O româncă, acuzată de unul dintre cele mai mari jafuri de diamante din Anglia. Valoarea bijuteriilor, ameţitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boodle, magazinul de lux jefuit de Georgeta Dănilă are o tradiţie de peste două secole. FOTO: Daily Mail
Boodle, magazinul de lux jefuit de Georgeta Dănilă are o tradiţie de peste două secole. FOTO: Daily Mail

O femeie cu dublă cetăţenie, româno-franceză, este acuzată că ar fi furat bijuterii în valoare de 4,2 milioane de lire sterline dintr-un magazin de lux din capitala Marii Britanii.

Georgeta Dănilă (52 de ani) este principala suspectă într-unul dintre cele mai spectaculoase jafuri din Londra, care au implicat bijuterii. Rezidentă în Franţa de mai mulţi ani, românca a vizitat Londra ca turistă în 2016, iar poliţiştii britanici spun că nu s-a întors acasă cu mâinile goale. 

Asta pentru că Georgeta Dănilă, alături de alte trei persoane, ar fi dat o spargere într-un magazin de lux din Mayfair şi au plecat cu o avere. La peste 4,2 milioane de lire sterline, echivalentul a circa 5 milioane de euro, au fost estimate de către experţii evaluatori bijuteriile furate din magazin. 

Potrivit presei din Insulă, acesta ar fi cel mai mare jaf consemnat la un singur magazin din istoria juridică britanică.

Timp de aproape cinci ani, detectivii londonezi au lucrat la acest caz, iar în cele din urmă pistele abordate i-au dus la Georgeta Dănilă. De fapt, potrivit anchetatorilor, românca ar fi membru într-un grup internaţional de infractori care ar fi jefuit mai multe magazine de bijuterii în Franţa, Belgia, Luxemburg şi Germania. 

Pagina de internet a Poliţiei din Londra consemnează că detectivii care investighează furtul de diamante au acuzat o femeie de 52 de ani. Potrivit sursei citate, românca a fost extrădată din Franţa pe 6 iulie 2020, iar a doua zi a fost acuzată oficial de conspiraţie pentru furt.

Ea s-a prezentat la Westminster Magistrates Court pe 7 iulie şi a fost arestată preventiv, iar pe 4 august s-a prezentat la Southwark Crown Court, după care a avut o nouă înfăţişare pe 1 septembrie.

Cum acţionau hoţii

Potrivit Daily Mail, Georgeta Dănilă şi ceilalţi membri ai grupării de infractori pretindeau că sunt experţi în diamante şi că vor să le cumpere. Îşi alegeau victimele cu atenţie şi acţionau ca în filmele poliţiste. 

În cazul jafului de la magazinul situat pe New Bond Street, românca şi complicii ei ar fi schimbat diamantele cu unele false. Asta după ce unul dintre ei, care se pretindea gemolog, cerea pietrele preţioase pentru a le analiza şi a le estima valoarea înainte de a le achiziţiona. Niciunul dintre experţii magazinului de lux londonez nu a remarcat faptul că diamantele veritabile au fost înlocuite cu unele false, iar atunci când totuşi cineva a observat acest lucru, hoţii se aflau deja departe. 

Aproape cinci ani a durat investigaţia, iar atunci când anchetatorii au identificat-o pe Georgeta Dănilă, britanicii au formulat o cerere către autorităţile din Franţa şi au obţinut extrădarea ei.  Pe 1 septembrie, românca a apărut în faţa judecătorilor la Southwark Crown Court din Londra.  Daily Mail consemnează că românca a apărut marţi la Southwark Crown Court din Londra, purtând pantaloni de culoare închisă şi o jachetă albastră pal peste un bluză bej.

O situaţie complicată

Portalul courtnewsuk.co.uk notează că situaţia româncei este foarte complicată. Ea a fost astăzi asistată de un interpret francez, dar a cerut unul român la viitoarele audieri. Georgeta Dănilă a pledat nevinovată, însă mărturia ei nu l-a impresionat pe procurorul care conduce cazul, şi va afla verdictul la finele acestui an. Potrivit sursei citate, anchetatorii spun că ea ar fi „creierul” bandei, iar şansele ca decizia finală să-i fie favorabilă ar fi mai degrabă de domeniul miracolului. 

„Deşi a plâns şi a încercat să-l impresioneze pe judecătorul Martin Griffith, scenariul ei nu a dat rezultatele pe care le aştepta. Martin Griffith a decis ca femeia să fie din nou arestată preventiv înainte de următoarea şedinţă, iar anchetatorii cred că tocmai Georgeta Dănilă este capul bandei”, menţionează jurnaliştii britanici.

Alături de ea sunt arestaţi şi doi bărbaţi, despre care se spune că ar fi complicii româncei. Unul dintre ei este cel care se prezenta în lumea bijutierilor ca fiind expert în pietre preţioase. Şi într-adevăr, atunci când cei trei au acţionat, au ştiut de fiecare dată care sunt diamantele cele mai de preţ, iar loviturile date au avut precizia unui ceas elveţian.

Totodată, cei trei sunt bănuiţi că ar fi implicaţi şi în alte jafuri. Mai multe magazine de lux din Paris, Lyon, Nisa, Berlin şi Bruxelles ar fi fost jefuite de ei, însă lovitura dată la Londra pare să le fi depăşit pe celelalte.

Vă mai recomandăm şi

Patru români, puşi sub acuzare pentru un jaf de zeci de milioane de lire. Victima este fiica unui cunoscut magnat

Povestea statuilor de bronz din Bruges tăiate, topite şi vândute la fier vechi de o grupare de hoţi din România

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite