Top 6 cele mai transparente universităţi din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţi la curs  FOTO: arhiva Adevărul
Studenţi la curs  FOTO: arhiva Adevărul

Societatea Academică Română şi Alianţa Organizaţilor Studenţeşti din ţară au întocmit, în cadrul unui program de cooperare elveţiano-român, un clasament al celor mai transparente universităţi româneşti. Au fost analizate site-urile a 55 de instituţii de învăţământ superior şi au ajuns la concluzia că universităţile de stat nu sunt destul de transparente.

”Universităţile de stat trebuie să fie mai transparente”, este concluzia principală a unui raport făcut de Societatea Academică din România şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România. Au fost analizate 55 de universităţi după mai multe criterii precum verificarea paginilor web, răspunsurile la cererile formulate în baza Legii 544/2001, realizarea de vizite de studiu în instituţiile de învăţământ superior, lista cu taxele percepute de universitate.

Raportul se numeşte ”Topul transparenţei universităţilor publice", a fost realizat în cadrul unui program, de cooperare elveţiano-român şi scoate în evidenţă că, pe lângă faptul că instituţiile de învăţământ superior nu sunt destul de transparente, nu afişează pe site anumite informaţii gen: procese verbale ale întrunirilor structurilor de conducere, rezultate ale evaluărilor cadrelor didactice de către studenţi, cereri de oferte, anunţuri referitoare la achiziţii şi hotărârile la zi ale structurilor de conducere.

”În schimb, universităţile stau mai bine la publicarea Cartei universitare, anunţarea granturilor şi mobilităţilor studenţeşti, publicarea taxelor de studiu şi anunţarea de concursuri pentru posturi vacante sau locuri de muncă în cadrul universităţii”, se arată într-un comunicat.

Pe primul loc în clasamentul realizat în urma analizei celor mai transparente universităţi din ţară se află UBB împreună cu Universitatea Politehnică din Timişoara, ambele având 94 de puncte.

Top 5 cele mai transparente universităţi din România:

1. UBB

2. Universitatea Politehnică Timişoara

3. Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş

4. Universitatea din Craiova

5. Universitatea de Vest din Timişoara

6. Universitatea ,,Ştefan cel Mare" din Suceava

Mai puteţi citi:

Tot ce trebuie să ştii despre admiterea la UBB Cluj din anul acesta. Cu ce îşi momeşte universitatea viitorii studenţi

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite