Rezultate finale europarlamentare 2014. PSD-UNPR-PC a obţinut cel mai bun rezultat: 24,96%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Electoral Judeţean a comunicat rezultatele alegerilor europarlamentare 2014 la Cluj. Astfel, alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut 24,96%,  UDMR 16,44%, PDL - 16,14 %, PNL – 13,75, PMP 6,57 %, PRM – 1,87.

PSD Cluj s-a situat mult sub media de 40% obţinută pe ţară, dar cu toate acestea a reuşit să adune cele mai multe voturi într-un judeţ condus de un preşedinte de Consiliu Judeţea de la PNL (Horea Uioreanu) şi un primar de municipiu democrat-liberal (Emil Boc). „E o victorie binemeritată, toată lumea e bucuroasă. Ne-am aşteptat, într-un fel, la această victorie. E rezultatul faptului că am avut o echipă competentă. Are legătură şi cu faptul că în ultimii doi ani Guvernul Potna şi-a făcut foarte bine datoria faţă de cetăţean”, a susţinut Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj, după anunţarea primelor exit-polluri. Este pentru prima dată în ultimii ani când PSD-ul câştigă la Cluj primul loc la alegeri. Locul II a fost obţinut de UDMR cu 16,44%, iar PDL-ul, în ciudata ajutorului venit din partea primarului Emil Boc, a obţinut 16,14%. PNL a obţinut un dezamăgitor 13,75%, chiar dacă preşedintele Consiliului Judeţean Cluj este liberalul Horea Uioreanu. O supriză a fost candidatul independent Mircea Diaconu, care a obţinut 6,27 la sută, acesta având circa 9% în municipiul Cluj-Napoca.

Prezenţă mai bună la vot comparativ cu 2009

Purtătorul de cuvânt al BEJ Cluj, Dan Tegzeşiu, a precizat că prezenţa la vot a fost de 30,91 la sută în judeţul Cluj, fiind înregistrate 177.553 de voturi valabil exprimate şi 7.731 de voturi nule. „Important este faptul că faţă de acu 5 ani prezenţa la vot este mai mare, ajungând la cel  puţin 30%, ceea ce înseamnă că clujenii s-au reposnsabilizat mai mult inclusiv în legătură cu importanţa prezenţei europarlamentarilor noştri în Parlamentul European”, a susţinut prefectul Gheorghe Vuşcan (PSD), după închiderea procesului de votare. La alegerile europarlamentare din 2009, prezenţa la vot a fost  27,2 %.  

"Fără probleme deosebite"

„Ne bucurăm că până în acest moment la Cluj nu au fost probleme deosebite. Au fost mici observaţii, că unii se plimbă cu maşini inscripţionate cu numele unor partide. Au fost mici observaţii, mărunte care nu au avut efect asupra votului. De asemenea, au fost foarte multe acuzaţii care nu s-au verificat. Poliţiştii au verificat până la manivelă pe toţi transportatorii, care ar fi putut să ducă oamenii să voteze multiplu”, a declarat  Vuşcan. El a susţinut că acuzaţiile de dare de mită s-au dovedit a fi neîntemeiate. 

Citeşte şi

Europarlamentare 2014. Campania electorală continua cu mesaje pe telefoanele mobile. Cazul e cercetat de Poliţie

Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj, a făcut sesizare la BEJ arătând că în aceste momente campania electorală continuă prin intermediul unor mesaje trimise pe telefoanele mobile, oamenii fiind îndemnaţi să voteze cu un anumit partid. BEJ a înaintat plângerea Poliţiei, care face cercetări.

Europarlamentare 2014. Live text. Corina Creţu a venit la vot îmbrăcată într-o ie. Ioan Rus: „Am votat pentru primul pas spre normalitate în România“               Alegeri europarlamentare 2014, Cluj. Aproape 600.000 de clujeni sunt aşteptaţi duminică, 25 mai, la urne, la alegerile europarlamentare 2014. Cei mai mulţi votanţi sunt din oraşul Cluj-Napoca (272.467 oameni), iar cei mai puţini din comuna Ploşcoş (594 oameni). Până la ora 10.00, în judeţ, prezenţa a fost de 3,73%.

Europarlamentare 2014. VIDEO Ioan Rus: „Am votat pentru primul pas spre normalitate în România“ Vicepreşedintele PSD Ioan Rus a votat de dimineaţă la o şcoală din apropierea stadionului CFR Cluj. Acesta a venit alături de Corina Creţu, unul dintre candidaţii la europarlamentare, şi soţul acesteia.

Europarlamentare 2014. Primarul Clujului, Emil Boc, îndeamnă lumea la vot. „Europa este la răscruce din perspectiva destinului politic“     Primarul Clujului, Emil Boc, a votat la ora 10.00, împreună cu soţia sa, la o şcoala numărul 10 din cartierul Zorilor, unde şi locuieşte. La declaraţiile de după vot, fostul premier a afirmat că a votat cu dreapta deoarece reprezentanţii dreptei „au crezut în Europa când a fost mai greu“.

VIDEO Europarlamentare 2014. Norica Nicolai la Cluj: „Aş vrea ca lumea să vină la vot nu pentru oamenii politici, ci din respect pentru România“         Norica Nicolai, unul dintre candidaţii la europarlamentare, a votat, duminică, 25 mai, în vremea prânzului, în Floreşti, cea mai mare comună din ţară, situată la câţiva kilometri de Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite