O nouă plângere la DIICOT: funcţionarii veniţi în control la Urologie Cluj au fost cazaţi la 5 stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emanuel Ungureanu, deputat USR. FOTO: Remus Florescu
Emanuel Ungureanu, deputat USR. FOTO: Remus Florescu

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, miercuri, o sesizare la DIICOT cu privire la posibile fapte de abuz în serviciu sau luare de mită ale funcţionarilor de la Casa de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii care au efectuat un control la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj.

Cei patru funcţionari (Sanda-Cristina Grăjdeanu, Cezar Radu, Andreea Safta şi Ema-Iulia Popovici) care au fost, în perioada 15-26.05.2017, în control la Cluj, la solicitarea DIICOT, au fost cazaţi la un hotel de cinci stele din oraş, deşi nu aveau dreptul legal să beneficieze de acest confort (conform HG 1860/2006, capitolul 4, articolul 26, al.1 litera a). Cazarea a fost efectuată de reprezentantul Ministerului Sănătăţii, domnul Claudiu Mihai Hirţea, şi din informaţiile pe care le deţinem cu implicarea directă a managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Petru Şuşcă. 

Funcţionarii se pot caza la hotel de maxim 3 stele

”Este foarte ciudat că nişte funcţionari publici veniţi la un control iniţiat de DIICOT şi-au permis să se cazeze la un hotel de cinci stele din Cluj-Napoca, în condiţiile în care legea prevede că funcţionarii se pot caza la un hotel de maxim 3 stele. Dovada că acest control a fost viciat o avem în aceste zile când o altă echipă mixtă a fost trimisă la Institutul de Transplant din Cluj, tot de către DIICOT, un indiciu clar că procurorii au suspiciuni că funcţionarii publici trimişi prima dată în control, în perioada 15-26.05.2017, nu şi-au făcut datoria corespunzător”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

Problemele de la Institutul de Urologie

DIICOT a solicitat controlul CNAS la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, ca urmare a unei sesizări depuse tot de deputatul Emanuel Ungureanu în luna martie. În sesizare, deputatul USR devoala o practică din ultimii zece ani la nivelul acestei instituţii medicale prin care pacienţii cu diferite afecţiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere acestei instituţii de stat, erau direcţionaţi de către profesorul Lucan către clinica privată Lukmed. Această clinică este deţinută de familia Lucan şi administrată de fiul profesorului Lucan, Ciprian Lucan, care era şi angajat al Institutului din Cluj.

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj este în pragul falimentului din cauza unei datorii de 2,2 milioane de lei, acumulată în cea mai mare parte în perioada în care la conducerea acestei instituţii se afla profesorul Mihai Lucan. Situaţia a devenit dramatică în urmă cu câteva zile când au fost blocate conturile instituţiei din care se plăteau salariile angajaţilor.

În pragul falimentului

”Încă din luna martie a acestui an, am tras un semnal de alarmă la adresa ministrului Sănătăţii că trebuie să găsească soluţiile legale pentru a salva Institutul de la faliment, eventual printr-o rectificare bugetară, hotărâre de guvern, care să şteargă datoriile acestei instituţii şi printr-un plan de management eficient care să îl readucă pe linia de plutire. Fac din nou un apel public către ministrul Bodog pentru a găsi o rezolvare rapidă a crizei de la Institutul de Transplant din Cluj”, a susţinut deputatul Emanuel Ungureanu.

Citeşte şi

Cum a ajuns în pragul falimentului unul dintre cele mai prestigioase institute de urologie din ţară. Aparatul care sărăceşte un spital şi îmbogăţeşte o clinică privată

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite