alegere, aşteptau relaxate, în jurul orei 10.00, terminarea examenului la Colgiul Naţional “George Coşbuc” din Cluj-Napoca. Evenimentele de la liceul Bolintineanu din Bucureşti, unde şcoala pare asediată de poliţişti şi elevii sunt chemaţi să dea declaraţii procurorilor, sunt deprinse parcă din altă ţară, contrastând cu liniştea şi calmul  de la liceul clujean. Femeile vorbesc despre meditaţiile. Maria Moldovan, care are un băiat care a terminat la “Emil Racoviţă”,  spune: “Chiar acum spuneam că nu a fost nevoie să plătim meditaţii. Profesorii şi-au făcut treaba la ore şi au fost organizate şi consultaţii la şcoală. Suntem mulţumiţi”. Celelalte două femei, care au copii tot la Racoviţă, spun şi ele că nu au plătit meditaţii. Legat de dificultatea subiectelor, o altă mamă, Ioana Cherecheş, a spus: “Nu au fost subiecte uşoare, dar nici grele. Au fost subiecte cu dificultate medie. Până la urmă nu e olimpiadă, e doar Bacalaureat. Cred că vor fi note mai bune ca anul trecut”. Maria Moldovan o completează: “Nici anul trecut nu au fost aşa de slabe rezultatele. Francezii nu fac aşa caz că au promovabilitate sub 70% la Bacalaureat. Până la urmă, nu toată lumea trebuie să ia Bacul, nu toată lumea trebuie să facă facultate, poţi trăi la fel de bine dintr-o meserie”. 


“În toată ţara sunt situaţii ca la Bolintineanu”


Femeile vorbesc apoi despre cazul fraudei la Bac de la Bucureşti. “Părerea mea e că prea se face caz. Sunt sigură că astfel de situaţii sunt întâlnite peste tot în ţară”, a spus Maria. Ioana Cherecheş spune că nu înţegele de ce a fost aşa de mult scandal cu camere video: “Băiatul meu, care vrea să dea la Arhitectură şi mi-a zis că nu are nicio probemă cu faptul că au fost camera video. Dacă ai învăţat la fel de bine scrii şi cu camere şi fără”.  


Subiectele au fost la fel de grele ca anul trecut


În jurul orei 11.00, din liceu a ieşit un grup de fete care dezbăteau subiectele la Logică. “Au fost foarte uşoare. Subiectele au fost gata într-o oră şi apoi ne-am apucat să le verificăm. La celelate materii, subiectele au fost acceptabile. La Română a fost un pic mai ciudat că s-a dat poezie şi ne aşteptam să se dea proză, dar nu aveai cum să nu scrii ceva. La Istorie, noi am fost la uman şi nu am dat Matematică, a fost bine, a fost destul de uşor. Am învăţat ceea ce ne-a picat. Nu aş putea spune că au fost subiecte mai uşoare decât anul trecut, aş putea spune că au fost cam la fel de grele”, a spus Irina Vladu. Eleva, care a absolvit Colegiul Naţional “George Coşbuc”,  se pregăteşte, alături de colega ei, Camelia Stanciu, să dea admitere la Facultatea de Drept. “Nu a fost nevoie să luăm meditaţii pentru că am fost la ore şi materia s-a făcut bine. Am zis că de ce să dăm bani în plus, n-avea rost. La Drept, nota de la Bac contează 50% şi cred că am obţinut rezultate bune, care să ne dea şanse de a fi admise”, a spus Camelia Stanciu. 

cosbuc cluj


Norbert Borşan crede că subiectele de anul acesta au fost mai grele decât cele de anul trecut


“M-am descurcat surprinzător de bine” 


“Acum am dat la Geografie şi a fost chiar simplu. S-a dat la subiectul 1 - comparaţi clima a două ţări europene, Islanda şi Polonia, la subiectul 2 - relieful României, grupa sudică a Caparţilor Orientali şi Subcarpaţii Getici şi, la 3, să descriem Ungaria. Vreau să dau la Geografie, la secţia turism. Contează 80% nota la Bac. Subiectele au fost uşoare la toate cele 4 probe. M-am descurcat suprizător bine. Am avut nişte probleme la Limba Germană, dar merge. Nota finală cred că va fi 8,30 - 8,50. Subiectele de anul trecut au fost mai uşoare, părerea mea”, a spus Norbert Borşan, basolvent al Colegiului Naţional  “George Coşbuc”, la secţia germană. Ablsolventul aşteaptă cu nerăbdare săptămâna viitoare pentru a mers în vacanţă pe litoral. 


Citeşte şi

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 / CLUJ / adevarul.ro publică, vineri, rezolvarea subiectelor de la proba la alegere, la Bacalaureat

SUBIECTE BAC 2013 / Peste 4.500 de elevi din CLUJ susţin vineri proba la alegere

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite