O nouă specie de plantă descoperită în România de o echipă de cercetători şi profesori de la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi profesori şi cercetători de la UBB au descoperit o nouă specie de plantă în zona Dobrogei. Denumirea populară propusă pentru noua specie este Aerel Dobrogean, în timp lumea academică îi va spune Ferula mikraskythiana.

 „Descoperirea unei plante noi este o veste excepţională, mai ales dacă este vorba despre descoperirea unei specii de statură mare, ca planta descrisă recent din Dobrogea de cadre didactice şi cercetători ai Universităţii Babeş-Bolyai în colaborare cu alţi specialişti. Epitetul specific mikraskythiana se referă la denumirea în greaca veche a regiunii cunoscute azi sub numele de Dobrogea: Mikrá Skythia (Μικρὰ Σκυθία), în română Sciţia Mică”, afirmă biologul Marko Balint, prorectorul UBB responsabil cu linia de studii în limba maghiară, extensiile, relaţia cu universităţile maghiare şi asigurarea calităţii.  

image
image

Imagini cu noua plantă oferite de UBB

Această descoperire vine accentuează importanţa deosebită a ariilor naturale protejate din România. Potrivit reprezentanţilor UBB, specia este clasificată, conform regulamentului Uniunii Internaţionale a Conservării Naturii (IUCN), ca specie periclitată, singurele exemplare (172) fiind localizate în Rezervaţia Pădurea Dumbrăveni.

Mai puteţi citi:

Cum e când înveţi nemţeşte. „Universitatea Elevilor”, programul care le arată liceenilor ce înseamnă avantajele studiului într-o limbă străină

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite