Poliţia Penală Cluj: şeful Poliţiei va fi judecat pentru confiscarea averii, după ce şeful de la Rutieră a fost trimis  în judecată pentru înşelăciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Cluj au constatat că şeful Poliţiei Cluj, Ioan Păcurar, nu poate justifica 189.000 de euro din banii săi. Procesul pentru confiscarea averii nejustificate va începe în septembrie. În urmă cu câteva zile, fostul şef al Poliţiei Rutiere, Alexandru Mureşan, a fost trimis în judecată pentru înşelăciune.

Procesul privind confiscarea averii şefului Poliţiei Cluj, Ioan Păcurar, va începe la 16 septembrie 2013, la Curtea de Apel Cluj. Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care a descoperit că şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj nu poate justifica 189.000 de euro din averea sa, a trimis dosarul, în toamna anului trecut, la Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Conform Legii 115/1996 pentru declararea şi controlul averii, această comisie demarează o nouă investigaţie, iar la final emite o ordonanţă. Dacă, pe baza probelor administrate, se constată că dobândirea unei cote-parte din avere sau a anumitor bunuri nu are caracter licit, Comisia va trimite cauza spre soluţionare Curţii de Apel, lucru care s-a întâmplat în cazul lui Ioan Păcurar.

În continuare, Curtea de Apel poate decide confiscarea unei părţi din averea care nu poate fi justificată sau plata unei sume de bani, egală cu valoarea bunului nejustificat. De asemenea, dacă în legatură cu bunurile nejustificate rezultă săvârşirea unei infracţiuni, instanţa va trimite dosarul la Parchetul competent. Dacă se constată că provenienţa bunurilor este justificată, instanţa hotărăşte închiderea dosarului. 

DE UNDE 189.000 DE EURO

În cursul anului 2012, Agenţia Naţională de Integritate a demarat un control al averii şefului Poliţiei Cluj, Ioan Păcurar. La finalul investigaţiei, în luna septembrie, inspectorii ANI au concluzionat că în anii 2001, 2003, 2004, 2008, 2009 şi 2012, familia Păcurar a cheltuit  1.559.012 de  lei (410.266 de euro), în timp ce veniturile au fost de 840.164 de lei (221.000 de euro). A rezultat o diferenţă de 718.847,54 lei  (aproximativ 189.143 euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către Ioan Păcurar. Calculele au fost făcute de ANI, la un curs de 3,8 lei pentru un euro.

Diferenţa considerabilă dintre venituri şi cheltuieli a început din 2005, anul în care Păcurar a devenit şeful Poliţiei Cluj. Din 2001 până în 2005, el a fost şef la Serviciul Poliţiei Rutiere din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj. „În urma investigaţiei, ANI a dispus: sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate de către Ioan Păcurar, în perioada exercitării funcţiei publice; sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea efectuării verificărilor cu privire la veniturile realizate în perioada 2006 - 2008, din chirii, în sumă de 181.410 de lei şi 52.000 de euro, precum şi înstrăinarea unui imobil situat în Municipiul Cluj-Napoca, cu preţul oficial de 27.000 euro (conform contractului de vânzare-cumpărare). Potrivit declaraţiei cumpărătorului, suma achitată ar fi fost de 39.000 euro“, se arată în comunicatul ANI. Ancheta Agenţiei Naţionale de Administrarea Fiscală nu a fost finalizată încă.

CE SPUNE ŞEFUL POLIŢIEI


Ioan Păcurar a declarat pentru „Adevărul“ că ştie despre demararea procesului, el fiind chemat la audieri la Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj  şi dând explicaţii în legătură cu averea dobândită. Mai mult, procesul pentru confiscarea averii se va desfăşura pe baza probelor strânse de această Comisie, formată din doi judecători de la Curtea de Apel, desemnaţi de preşedintele acesteia, şi dintr-un procuror de la Parchetul care funcţionează pe lângă Curtea de Apel, desemnat de prim-procurorul acestui Parchet. „Comisia a ajuns la concluzia aceasta pentru că nu a luat în considerare unele dovezi pe care le-am adus pentru a-mi justifica averea. Oricum, suma despre care vorbeşte comisia este mai mică decât cea vehiculată de ANI. Eu am acte pe toată averea, nu am emoţii, dacă aveam ceva de ascuns nu precizam în declaraţia de avere“, a explicat şeful Poliţiei.

BOTEZ CU DAR  DE 90.000 DE EURO

În declaraţia de avere a lui Ioan Păcurar aferentă anului 2011 se precizează că, în urma botezului fiului său, a obţinut cadouri şi sume de bani în valoare de 90.000 de euro. Precizarea făcută în declaraţia de avere este foarte geu de acceptat ca probă, pentru că  este foarte greu de dovedit adevărata valoare a cadourilor primite. Ţinut la un hotel de cinci stele din Cluj, evenimentul a adunat câteva sute de persoane, printre care nume importante ale politicii, ale mediului de afaceri sau ale lumii academice clujene: Ioan Rus, fost ministru de Interne, Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, politicienii Marius Nicoară şi Horea Uioreanu, omul de afaceri Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al  

Băncii Transilvania. ;

Averea  lui Păcurar

Averea lui Ioan Păcurar este considerabilă, având în vedere că, de când a intrat în câmpul muncii, a fost bugetar. Ca şef al Poliţiei Cluj, el a câştigat, conform ultimei declaraţii de avere, un salariu brut lunar de 7.300 de lei. La acesta s-au adăugat atât indemnizaţia lunară de 470 de lei pentru faptul că este membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Cluj, cât şi salariul lunar de 515 lei pentru activitatea de lector la o universitate privată din oraş. Soţia inspectorului a câştigat lunar circa 900 de lei ca administrator de firmă, plus încă atât, indemnizaţia de creştere a copilului. Fiul cel mare al lui Păcurar câştigă un salariu lunar de 700 de lei.

ŞI-A DONAT IMOBILELE

Şeful poliţiei a trecut în declaraţia de avere aceleaşi proprietăţi ca anii trecuţi – un teren de 8.506 metri pătraţi în comuna Apahida şi 928 de metri pătraţi intravilan în Cluj-Napoca, însă acestea au fost donate fiului său, David Păcurar. Şi vila, de 400 de metri pătraţi, aflată într-o zonă rezidenţială a oraşului, a fost donată fiului, iar apartamentul de 46 de metri pătraţi a fost donat fiicei. Păcurar deţine o maşină Alfa Romeo Mito, cumpărată la mâna a doua, care valorează circa 15.000 de euro. Şeful Poliţiei iubeşte arta, astfel că a investit anul trecut 3.000 de euro în tablouri, colecţia sa ajungând să valoreze 9.000 de euro. Ceasurile şi bijuteriile deţinute ajung la 8.000 de dolari. Chestorul are şi bani în conturi: 35.000 de lei, 25.000 de euro şi 5.000 de dolari.

Citeşte şi

Cum a făcut avere fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj, trimis în judecată pentru 11 infracţiuni: familia sa cheltuia lunar 150.000 de lei, deşi câştiga numai 9.000 de lei

Şeful Poliţiei Rutiere Cluj a fost suspendat din funcţie şi este cercetat penal din cauza neregulilor privind averea sa

Adjunctul şefului Poliţiei Cluj, „zburat“ la Poliţia Rutieră. Are o vilă de 300.000 de euro care nu apare în declaraţia de avere

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite