Sentinţă definitivă în dosarul de corupţie Fany. Patronul firmei de transport din Cluj va sta după gratii 3 ani şi 4 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Ape Cluj au pronunţat vineri, 19 mai, sentinţa definitivă în dosarul de corupţie Fany: 3 ani şi patru luni de închisoare în regim de detenţie pentru Ştefan Cadar, patronul Fany, 3 ani de închisoare cu suspendare pentru Olezia Cadar şi 3 ani de închisoare cu executare pentru Daniela Dobrilă, fostă directoare Licenţe în cadrul Autorităţii Rutiere Române. Procesul a început de vreo 3 ani.

Magistraţii Curţii de Apel Cluj s-au pronunţat definitiv vineri, 19 mai în cauza patronului firmei Fany, Ştefan Cadar, a soţiei acestuia, Olezia Cadar, şi a Danielei Dobrilă, directoare Licenţe din cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) din Bucureşti.

Ştefan Cadar va face închisoare 3 ani şi 4 luni, soţia sa a primit o pedeapsă de 3 ani de puşcărie, iar şefa ARR Daniela Dobrilă – 3 ani de închisoare cu executare.

„Majorează pedepsele aplicate inculpatului Cadar Eronim-Ştefan: - pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită - de la 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare la 1 an şi 8 luni închisoare; - pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani - de la 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare la 2 ani închisoare: - pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator - de la 5 (cinci) luni închisoare la 6 luni închisoare; - pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat potrivit legii - de la 9 (nouă) luni închisoare la 10 luni închisoare. - pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr de înmatriculare fals. - de la 1 (un) an închisoare la 1 an şi 2 luni închisoare. În temeiul art.33 lit.a şi b V.C.pen., cu aplicarea art.5 C.pen., constată că infracţiunile săvârşite de inculpat sunt concurente, iar în baza art.34 lit.b V.C.pen. aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 2 luni, pedeapsa rezultantă fiind de 2 ani şi 2 luni închisoare. În baza art.37 lit.a V.C.pen. constată că inculpatul a săvârşit prezentele infracţiuni în stare de recidivă mare postcondamnatorie, iar în baza art.83 V.C.pen. revocă beneficiul suspendării condiţionate a executării pedepsei de 1 (un) an şi 2 (două) luni închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr.1243/23.05.2012 a Judecătoriei Baia Mare (rămasă definitivă prin decizia penală nr.1304/R/29.09.2012 a Curţii de Apel Cluj) şi dispune executarea în întregime a acestei pedepse alături de pedeapsa rezultantă aplicată prin prezenta în final inculpatul execută pedeapsa de:  - 3 (trei) ani şi 4 (patru) luni închisoare, în regim de detenţie“, anunţă reprezentanţii Curţii de Apel Cluj.

Instanţa a hotărât, vineri, 19 mai, să ridice sechestrul asigurator şi confiscările extinse impus de Tribunalul Cluj şi susţine despre măsurile amintite că au fost aplicate eronat.

Acuzaţiile 

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA spun că în perioada octombrie - decembrie 2013, inculpatul Eronim Ştefan Cadar, în înţelegere cu soţia sa Olezia Cadar, a oferit, de mai multe ori, inculpatei Daniela Dobrilă, bani (suma de 10.000 lei) şi bunuri (maşină, televizor, mp3 player, 2 laptopuri, boxe audio) în valoare totală de 49.550 lei, din care a remis efectiv bani şi bunuri în valoare totală de 34.550 lei, potrivit unui comunicat al DNA.

Comunicatul DNA din momentul ridicării celor trei:

„Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor:

1. DOBRILĂ DANIELA (începând de la data de 14.03.2014, ora 03:00 până la data de 15.03.2014, ora 03:00), director la Direcţia Licenţe din cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- luare de mită;
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată;
- complicitate la spălare de bani;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator;

2. CADAR ERONIM ŞTEFAN, (începând de la data de 13.03.2014, ora 19:50, până la data de 14.03.2014, ora 19:50), asociat în cadrul unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- dare de mită;
- spălare de bani;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator ;
- cumpărare de influenţă;

3. CADAR OLEZIA, (începând de la data de 13.03.2014, ora 23:05, până la data de 14.03.2014, ora 23:05), asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- dare de mită;
- spălare de bani;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator;

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice privind săvârşirea unor fapte de corupţie în contextul derulării licitaţiei privind “Programul de transport public de persoane prin curse regulate în trafic judeţean pe anii 2014-2019”.

Astfel, la data de 29 noiembrie 2013, la nivel naţional s-a declanşat procedura de licitaţie pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele judeţene de transport pentru perioada 01.01.2014-30.06.2019.

În contextul demarării procedurilor pentru licitarea atribuirii traseelor de transport judeţean de persoane, inculpaţii Cadar Eronim Ştefan şi Cadar Olezia, ar fi apelat la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela, pentru ca, prin prisma funcţiei deţinută de aceasta, să le înlesnească câştigarea unui număr cât mai mare de trasee, din cele scoase la licitaţia ce a debutat la finele lunii noiembrie 2013.

De asemenea, a mai rezultat că, tot la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela ar fi apelat pentru a obţine acte necesare câştigării procesului intentat împotriva Consiliului judeţean Cluj, în legătură cu scoaterea de la licitaţie a unor trasee din Zona Metropolitană Cluj.

S-a stabilit că, în vederea câştigării licitaţiei inculpatul Cadar Eronim Ştefan s-ar fi deplasat în perioada noiembrie – decembrie 2013, în mai multe rânduri, la Bucureşti pentru „a rezolva” din timp licitaţia, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata Dobrilă Daniela.

Pentru sprijinul promis în câştigarea licitaţiei, inculpata Dobrilă Daniela ar fi acceptat şi ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri, nemijlocit sau prin intermediari, bunuri şi bani cu titlu de mită: un autoturism, un televizor, boxe, suma de 10.000 lei, un mp3 player şi mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de cca 12.000 euro). De asemenea, în acelaşi scop de favorizare a firmei inculpaţilor, a rezultat că inculpata Dobrilă Daniela ar fi pretins de la soţii Cadar Eronim Ştefan şi Cadar Olezia remiterea a două calculatoare laptopuri marca Apple, în valoare de cca 3500 euro.

La data de 18.11.2013, consecutiv cu înmatricularea autoturismului, inculpata Dobrilă Daniela ar fi întreprins demersurile necesare şi ar fi emis un act(punct de vedere al ARR), datorită căruia, la data de 25.11.2013 Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al CJ Cluj. Consecinţa directă a acestei hotărâri, urmărită de soţii Cadar, ar fi constat în reintroducerea în licitaţie a unor trasee de transport persoane..
În vederea câştigării licitaţiei, inculpata Dobrilă Daniela ar fi furnizat inculpatului Cadar Eronim Ştefan date confidenţiale, ce nu sunt destinate publicităţii, din bazele de date ale instituţiei unde aceasta lucrează, privind ofertele/documentele depuse de ceilalţi operatori de transport persoane, concurenţi ai firmei inculpaţilor, favorizând astfel, societatea comercială a celor doi, în procedura de licitaţie.
La data de 19 decembrie 2013, comisia paritară de la nivelul de Consiliului Judeţean Cluj, după analizarea actelor transmise de ARR Bucureşti, a opinat că licitaţia trebuie anulată, amânând luarea unei decizii”.

Mai puteţi citi:

Fostă şefă din ARR, condamnată la 3 ani cu executare, în dosarul "Fany" de la Cluj. Patronul firmei, condamnat la 2 ani şi 8 luni. Sentinţa nu este definitivă

Firma Fany, al cărui patron este în arest, susţine că decizia ARR de retragere a licenţelor de transport în Cluj e „ilegală“

Din 25 aprilie, autobuzele Fany nu mai au voie să circule prin Cluj-Napoca. ARR a retras licenţa de transport

UPDATE VIDEO Patronul firmei Fany, arestat preventiv pentru dare de mită, spălare de bani şi fals în acte. Soţia sa şi directorul de Licenţe din ARR, arestate la domiciliu

Şefa Serviciului Licenţe din ARR, arestată la domiciliu. Acuzaţii: spălare de bani şi fals în acte. Luase mită un mp3 player şi haine de 12.000 de euro

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite