Numărul infecţiilor nosocomiale în spitalele din Cluj a crescut. Medicii continuă să nu declare toate cazurile
0Numărul cazurilor de infecţii nosocomiale depistate anul trecut în sptialele clujene au crescut cu 9 %, ajungând la 1.892- se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Cluj. De asemenea, în urma controalelor au fost retraşi 834 litri de produse biocide cu neconformităţi de etichetare.
Au fost înregistrate 1892 infecţii asociate asistenţei medicale, cu 9,09% mai multe decât in anul 2017, se arată în Raportul de activitate al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj pe 2018, care a fost publicat zilele trecute.
Specialiştii DSP Cluj arat că în continuare medicii curanţi evită să declare cazurile de infecţii asociate asistenţei medicale, „un procent de 38% din infecţiile declarate fiind depistate activ sau în cadrul studiului de prevalenţă de către membrii compartimentelor de prevenire a infecţiilor din spitale.”
Propunerile DSP de îmbunătăţire a activităţilor sunt: „introducerea obligativităţii participării medicilor curanţi periodic la cursuri/conferinţe cu tematica infecţiilor asociate asistentei medicale în cadrul procesului de educaţie medicală continuă.”
Unde au fost înregistrate cele mai multe infecţii nosocomiale
Infecţiile asociate asistenţei medical (IAAM) e au fost înregistrate preponderent în secţiile ATI - 39% din totalul infecţiilor declarate, şi secţiile cu profil chirugical – 26% din totalul infecţiilor.
Un procent de 51% din totalul infecţiilor asociate asistenţei medicale au fost înregistrate la pacienţi cu vârsta peste 65 ani.
„Lunar s-a efectuat monitorizarea, centralizarea şi analizarea datelor de supraveghere a infecţiilor asociate asistenţei medicale din toate unităţile sanitare cu paturi publice şi private din Judeţul Cluj.
Totodată au fost verificate şi validate fişele de raportare a cazurilor de IAAM. În cadrul infecţiilor asociate asistenţei medicale declarate pe categorii de afectiuni s-au inregistrat un procent de 21% infectii de plaga, 20% infectii respiratorii, 16 % infectii urinare, 13 % bacteriemii, 25 % infectii digestive – majoritatea infectii cu Clostridium difficile”, se mai arată în raport.
De asemenea, în urma controalelor au fost retraşi 834 litri respectiv 117 kg produse biocide cu neconformităţi de etichetare
Cazurile în unităţile în sistem sentinelă
În anul 2018, au fost raportate:
Pentru unităţile selectate în sistem sentinelă:
-Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă , numărul de cazuri depistate – 82, cu incidenta de 2.58%. Infectiile invazive au fost investigate cu laboratorul şi cu diagnostic bacteriologic şi antibiogramă în procent de 100%
-Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie ,,Prof. Dr. O. Fodor,, numărul de cazuri depistate – 47, cu incidenta de 2.62%. Infectiile invazive au fost investigate cu laboratorul şi cu diagnostic bacteriologic şi antibiogramă în procent de 100%
Incidenta pentru judetul Cluj pentru supravegherea IAAM in sistem sentinela pentru anul 2018 a fost de 2.62%. Comparativ cu anul 2017 in care incidenţa raportata a IAAM la nivelul judeţului Cluj a fost de 1%, se constata o mai buna supraveghere si raportare a IAAM in anul 2018, incidenta fiind de 1,14%.