VIDEO Familia bărbatului care s-a sinucis este supărată de foştii angajaţi de la Mechel: „Este cel mai bun subiect de care să-şi lege ei protestele, dar nu e adevărat că s-a sinucis din cauza datoriilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foştii colegi ai bărbatului care s-a sinucis au arborat steagul negru la intrarea în fabrică. FOTO:Remus Florescu
Foştii colegi ai bărbatului care s-a sinucis au arborat steagul negru la intrarea în fabrică. FOTO:Remus Florescu

Ioan Bozdoc (58 de ani), un fost angajat de la combinatul Mechel Câmpia Turzii, s-a sinucis marţi seara, 5 martie. Nu se cunosc motivele pentru care bărbatul a hotărât să-şi ia viaţa, însă colegii susţin că acesta era copleşit de datoriile la bancă. Familia susţine că omul nu  avea credite, ci avea probleme de sănătate.

UPDATE 16.23 Familia lui Bozdog, supărată de angajaţii de la Mechel

   Casa lui Bozdic este una dintre cele mai bine înreţinute din comuna Viişoara. Vorbele vecinilor se confirmă: era un gospodar adevărat, care nu părea să aibă probleme cu banii. Familia lui Bozdog, care se pregăteşte de înmormântare, este supărată pe foştii angajaţi de la Mechel care au susţinut că Ioan s-ar fi sinucis din cauza datoriilor. “Pentru ei e cel mai bun subiect ca să-şi lege ei protestul, dar nu este adevărul. Sunt aberaţii de-ale oamenilor, într-un fel îi înţeleg că-s supăraţi. El nu avea niciun credit, se poate verifica. Legat de locul de muncă de la Mechel, el mai avea mai avea câteva luni de şomaj şi intra în pensie, n-avea nevoie de nicio slujbă. Avea planuri să se bucure de viaţă şi să-şi crească nepoţii. El o aşteptat să iasă la pensie. Singurele probleme pe care le-a avut au fost cele de sănătate. Se plângea că-l dor rinichii, a fost şi la tratament. A slăbit în ultima vreme din această cauză. Suntem şocaţi de acest gest pentru că nimic nu-l prevestea. Nu a primit un dagnostic grav legat de problemele cu rinichii”, a declarat ginerele lui Bozdog. 

UPDATE 15.57 Ce spune despre moartea lui Ioan Bozdog, cel mai bun prieten al său 

La câţiva metri distanţă de casa lui Ioan Bozdog, o casă mare de om gospodar, locuieşte Gogu, cel mai bun prieten al bărbatului. Acesta susţine că sinuciderea nu a avut nicio legătură cu situaţia de la Mechel şi nici cu banii. „Ca mine nu ştie nimeni ce s-a întâmplat. El venea în fiecare zi aici la mine să vorbim. Cu mine o vorbit mai mult. În ultima vreme se plângea că îl dor rinichii. Nu e vorba de bani. Nici vorbă să fi avut credite sau probleme cu banii. Era un gospodar, n-o avut probleme cu banii. Ce o zis la televizor nu e adevărat”, a susţinut Gogu. Acesta a mai arătat că Ioan a construit cu mâna lui locuinţe, lângă casa lui, pentru cele două fete, ambele căsătorite şi cu familii. El îşi aminteşte că-şi iubea foarte mult cei doi nepoţi

 

 

UPDATE 3.19 Doliu la poarta fabricii Mechel, ce spun colegii despre moartea lui Bozdog

Circa o sută de oameni au protestat şi astăzi în faţa fabricii Mechel Câmpia Turzii. Oamenii au auzit despre drama fostului lor coleg. Ei cred că s-a sinucis din cauza problemelor financiare. 

Jucan Ioan, un fost coleg de-al clujeanului, crede că Bozdog a ajuns la sinucidere din cauza creditelor: “Majoritatea oamenilor au 2-3 copii. Din ianuarie nu mai avem niciun venit. Trăim de pe o zi pe alta.Am lucrat 10 ani cu el, îl cunosc, era un om liniştit, dar s-o supărat. Miercurea trecută a fost şi el aici la proteste. Ministrul Muncii dacă ar avea un pic de obraz ar veni aici să vorbească cu noi”. Un alt coleg, Adrian Podaru a susţinut: „Nu putem trăi aşa, luăm şomaj 4 miloane de lei şi consumul la gaz e de 5 milioane. Era supărat. Nu ştiu dacă avea datorii.” Sorin Hegheş este sigur că problemele lui Bozdog sunt clar financiare : “Am auzit că l-au somat de la bancă şi o văzut că n-are din ce plăti şi o pus capăt. Noi vrem să muncim , că nimeni nu-ţi dă bani aşa. Guvernul la ora actuală nu a făcut niciun loc de muncă pentru noi”.

UPDATE 12.33 Ginerele sinucigaşului spune că bărbatul nu s-a spânzurat din cauza banilor. „Nu avea credite. Urma să iasă la pensie. Avea o situaţie bună acasă“, spune ginerele.

UPDATE 12.30 Primarul comunei clujene Viişoara (und elocuia sinucigaşul), Ioan Roman, spune că nu l-a cunoscut pe Ioan Bozdog. „Fata lui cea mică m-a anunţat ieri că tatăl ei s-a spânzurat. Mi-a zis că o doare sufletul. Îmi pare rău că un om îşi ia viaţa. Nu avem acest drept“, spune primarul.
Bărbatul va fi înmormântat joi, fără preot.

UPDATE 12.19 Bărbatul disponibilizat de la Mechel Câmpia Turzii şi care s-a sinucis marţi era strungar, avea o vechime în muncă de 36 de ani şi urma să se pensioneze anul viitor, afirmă liderul de sindicat de la Laminorul 3 al combinatului Mechel Câmpia Turzii, Dorin Vâţă, potrivit Mediafax.

„L-am cunoscut pe Ioan Bozdog, cu care am lucrat la Laminorul 3, unde el a fost strungar. Am fost şeful lui de sindicat şi l-am cunoscut foarte bine. Era un om blând, sensibil şi sufletist, care se stresa de situaţia creată după ce a fost trimis în şomaj. Miercuri trebuia să mergem să semnăm actele la şomaj. Era cel mai bun strungar din secţie, iar în cei peste 36 de ani de activitate nu a avut nicio absenţă nemotivată“, a spus Vâţă.

Potrivit acestuia, Ioan Bozdog mai avea un an până să iasă la pensie. Vâţă a afirmat că, în urmă cu doi ani, la combinatul Mechel Câmpia Turzii s-a mai sinucis un alt angajat, Simion Cristurean, care a cedat psihic în condiţiile în care în combinat ar fi urmat să aibă loc evaluări ale activităţii.

"Le-am spus ruşilor încă de atunci că nu se face consiliere psihologică şi că ar trebui să îi preocupe şi acest aspect", a adăugat Vâţă.

UPDATE 11.13 Colegii bărbatului care s-a sinucis spun că azi, 6 martie, acesta trebuia să semneze actele de şomaj şi că azi era ziua lui de naştere.

UPDATE 10.56 Mircia Giurgiu, consilierul ministrului pentru Dialog Social, a declarat că a informat-o pe Doina Pană de gestul tragic al fostului angajat de la Mechel Câmpia Turzii şi că vor avea un punct de vedere în cursul zilei.

În schimb, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a afirmat că foştii angajaţi de la Mechel ar trebui să primească ajutoare sociale de la stat. „De azi dispunem ca Primăria Câmpia Turzii să facă anchete sociale la foştii disponibilizaţi de la Mechel, să vedem exact care este situaţia lor, mulţi au rate şi le este greu“, afirmă prefectul Clujului.

UPDATE 10.24  "Colegul nostru a fost găsit mort aseară, s-a sinucis. Stresul şi momentele grele l-au pus la pământ. Nu ştim dacă a avut şi alte probleme, dar cu siguranţă l-a doborât situaţia de aici", a afirmat Ion Vuţă, unul dintre liderii sindicali de la Mechel Câmpia Turzii, relatează Mediafax.

Un alt fost coleg al bărbatului a spus că acesta avea rate la bănci, pe care nu le mai putea achita în condiţiile în care fusese disponibilizat şi nu îşi primise salariile compensatorii.
"Bărbatul a lucrat ca strungar la laminorul 3 de la Mechel Câmpia Turzii. A fost un muncitor nemaipomenit. Avea două fete şi şi-a pus capăt zilelor pentru că nu mai putea face faţă greutăţilor financiare. Zilele trecute a fost somat de bancă să îşi plătească ratele şi nu avea de unde", a spus un fost coleg al bărbatului.

UPDATE 10.11 Purtătorul de cuvânt al poliţiei clujene, Anca-Sidonia Bolba, spune că poliţia din localitatea Viişoara a primit marţi, 5 martie, la ora 12.25, o sesizare că un bărbat s-a spânzurat. „Bărbatul, Ioan B. (n.r. Ioan Bozdog), avea 58 de ani. S-a sinucis prin spânzurare. Nu s-a găsit niciun bilet de adio. Facem cercetări“, a afirmat Anca-Sidonia Bolba.

Liderul de sindicat de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, spune că bărbatul care şi-a pus capăt zilelor era strungar şi a lucrat la secţia Laminor. „Nu l-am cunoscut. Este un gest regretabil. Nu ştiu dacă s-a sinucis din cauza problemelor cu combinatul. Nu ştiu“, a declarat Pascu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite