VIDEO Regizorul documentarului „Regii manelelor“, la TIFF Lounge: „Salam e un fel de Tarantino al muzicii ţigăneşti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentarul lui Liviu Tipuriţă - „Regii manelelor”  a fost proiectat în cadrul TIFF cu sala arhiplină, iar spectatorii au început să danseze la concertul trupei Kana Jambe de la final. Regizorul a explicat la TIFF Lounge de ce crede că manelistul Florin Salam ara aşa de mare succes: „este un fel de Quentin Tarantino al muzicii ţigăneşti”.

Liviu Tipuriţă, regizorul filmului „Regii manelelor” şi Puiu Gheorghiu, impresarul lui Florin Salam au fost prezenţi la TIFF Lounge într-o discuţie moderată de jurnalistul Mihnea Măruţă. Regizorul a susţinut că a lucrat mult timp pentru documentare de investigaţie, dar în ultima perioadă a schimbat registrul căutând ceva nou „ceva care să te facă să te simţi viu, care să-ţi dea energie”. „Mă gândesc acum că de fapt schimbarea despre care vorbeam mai înainte, să-ţi dea cineva energie şi plăcere şi să te facă să te simţi viu, asta e un fel de piatră filosofală pe care cinematografia ar trebui s-o caute mai avid decât o caută acum. După trei zile de Cannes îmi vine să sar în apă. Este deprimant, nu zic că nu e real, autentic sau profund, dar e deprimant. Important e să găsim o piatră filosofală care să schimbe lucrurile, să-ţi dea energie şi asta face Florin Salam Genial, pentru că ia nişte lucruri pe care le-ai mai auzit , lucruri tradiţionale, care cumva sunt, dar nu sunt acolo total. Le ia şi le transformă să simţi că îţi dau energia aia, îţi dau plăcerea aia, îţi dau tot. Dacă ar fi să fac o comparaţie cu lumea cinematografică pe Salam îl văd, şi aici probabil o să se scandalizeze mulţi filmmakers, e un fel de Quentin Tarantino al muzicii ţigăneşti. Quentin Tarantino ia nişte lucruri pe care le-ai văzut de zeci de ori, de sute de ori şi le transformă îţi dă ceva, îţi dă o energie. Ai mai văzut situaţii de genul ăla, dar îţi dă ceva, te face să te simţi viu, Tarantino face asta tot timpul, te face să şi zâmbeşti, să şi trăieşti. Aşa explic eu succesul lui Florin Sala, îi face să trăiască intens şi ăsta este lucrul pe care arta dacă l-ar face mai des ar fi foarte bine”, 

Film realizat pentru BBC

Unul dintre cele mai spumoase evenimente la TIFF a fost proiecţia documentarului Regii manelelor / The New Gipsy Kings, urmată de concertul formaţiei Kana Jambe. Filmul descrie ascensiunea spectaculoasă a manelelor şi istoria incredibilă a starurilor din industrie, care pot câştiga şi 20.000 de euro pe seară. Povestea trupei incluse în filmul produs şi regizat de Liviu Tipuriţă pentru BBC a început odată cu lansarea piesei cu acelaşi nume, cântată de Bogdan Artistu, care a depăşit deja 32 de milioane de vizualizări pe YouTube. „Kana Jambe vine cu un concert energic şi ritmuri orientale reprezentative pentru unul dintre cele mai dezbătute fenomene sociale din România post-decembristă”, au arătat organizatorii.     

Citeste mai mult

VIDEO Concert de manele şi documentar BBC cu sală arhiplină la TIFF. Tudor Giurgiu: „Nebunie, haos, dans, energie”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite