Premieră nefastă: centrul medical universitar Cluj își trimite pacienții la Suceava, cu elicopterul

0
Publicat:

Premieră nefastă pentru sistemul medical clujean: un pacient a fost transferat cu elicopterul la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Spitalul Județean de Urgență Cluj nu a putut efectua o operație de extragere a cheagului de sânge de la nivelul vasului cerebral afectat.

Pacientul a fost transferat de la Cluj la Suceava. FOTO: SMURD
Pacientul a fost transferat de la Cluj la Suceava. FOTO: SMURD

Un pacient care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost transferat dintr-unul dintre cele mai importante centre medicale din țară, cel din Cluj, la Suceava pentru extragerea cheagului de sânge de la nivelul vasului cerebral afectat.

În ciuda faptului că Clujul este cunoscut ca un puternic centru medical universitar, sâmbătă, din lipsă de personal sau de aparatură medicală, un pacient a fost transferat cu elicopterul SMURD la Suceava pentru a fi salvat.

Bărbatul de 47 de ani a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut. Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj au apelat de urgentă de colegii de la Suceava pentru extragerea cheagului de sânge de la nivelul vasului cerebral afectat.

Transferul s-a realizat cu un elicopter SMURD.

S-a apelat fără succes la cinci centre din țară

Medicii clujeni au mai încercat să găsească o soluție pentru pacient la alte cinci centre de Radiologie Intervenţională.

Fie din lipsa kit-urilor pentru intervenţie, fie din lipsa personalului, pacientul a fost refuzat.

„În urmă cu puţin timp, la SCJU Suceava a fost transferat cu elicopterul SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj, un pacient de 47 de ani cu accident vascular cerebral ischemic acut. Simptomatologia pacientului a debutat la ora 11.30. A fost efectuată tromboliza (administrare de medicamente care dizolvă cheagul de sânge) la ora 14 la spitalul din Cluj”, au explicat, sâmbătă, reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Suceava, conform news.ro. Pentru că nu s-a înregistrat o ameliorare semnificativă a simptomatologiei, s-a decis transferul pacientului la Spitalul Clinic Judeţean Suceava pentru extragerea cheagului de sânge de la nivelul vasului cerebral afectat, de către echipa de la Radiologie Intervenţională,  

„Prima solicitare de acest fel”

Potrivit medicilor suceveni asistăm la o premieră: „este prima solicitare de acest gen primită dintr-un centru universitar”. Echipa care a contribuit la acest succes a fost formată din medici din UPU, medicul neurolog dr. Ana Burca, medicul anestezist dr. Crina Tiron, radiologi intervenţionişti dr. Cătălin Lulciuc şi dr. Mircea Gabriel, asistenţi.

E important de precizat că pacientul a fost refuzat anterior de alte 5 centre de Radiologie Intervenţională din cauza fie a lipsei chiturilor pentru efectuarea intervenţiei, fie din cauza lipsei de personal”, au menţionat reprezentanţii SCJU Suceava.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite