Primul radio din România care transmite muzică de film emite din Cluj: viaţa ta are acum şi coloană sonoră

0
0

În oraşul care găzduieşte cel mai mare festival din ţară dedicat celei de-a şaptea arte, emite online singurul post de radio care difuzează nonstop doar muzica de film. Pe Radio Classic One Movie poţi asculta de la piese celebre din coloanele sonore ale unor filme clasice precum Casablanca până la melodii din ultimele pelicule de la Hollywood.

“Singura deosebire între viaţa mea şi un film este că nu are coloană sonoră (soundtrack)”, spunea un cunoscut personaj de film. De zilele trecute, putem ataşa şi soundtrack la viaţa noastră pentru că a apărut, în oraşul care găzduieşte TIFF-ul, singurul post de radio care transmite 24 de ore doar muzica de film. Se numeşte Radio Classic One Movie şi a apărut din iniţiativa a doi cunoscuţi jurnalişti de radio clujeni, tată şi fiu, Sergiu Alex şi Cristian Ivaneş. Acest post este completat cu unul de muzică clasică, Radio ClassicOne Live, care  difuzează un mix original de muzică simfonică, operă, muzică de film, electronică, new-age şi jazz, inclusiv cu programe live. “Piesele au fost atent selecţionate şi sunt in jur de 2000, doar crema cremelor genurilor promovate”, susţine Cristian Ivaneş. Ambele posturi de radio pot fi ascultate online la adresa http://radioclassicone.ro. 

Cristian Ivaneş vorbeşte despre Classice One Radio

Premieră naţională 

Dacă postul de radio care difuzează muzică de film este o premieră absolută în România, Radio ClassicOne Live se deosebeşte de posturile de radio care îşi concentrează programul pe muzică clasică. “Eu şi tatăl meu, Sergiu Alex, un om de radio şi meloman desăvârşit, ascultăm de ani de zile prin satelit radiourile clasice occidentale şi am observat că formatul lor este unul comercial. Da, comercial, adica piese scurte, celebre, orchestra mari şi dirijori faimoşi, plus muzica de film, electronică, jazz şi new age. Am zis ca ar fi o idee minunată să existe aşa ceva şi la noi....şi până la urmă n-am mai avut răbdare şi l-am facut!”, spune Cristian Ivaneş. Pe Radio Classic One Movie se pot asculta coloane sonore de la cele mai noi filme, până la filme din anii 40 şi piese foarte populare precum cele din „Piraţii din Caribe” sau “Războiul selelor”.

Radioul merge online, dar poate fi conectat şi la sistemul audio din maşină. “Mizăm pe oamenii care s-au săturat de televizor şi de "muzica" dementializantă şi vor altceva, ceva ce până la noi nu au avut”, spune Cristian Ivaneş. Lansarea radioului se face săptămâna viitoare, dar el se poate ascultă deja.

“Fiind singurul radio din România care are un canal specializat şi care transmite 24 de ore DOAR muzică de film, fiind clujeni, cred ca ne armonizăm perfect cu TIFF şi cu pasiunea pentru magia cinematografiei”

Cristian Ivaneş, jurnalist radio

Muzică de calitate pentru un public nespecializat

Cristian Ivaneş a renunţat în urmă cu câteva luni la colaborarea cu Radio Cluj şi a pornit proiectul “RadioClassicOne”. “Întotdeauna am crezut că muzica de calitate, inclusiv cea simfonică sau de operă, poate fi oferită într-un fel atrăgător pentru publicul larg, nespecializat, mai ales tineri. Aşa s-a născut ideea Radio ClassicOne, care să ofere cele mai bune piese clasice, de operă, muzică electronică ori new age, într-un format dinamic şi modern, după tipic occidental, cu piese nu mai lungi de cîteva minute fiecare”.  În ceea ce priveşte profilul ascultătorului: “Într-o săptămână de emisie am primit mesaje de la ascultatori foarte tineri şi de la pensionari, deci e greu sa faci un portret robot al ascultatorului Radio ClassicOne. Ne adresam celor care ascultă muzica online şi au pretenţii de la ce aud. Calitatea tehnică a emisiei noastre este cu totul excepţională, iar cea artistică...uşor de notat”. 

Aparatură din SUA

Aparatura pentru posturile de radio a fost adusă din SUA, unde Cristian a fost plecat cu o bursă Fulbright. “Eu am fost în America anul trecut pentru jumatate de an şi am adus cateva scule de acolo... La întoarcere pentru a putea aduce cât mai multă aparatură în bagaje, mi-am lăsat hainele acolo”, povesteşte, amuzat, clujeanul. Deocamdata posturile emit doar playlisturi, însă în curând vor începe emisiiunile live pe primul canal. Deja există câţiva colaboratori, inclusiv corespondenţi în Franţa şi Germania...pe măsură ce radioul se va extinde, echipa va creşte şi canalele, două la număr acum, se vor înmulţi, spune Cristian. Jurnalistul  regretă că nu  a demarat mai repede această iniţiativă: “La noi în piaţa media acest format încă lipseşte cu desăvârşire, chiar dacă am avea publicul pentru el. Cum ştim asta? România a evoluat enorm în ultimii 15 ani, iar clasa de mijloc, chiar dacă încă firavă şi în dezvoltare, există, parte din ea prosperă şi îşi face simţită tot mai mult prezenţa în societate. Inclusiv în ceea ce priveşte gusturile muzicale. Aici intrăm noi cu oferta noastră”. Lansarea oficială a Rdaio ClassicOne va avea loc marti 7 iunie, de la ora 18, la Auditorium Maximim, cu sprijinul şi colaborarea Editurii Şcoala Ardeleană.

Citeşte şi

FOTO VIDEO Care sunt filmele româneşti ce au câştigat Trofeul TIFF 2016 şi premiul special al festivalului

Sophia Loren vine la Cluj. Va fi premiată pentru întreaga carieră la TIFF

Începe TIFF! Cea mai amplă ediţie se deschide cu premiera filmului lui Nae Caranfil şi un show cu trapezişti suspendaţi de macarale

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite