UPDATE VIDEO Patronul firmei Fany, arestat preventiv pentru dare de mită, spălare de bani şi fals în acte. Soţia sa şi directorul de Licenţe din ARR, arestate la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din cadrul DNA au reţinut pentru 24 de ore pe soţii Eronim Ştefan şi Olezia Cadar, patronii firmei de transport Fany din Cluj, dar şi pe Daniela Dorilă, director la Direcţia Licenţe din cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) Bucureşti. Soţii Cadar sunt acuzaţi de dare de mită, spălare de bani, - fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, cumpărare de influenţă.

UPDATE ORA 20:32  Ştefan Cadar a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în timp ce soţia sa, Olezia Cadar, şi directorul de Licenţe din ARR, Daniela Dobrilă, au primit măsura de arest la domiciliu pentru 30 de zile. Unul dintre avocaţii inculpaţilor, Tiberiu Ban, a declarat că decizia judecătorului a fost contestată prin recurs, acesta urmând să se judece în următoarele zile.

„Doamna Dobrilă şi-a arătat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă penală. Noi am cerut măsura arestului la domiciliu considerând că toate garanţiile procesuale sunt îndeplinite (…)
S-a dispus arestarea preventivă a domnului Ştefan Cadar pe o durată de 30 de zile. Pentru doamna Dobrilă şi doamna Cadar s-au dispus măsurile de arest la domiciliu“, a afrmat Tiberiu Ban, unul dintre avocaţii Danielei Dobrilă.

UPDATE ORA 18:20  Ioan Lazăr, avocat în Baroul Bucureşti, apărătorul directorului ARR Daniela Dobrilă ne-a declarat că clienta sa îşi recunoaşte vinovăţia şi a cerut ca aceasta să nu fie arestată preventiv, ci arestată la domiciliu. Acum se deliberează.

UPDATE ORA 16:52 Soţii Cadar au fost aduşi la DNA Cluj pentru audieri.

„S-a cerut arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Mai multe infracţiuni se pretind a fi săvârşite. Nu vi le mai spun, le ştiti. Apărătorii ei au susţinut că nu sunt îndeplinite condiţiile necesare pentru a se dispune arestarea preventivă. Dânsa a recunoscut săvârşirea faptelor, însă această chestiune nu este suficientă pentru arestarea preventivă. Pentru acest lucru se solicită şi alte condiţii cumulative care nu sunt îndeplinite în cauza de faţă.
În această fază există suspiciunea că s-au săvârşit nişte fapte antisociale, insuficiente însă pentru a putea demonstra necesitate măsurii luării arestării preventive.
Noi am solicitat respingerea propunerii şi, dacă se apreciază că o măsură preventivă trebuie luată, arestul la domiciliu“
, a afirmat Ioan Lazăr, unul dintre cei patru avocaţi care au reprezentat-o pe Daniela Dobrilă în faţa instanţei.

UPDATE ORA 15.50 Cei doi soţi au fost aduşi la tribunal, în urmă cu câteva minute. Judecătorii vor decide dacă aceştia vor primi sau nu mandat de arestare pentru 30 de zile. Ambii au refuzat să dea declaraţii presei.

Directorul din ARR reţinut de DNA, Daniela Dobrilă, ar fi acceptat şi ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri din Cluj, nemijlocit sau prin intermediari, bunuri şi bani cu titlu de mită: un autoturism, un televizor, boxe, suma de 10.000 lei, un mp3 player şi mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de cca 12.000 euro).

Directorul ARR ar fi mai pretins de la soţii Cadar Eronim Ştefan şi Cadar Olezia remiterea a două calculatoare laptopuri marca Apple, în valoare de cca 3500 euro.

image

FOTO: Florina Pop

Ce spune unul dintre avocaţii Danielei Dobrilă, Ioan Lazăr din Baroul Bucureşti

Ce spune un alt avocat al Danielei Dobrilă, clujeanul Tiberiu Ban

După pronunţarea deciziei judecătoarei în dosarul Fany:

Comunicatul DNA:

„Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor:

1. DOBRILĂ DANIELA (începând de la data de 14.03.2014, ora 03:00 până la data de 15.03.2014, ora 03:00), director la Direcţia Licenţe din cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- luare de mită;
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată;
- complicitate la spălare de bani;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator;

2. CADAR ERONIM ŞTEFAN, (începând de la data de 13.03.2014, ora 19:50, până la data de 14.03.2014, ora 19:50), asociat în cadrul unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- dare de mită;
- spălare de bani;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator ;
- cumpărare de influenţă;

3. CADAR OLEZIA, (începând de la data de 13.03.2014, ora 23:05, până la data de 14.03.2014, ora 23:05), asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- dare de mită;
- spălare de bani;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator;

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice privind săvârşirea unor fapte de corupţie în contextul derulării licitaţiei privind “Programul de transport public de persoane prin curse regulate în trafic judeţean pe anii 2014-2019”.

Astfel, la data de 29 noiembrie 2013, la nivel naţional s-a declanşat procedura de licitaţie pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele judeţene de transport pentru perioada 01.01.2014-30.06.2019.

În contextul demarării procedurilor pentru licitarea atribuirii traseelor de transport judeţean de persoane, inculpaţii Cadar Eronim Ştefan şi Cadar Olezia, ar fi apelat la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela, pentru ca, prin prisma funcţiei deţinută de aceasta, să le înlesnească câştigarea unui număr cât mai mare de trasee, din cele scoase la licitaţia ce a debutat la finele lunii noiembrie 2013.

De asemenea, a mai rezultat că, tot la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela ar fi apelat pentru a obţine acte necesare câştigării procesului intentat împotriva Consiliului judeţean Cluj, în legătură cu scoaterea de la licitaţie a unor trasee din Zona Metropolitană Cluj.

S-a stabilit că, în vederea câştigării licitaţiei inculpatul Cadar Eronim Ştefan s-ar fi deplasat în perioada noiembrie – decembrie 2013, în mai multe rânduri, la Bucureşti pentru „a rezolva” din timp licitaţia, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata Dobrilă Daniela.

Pentru sprijinul promis în câştigarea licitaţiei, inculpata Dobrilă Daniela ar fi acceptat şi ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri, nemijlocit sau prin intermediari, bunuri şi bani cu titlu de mită: un autoturism, un televizor, boxe, suma de 10.000 lei, un mp3 player şi mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de cca 12.000 euro). De asemenea, în acelaşi scop de favorizare a firmei inculpaţilor, a rezultat că inculpata Dobrilă Daniela ar fi pretins de la soţii Cadar Eronim Ştefan şi Cadar Olezia remiterea a două calculatoare laptopuri marca Apple, în valoare de cca 3500 euro.

La data de 18.11.2013, consecutiv cu înmatricularea autoturismului, inculpata Dobrilă Daniela ar fi întreprins demersurile necesare şi ar fi emis un act(punct de vedere al ARR), datorită căruia, la data de 25.11.2013 Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al CJ Cluj. Consecinţa directă a acestei hotărâri, urmărită de soţii Cadar, ar fi constat în reintroducerea în licitaţie a unor trasee de transport persoane..
În vederea câştigării licitaţiei, inculpata Dobrilă Daniela ar fi furnizat inculpatului Cadar Eronim Ştefan date confidenţiale, ce nu sunt destinate publicităţii, din bazele de date ale instituţiei unde aceasta lucrează, privind ofertele/documentele depuse de ceilalţi operatori de transport persoane, concurenţi ai firmei inculpaţilor, favorizând astfel, societatea comercială a celor doi, în procedura de licitaţie.
La data de 19 decembrie 2013, comisia paritară de la nivelul de Consiliului Judeţean Cluj, după analizarea actelor transmise de ARR Bucureşti, a opinat că licitaţia trebuie anulată, amânând luarea unei decizii.
Decizia finală a Comisiei paritare a fost luată în data de 23 decembrie 2013 şi validată de Consiliul Judeţean Cluj în şedinţa din aceiaşi zi, stabilindu-se varianta agreată de inculpaţi.

În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane fizice şi juridice.

Procurorii DNA, în instrumentarea dosarului, au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calităţile procesuale în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Cluj, în vederea emiterii mandatului de arestare preventivă, pe o durată de 30 zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“.

Mai puteţi citi:

Clujeanul Sorin Seleşiu, unul dintre cei 10 oameni arestaţi preventiv de procurorii DIICOT  în dosarul „Mafia Cărnii“

Un şef de serviciu din cadrul DSV Cluj, Mircea Lucaciu, e acuzat de favorizarea făptuitorului. I-a anunţat pe evazionişti

UPDATE Un inspector OPC Cluj, suspectat în dosarul „mafiei“ cărnii pentru trafic de influenţă. Purtătorul de cuvânt al instituţiei: „Nu ştiu cine e“

Zeci de tone de carne şi produse din carne au fost retrase din depozitele clujene

Percheziţii DIICOT în toată ţara pentru evaziune de 15 milioane de euro. Mascaţii au descins la o firmă ce are magazine în toată Transilvania

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite