VIDEO Descoperire neaşteptată în centrul Dejului: sute de schelete găsite într-o groapă comună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de schelete au fost descoperite de muncitorii din Dej care reabilitau zidul unei biserici din localitate FOTO: captură video
Sute de schelete au fost descoperite de muncitorii din Dej care reabilitau zidul unei biserici din localitate FOTO: captură video

Muncitorii care lucrează la reabilitarea zidului Bisericii Reformate din Piaţa Bobâlna din Dej au descoperit, la circa un metru sub pământ, o groapă comună plină cu sute de schelete umane. Rămăşitele sunt tasate sub un strat gros în jur de 35-40 de centimetri în pământ.

Directorul Muzeului Municipal Dej, Constantin Albinetz, susţine că ar fi trei posibile ipoteze care să explice provenienţa acestor schelete.

„Este posibil ca sutele de oseminte umane să fie din anul 1602, când generalul Basta a atacat oraşul, ucigând majoritatea populaţiei, atunci reuşind să se salveze doar aproximativ 60 de familii care s-au refugiat prin pădurile din preajma Dejului“, afirmă directorul, potrivit dejeanul.ro.

O altă posibilă explicaţie a sutelor de schelete poate fi ciuma care a lovit oraşul Dejul în mai 1719. Atunci sute de oameni au murit şi corpurile lor au fost aşezate în mai multe gropi comune, din diferite locuri ale oraşului.

O altă epidemie de ciumă a avut loc în 1742, care a răpus şi mai mulţi oameni decât cea din 1719.

În monografia oraşului se scrie că, în 1742, pentru a proteja Dejul, s-a luat decizia de a închide oraşul. Intrările din oraş au fost blocate cu garduri din spini, iar fiecare familie din oraş a dat câte o sanie de spini.Mai puteţi citi:

VIDEO Romeo şi Julieta de Cluj. Arheologii au găsit în acelaşi sicriu două schelete într-o poziţie ciudată

Clujul în atenţia englezilor. „Romeo şi Julieta de România“, în paginile ziarului Dailymail
 

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite