Ultimul prim-secretar PCR al Clujului: „Am fost prost de cinstit. Cine şi-ar fi putut închipui că o să trudesc la bătrâneţe?!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioachim Moga, ultimul prin-secretar al PCR Cluj FOTO: clujeanul.gandul.info
Ioachim Moga, ultimul prin-secretar al PCR Cluj FOTO: clujeanul.gandul.info

Ioachim Moga, fost prim-secretar al Comitetului judeţean PCR Cluj, a fost condamnat definitiv, în martie 2006, la 8 ani de închisoare pentru instigare la omor deosebit de grav, în procesul Revoluţiei de la Cluj. A murit în decembrie 2007 în urma unor complicaţii la inimă.

După Revoluţie, despre ultimul prim-secretar al Comitetului Judeţean Cluj al PCR nu se ştia aproape nimic. Se ştia doar că este inculpat în procesul Revoluţiei şi că, timp de peste 11 ani, nu a avut nici o apariţie publică, n-a dat nici un interviu. S-a retras în casa socrilor din satul Cinciş-Cerna, comuna Teliucu de Jos, judeţul Hunedoara.

"După 47 de ani de muncă, dintre care aproape 17 ca prim-secretar judeţean de partid, nu meritam o asemenea soartă, indiferent ce aş fi făcut. (...)  Am fost prea cinstit. Prost de cinstit. Acum, vă spun sincer, îmi pare rău. Cine şi-ar fi putut închipui că o să ajung aici, să trudesc la bătrâneţe?!", spune bărbatul de 75 de ani, Ioachim Moga, ultimul prim-secretar judeţean al PCR, citat de clujeanul.ro.

Pensie de 2 milioane

"Ce poţi să faci cu o pensie de 2 milioane? După ce-mi plătesc cheltuielile casei, rămân cu 500 de mii. Toate sunt scumpe, de la apa pe care-o plătesc la preţ mai mare ca la oraş, până la lucrările agricole. Trebuie să mai fac ceva, nevasta e bolnavă, nici eu nu sunt prea sănătos. Sunt prea bătrân să mă apuc de altceva", spunea Moga.

A vrut să iasă la pensie în 89, dar nu i-a fost aprobată cererea. A fost inculpat pentru victimele de la Cluj, din 21 decembrie 1989.

"Noi, românii, suntem un popor aparte, uităm totul foarte repede. Până eşti cineva, eşti prieten cu toţi. Când ai căzut, nimeni nu-şi mai aduce aminte", era de părere Ioachim Moga.

A fost arestat la începutul anului 1990. La puşcărie a stat 8 luni. Acolo a făcut un atac cerebral.
În 1995, a fost scos de sub acuzare, dar procesul Revoluţiei de la Cluj s-a redeschis doi ani mai târziu, după alegerile din '96.

A fost condamnat definitiv, în martie 2006, la 8 ani de închisoare pentru instigare la omor deosebit de grav, în procesul Revoluţiei de la Cluj. La scurt timp după pronunţarea sentinţei, avocaţii săi au cerut instanţelor militare să amâne executarea pedepsei cu un an, invocând motive medicale. Solicitarea avocaţilor lui Ioachim Moga a fost admisă.
La expirarea termenului, în iunie 2007, apărătorii fostului demnitar comunist au reuşit să obţină o prelungire de încă un an şi jumătate, adică până în decembrie 2008, invocând tot motive medicale.

Fostul prim-secretar PCR al judeţului Cluj, Ioachim Moga, a murit pe 2 decembrie 2007, în urma unor complicaţii la inimă, la Spitalul Municipal din Cluj. A fost înmormântat la Deva.

Mai puteţi citi:

Niculina Moraru, ultimul prim-secretar comunist al Vrancei, a stat trei luni în arest în 1990

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite