Tentativă de evadare ca-n filme la Gherla: un deţinut condamnat pentru 4 crime a săpat un „tunel” în peretele închisorii

0
0
Penitenciarul de maximă siguranţă Gherla. FOTO: Adevărul
Penitenciarul de maximă siguranţă Gherla. FOTO: Adevărul

Un deţinut periculos a încercat să evadeze de la Penitenciarului Gherla printr-o metodă desprinsă parcă din filme: prin utilizarea unui obiect ascuţit improvizat, a încercat spargerea peretelui camerei de deţinere. O echipă constituită din aparatului central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor s-a deplasat la Penitenciarul Gherla pentru a ancheta cazul.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a transmis un comunicat în care explică ce s-a întâmplat:

„ Vă confirmăm faptul că joi, 12.12.2019, la nivelul Penitenciarului Gherla, a fost înregistrată o

tentativă de evadare, eveniment prevenit şi gestionat cu operativitate de poliţiştii de penitenciare aflaţi

în serviciu.

Prin activităţi operativ-informative specifice, angajaţii Penitenciarului Gherla au identificat persoana condamnată care, prin utilizarea unui obiect ascuţit improvizat, a încercat perforareaperetelui camerei de deţinere. Subliniem faptul că tentativa s-a concretizat într-o scobitură în peretele camerei, iar nu într-un tunel, aşa cum eronat s-a vehiculat în spaţiul public.”

Anchetă la penitenciar

„În legătură cu fapta săvârşită, a fost sesizată Poliţia Municipiului Gherla, fiind, totodată, informat şi judecătorul de supraveghere a privării de libertate. Menţionăm că, în vederea stabilirii circumstanţelor producerii acestui incident, precum şi pentru identificarea şi eliminarea factorilor de risc asociaţi siguranţei deţinerii şi regimului penitenciar, o echipă constituită din specialişti de la nivelul aparatului central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor s-a deplasat la Penitenciarul Gherla.

În prezent, activitatea unităţii de detenţie se realizează în condiţii optime, starea de spirit în rândul persoanelor private de libertate fiind echilibrată.”

Deţinut condamnat pentru 4 crime 

Conform Mediafax, deţinutul care a încercat să evadeze este Niki Mădălin Lupu, condamnat la închisoare pe viaţă pentru patru crime. Acesta ar fi săpat un tunel în zidul camerei de deţinere, în spatele frigiderului. Deţinutul ar fi udat tunelul cu apă pentru a atenua zgomotele produse, dorind să ajungă apoi în ghena de gunoi de pe secţia de deţinere.

„Tunelul” avea o lungime de 46 centimetri, înălţime de 27 de centimetri şi adâncime de 33 de centimetri. 

„Această ghenă de gunoi, aferentă secţiei de deţinere, comunică printr-un burlan care are grosimea necesară trecerii unui om, cu ghena din afara sectorului de deţinere, unde se află şi curţile de plimbare ale deţinuţilor. Deţinutul mai avea un rând de cărămidă de scos şi ajungea în ghena de gunoi iar de acolo afară”, au declarat sursele judiciare, conform Mediafax.

Deţinutul intenţiona să sară gardul în curtea bisericii Penitenciarului Gherla, iar de acolo în fabrica de mobilă dezafectată din incinta închisorii. Încercarea de evadare a fost anulată după ce doi deţinuţi, colegi de celulă cu Lupu, ar fi furnizat informaţii gardienilor. Deţinutul urma să fie transferat la Galaţi, pentru o expertiză, însă maşina în care era transportat a fost întoarsă din drum. Gardienii au găsit asupra acstuia un cuţit ascuns în şapcă, cu care ar fi încercat ulterior să scape de paznici.

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite