O excavaţie de pe Tăietura Turcului ameninţă locuitorii de pe strada Rarău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pământul o ia la vale pe strada Rarău, de cealaltă parte a dealului unde societatea clujeană Ben&Ben sapă la fundaţia unui viitor centru multifuncţional.

Locuitorii de pe strada Rarăului din cartierul Grigorescu sunt speriaţi de circa trei săptămâni, de când muncitorii firmei Ben&Ben încearcă să „consolideze" ceea ce pare un zid de pământ de circa 20-25 de metri înălţime. Săpăturile au fost efectuate pe versantul vestic al străzii Vântului, respectiv strada Tăietura Turcului, acolo unde un crater de dimensiuni impresionante acaparează atenţia tuturor celor care ajung aproape de vârful dealului. Potrivit panoului afişat în dreptul „craterului", în zonă se ridică o clădire multifuncţională cu spaţii comerciale şi apartamente. Termenul la care construcţia ar trebui să fie gata este 1 septembrie, însă în zonă încă nu s-a ridicat nimic.

Bolovani peste cabana copiilor

De cealaltă parte a dealului însă, pământul o ia serios la vale peste casele oamenilor. În ultimele trei săptămâni, câteva zeci de metri cubi de pământ s-au prăvălit înspre locuinţele de pe strada Rarău. „Cabana de joacă a copiilor a fost înghiţită de pământ zilele trecute. Şi din când în când mai vin spre casă bolovani mari şi grei", a povestit una dintre educatoarele Casei Familiale „Amic", de pe strada Rarău nr. 24, care a preferat să nu-şi divulge identitatea. Casa aparţine Fundaţiei „Ecce Homo" şi adăposteşte nouă copii. Educatoarea a mai menţionat că, deşi au fost făcute sesizări la primărie de vecinii din zonă, reprezentanţii instituţiei nu au venit deocamdată în control.

 „Vom acorda despăgubiri dacă trebuie"

Directorul dezvoltatorului imobiliar Ben&Ben, societatea care urmează să ridice pe strada Tăietura Turcului un complex multifuncţional, Ioan Bene, a declarat pentru „Adevărul" că el nu cunoaşte ca în zonă să fi fost problem. „Am fost acolo zilele trecute, dar nu mi-a zis nimeni nimic. Nu ştiu să existe probleme în zonă. Dacă există pagube în curţile vecinilor, în mod cert vom proceda la despăgubiri, în baza unor expertize clare", a spus Ioan Bene.

El a subliniat că Ben&Ben este al treilea dezvoltator al clădirii în cauză şi că proiectul a fost cumpărat.

Zonă de risc

Reprezentanţii Primăriei au menţionat că vor verifica în scurt timp situaţia de la faţa locului. „Există o ordonanţă preşedinţială emisă de instanţă şi ei sunt obligaţi să consolideze zona înainte de a începe orice fel de alte lucrări. Noi nu avem însă atribuţii de verificare a respectării deciziilor juridice", au transmis reprezentanţii Biroului Mass-Media al Primăriei Cluj-Napoca. Serviciul de Situaţii de Urgenţă din subordinea Primăriei a inclus zona pe harta de risc a oraşului, dat fiind faptul că fiecare ploaie poate provoca mişcări de teren spre vale.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite