Orchestra Simfonică a Radio Ungaria la Zilele Culturale Maghiare din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artiştii maghari vor susţine un spectacol la Cluj. FOTO: Arhivă
Artiştii maghari vor susţine un spectacol la Cluj. FOTO: Arhivă

Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare 2014, Orchestra Simfonică a Radio Ungaria va susţine, sâmbătă, de la 17.00,  un concert pe scena Operei Maghiare din Cluj.  Din program: Variaţiuni pe tema cântecului popular maghiar ”Păunul” de Kodály Z., Les preludes de F. Liszt, Simfonia a V-a de Ceaikovski.

„Orchestra Simfonică a Radio Ungaria ocupă un loc aparte în elita marilor orchestre ale lumii prin numeroasele concerte susţinute în Ungaria şi în străinătate, respectiv prin înregistrările radio, TV şi pe CD a (aproape) întregului lor repertoriu simfonic. În istoria sa de 70 de ani, orchestra a fost prezentă constant în cadrul concertelor de gală ale concursurilor muzicale internaţionale”, susţin organizatorii.  

Carte de vizită

 

O astfel de întâlnire dintre radio şi interpretarea muzicii simfonice a fost posibilă şi datorită lui Dohnányi Ernő, numit director muzical al radioului în anul 1931. El a fost cel care a înţeles cum poate fi pusă tehnologia (aflată în dezvoltare rapidă) în slujba muzicii. În anul 1936 s-a format o orchestră de salon, predecesoarea marii orchestre, unde Dohnányi a invitat cei mai talentaţi artişti ai epocii. De atunci orchestra a avut parte de numeroşi dirijori şi muzcieni talentaţi, iar începând cu anul 2011 Orchestra Simfonică a Radio Ungariaeste condusă dedirijorul-compozitor Vajda Gergely. Programul său artistic porneşte din trecutul radioului, de la rolul acestuia în serviciul public şi oferă o importanţă aparte muzicii moderne. „Consider că realizările artistice din secolul XX şi XXI trebuie incluse în circuitul vieţii orchestrale de zi cu zi, iar Orchestra Simfonică a Radio Ungaria trebuie să fie lider în acest sens”, afirmă Vajda Gergely.

Citeşte şi

Cum se vede Clujul din turnul unei biserici de circa 600 de ani

FOTO VIDEO Cum se văd simbolurile Clujului din turnul bătrânei biserici din centru. De la 80 de metri înălţime

Piaţa Unirii, simbolul Clujului

FOTO CENTER Cum se văd simbolurile Clujului din cea mai înaltă clădire a oraşului 

Istoria unei pieţe în fotografii

FOTO Centrul Clujului înainte de 1900: un car cu boi, un obelisc închinat împăratului de la Viena şi un tramvai cu aburi care producea multe accidente

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite