Unul dintre olimpicii din microbuzul răsturnat la Cluj este în stare critică. „Continuă măsurile de terapie intensivă în cazul lui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un număr de 11 oameni, dintre care 9 copii se aflau în microbuzul răsturnat lângă Cluj. FOTO: ISU Cluj
Un număr de 11 oameni, dintre care 9 copii se aflau în microbuzul răsturnat lângă Cluj. FOTO: ISU Cluj

Cei mai mulţi dintre copiii răniţi în accidentul de la Căpuşu Mare, unde s-a răsturnat un microbuz în care se aflau 9 adolescenţi şi profesoara care îi însoţea, au o evoluţie favorabilă, anunţă medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe Cluj. Totuşi, spitalul ar avea nevoie de sânge, iar în mediul online au apărut deja apeluri menite să-i sensibilizeze pe donatori.

Pacienţii internaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Cluj, în urma accidentului de microbuz de sâmbătă, 20 aprilie, sunt în stare stabilă, au anunţat reprezentanţii instituţiei spitaliceşti.

Microbuzul se deplasa spre Oradea şi transporta nouă dintre cei 11 elevi care formează lotul de olimpici al judeţului Bacău. Copiii urmau să participe la Olimpiada de Biologie, faza naţională, care a început la Oradea, luni, 22 aprilie. Alţi doi elevi au ajuns cu bine la Oradea, aceştia alegând să facă deplasarea separat de grup, cu maşinile particulare ale părinţilor. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Cluj, accidentul ar fi fost cauzat de faptul că şoferul ar fi adormit la volan, moment în care vehiculul a ieşit de pe carosabil.

Într-o primă fază, şase dintre cei nouă copii au fost aduşi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii, unul a fost dus la Târgu Mureş, iar alţi doi, împreună cu şoferul şi cu profesoara însoţitoare au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe Cluj. 

Un copil e în stare critică

Dintre cei internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii, doi au fost operaţi de urgenţă şi duşi la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului, unde au şi fost operaţi. Duminică, 21 aprilie, ambii se aflau în stare critică, dar starea unuia dintre ei s-a ameliorat între timp.

„Azi, unul dintre cei doi e ameliorat, celălalt rămâne însă în stare critică. Continuă măsurile de terapie intensivă în cazul lui, copilul aflându-se în stare critică”, a declarat, pentru Adevărul”, Daniela  Dreghiciu, director medical la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii.

Alţi trei copii cu fracturi mutiple, inclusiv la nivelul feţei au fost duşi la Clinica de Chirurgie Buco-Maxilo Faciale, dar sunt în afara oricărui pericol. Un alt adolescent, cu fracturi ale membrelor şi traumatism abdominal, a ajuns la chirurgie şi a fost şi el operat. 

Mai e nevoie de sânge

Ceilalţi patru pacienţi, printre care şi profesoara şi şoferul microbuzului, au fost duşi la Unitatea de Primire a Urgenţelor. Trei dintre ei, cu excepţia unui copil cu traumatisme mai puţin grave, au fost operaţi de urgenţă încă din seara zilei de sâmbătă, 20 aprilie, iar acum se află în afara oricărui pericol. 

„Putem spune că evoluţia lor e favorabilă, lucrurile merg spre bine. Unul dintre copii a fost deja externat, au venit părinţii săi din Bacău şi l-au luat. În ce-i priveşte pe ceilalţi pacienţi, deocamdată nu se pune problema să părăsească spitalul, iar în acest moment nu ştim cu exactitate cât timp vor mai rămâne, dar depinde de evoluţia lor ulterioarp”, a declarat, pentru „Adevărul”, Adela Golea, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă din Cluj.

Între timp, în mediul online au apărut mai multe apeluri pentru donare de sânge. Pe pagina de Facebook Info Trafic Jud Cluj, Diana Andreea a postat un astfel de apel. 

„NEVOIE URGENTĂ DE SÂNGE!

Ieri 20 aprilie, în apropiere de Cluj, s-a produs un accident, şoferul unui microbuz ce transporta elevii din Bacău la Oradea pentru etapa naţională a olimpiadei de biologie a adormit la volan. O parte din elevi sunt în stare bună, însă două fete sunt în comă, iar doamna profesoara Oiegar care îi insotea a fost operată de urgenţă. Este urgentă nevoie de sânge. Puteţi dona în Cluj menţionand pentru Oiegar şi Domos. Nu contează grupa de sânge, poate dona oricine.”, a scis Diana Andreea.

Citeşte şi 

VIDEO Un microbuz cu nouă elevi olimpici s-a răsturnat după ce şoferul a adormit. Copiii mergeau la „naţionala“ de biologie de la Oradea

Situaţia medicală a olimpicilor din Bacău aflaţi în microbuzul care s-a răsturnat în Cluj. „Cel mai complicat stau lucrurile în privinţa profesoarei care-i însoţea“

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite