Primele fotografii cu „OZN-urile” din Salina Turda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terasele de pe insula de sare par desprinse dintr-un film SF
Terasele de pe insula de sare par desprinse dintr-un film SF

Deşi lucrările de modernizare a Salinei Turda s-au finalizat, accesul turiştilor este în continuare interzis în zona minei Rudolf şi a lacului subteran. „Adevărul de Seară” a reuşit, însă, să intre zonele restricţionate ale Salinei Turda, obţinând imagini în premieră cu terasele de pe insula de sare din adâncuri.

CLICK AICI PENTRU MAI MULTE IMAGINI

Turiştii sunt sfătuiţi la intrare în Salină să nu coboare în mina Rudolf. „Accesul e interzis, încă se lucrează”, ni se spune la intrare. Nici alţi vizitatori nu mai au răbdare. Deşi sunt funcţionale, lifturile panoramice sunt încremenite, unul la balustrada superioară, celălalt la baza sălii uriaşe.

O mână de muncitori, chemaţi de urgenţă din concediu funcţionează şi pe post de paznici. Vigilenţa lor a fost încercată de un grup de pensionari, care s-a oprit între scările de lemn vechi de peste un secol şi jumătate şi liftul panoramic.

Puteau să se „refugieze” în mina Gisella, unde e amenajată baza de tratament balnear, singura inaugurată oficial. „De aici se văd însă toate obiectivele, pistele de golf şi bowling, amfiteatrul, lacul”, ne explică Mihai Ardeleanu, un turdean obişnuit cu atmosfera. A prins toate etapele lucrărilor. „Mai au puţin şi vor termina cu totul”, ne spune Ardelean.

Costin Voicu, un constănţean aflat în trecere prin Turda se uită de pe balustrada consolidată, spre fundul lacului din mina Franz Joseph. Oscilează între admiraţie şi rezervă. „Parcă era mai interesant aşa natural, înainte. E prea modern”, spune Voicu.

O pasarelă duce pe insula de sare, înţesată de terase de lemn. „Este lemn stratificat special”, ne spun muncitorii aflaţi la o bere în pauza de masă. Mai sunt doar retuşuri de făcut. „Strângem un şurub, astupăm o fisură. 99,99 la sută este gata”, ne asigură unul dintre ei.

Acesta lucrează încă de la demararea lucrărilor. „Cel mai greu a fost să scoatem mizeria de pe insulă şi din lac”. Aerisitorul de la suprafaţă a fost multă vreme defect. Au căzut o serie de mizerii de la suprafaţă, inclusiv animale. „Un măgar este şi acum pe fundul lacului”, mai spune muncitorul. Mai au probleme şi cu scurgerile de apă de la suprafaţă.

Băsescu ar putea asista la inaugurare

Primarul Turdei, Tudor Ştefănie ne-a declarat că procedura de predare-primire a proiectului a început. „Constructorul va preda obiectivul Ministerului Dezvoltării, care ni-l va încredinţa la rândul lor. Sperăm să-l inaugurăm în această lună”, spune primarul. La festivităţile inaugurării ar putea participa şi preşedintele ţării, spune primarul.

Lucrările de rabilitare au costat 5,8 milioane de euro, din care 4,8 fonduri europene, restul de un milion de euro reprezentând cofinanţarea Primăriei Turda şi a Consiliului Judeţean Cluj.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite