Un clujean, „regele” român al internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Popoviciu se ocupă de infrastructura de lucru a companiei
Ciprian Popoviciu se ocupă de infrastructura de lucru a companiei

Clujeanul Ciprian Popoviciu este manager în cadrul companiei-gigant Cisco Systems. Chiar dacă şi-a finalizat studiile în fizică, clujeanul Ciprian Popoviciu este unul din cei mai apreciaţi informaticieni din lume, el ocupându-se de infrastructura de lucru a celei mai valoaroase companii de telecomunicaţii la nivel mondial.

La 23 de ani, atunci când a absolvit cursurile Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Ciprian Popoviciu era un tânăr care-şi dorea o carieră universitară în domeniu. Obţinuse în 1993 o bursă pentru a-şi realiza doctoratul în fizică, la Universitatea din Miami.

A plecat cu gândul la familie şi la prietena lui, Nicoleta, rămasă în ţară, care ulterior i-a devenit soţie, iar stabilirea definitivă în America nici nu intra în discuţie. Sintagma „America, ţara tuturor posibilităţilor” s-a dovedit, însă, una cât se poate de  reală pentru clujeanul pe care-l aştepta în România, o prolifică carieră universitară, fiind un student eminent.

De la şef-tehnic la manager

În 1997, în campusul universitar american s-a anunţat sosirea unor reprezentanţi ai celebrei companii Cisco Systems, pentru a-şi recruta noi angajaţi din rândul studenţilor. Chiar dacă nu avea experienţă în domeniu, ci absolvise doar câteva cursuri în reţele de calculatoare, Ciprian s-a prezentat la cele trei interviuri, pe care le-a catalogat „lungi, serioase şi stufoase”.

„La vremea aceea nici nu se punea problemă de experienţă, pentru că nu existau mari reţele de calculatoare. Atunci se prefera selectarea angajaţilor în felul acesta, pentru că baza de cunoştinţe se schimba rapid şi atunci, un student putea fi educat foarte uşor”, rememorează clujeanul. A obţinut un post de inginer, primul ca şi nivel în cadrul companiei, la scurt timp făcând parte din echipa care oferă asistenţă clienţilor Cisco.

Apoi, seriozitatea de care a dat dovadă i-a înlesnit o ascensiune rapidă în cadrul companiei. În 2002 a obţinut prima funcţie de conducere în cadrul departamentului tehnic al Cisco, în 2007 devine şeful aceluiaşi departament, iar de anul trecut ocupă funcţia de manager. Clujeanul, în vârstă de 40 de ani, câştigă acum peste 12.000 de dolari pe lună şi trăieşte alături de soţia lui Nicoleta în capitala statului Carolina de Nord, Raleigh.

Cisco Systems, nr. 1 în lume

Cisco Systems este o corporaţie multinaţională, cu peste 66.000 de angajaţi şi venituri anuale de peste 39 miliarde dolari SUA în 2008. Cu sediul central în San Jose, California, Cisco Systems se ocupă de proiectarea, realizarea tehnologiilor şi serviciilor în sfera de telecomunicaţii. „Practic circa 70% din ceea ce înseamnă internet şi reţele de calculatoare în lume funcţionează pe echipamentele noastre”, a explicat Ciprian Popoviciu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite