Moştenirea lui Ciulei. Fiul regretatului regizor, în dispută cu cei care ar trebui să sprijine filmele româneşti. „O să le mănânce umezeala sau şobolanii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmele româneşti de patrimoniu trebuie restaurante înainte de a fi pierdute pentru totdeauna, iar Centrul Naţional al Cinematografiei nu sprijină producătorii aşa cum ar trebui, dimpotrivă. Acestea sunt două dintre ideile expuse în cadrul unei conferinţe de presă de către regizorul Thomas Ciulei, duminică, 18 octombrie, la Cluj, unde ieri a fost proiectată, pentru prima şi singura dată, deocamdată, comedia sa „2+2”.

Thomas Ciulei, fiul marelui regizor Liviu Ciulei, a declarat, într-o conferinţă de presă, că a fost plăcut surprins de reacţia publicului. Întrebat de ce a ales Clujul ca loc unde să facă prima proiecţie a comediei sale ”2+2”, Ciulei a răspuns că locul unei comedii este la un film de comedie. Acesta a mai afirmat că nici echipa cu care a filmat nu a văzut, până ieri, filmul în totalitate.

Acesta a realizat două filme în ultimul an, ambele finaţate de Televiziunea Română, despre care a declarat că a întârziat enorm de mult cu plăţile: ”La 2+2 mai are plăţi încă de făcut. Firma mea a terminat filmele, Din cauza întârzierii predărilor am fost suspendat să particip la concursuri timp de 2 ani de zile şi nu ni se dau ultimele 2 tranşe. În legea cinematografiei se specifică că TVR trebuie să cofinanţeze. Ei nu s-au ţinut de contract cu aceste mari întârzieri. Noi am făcut tot posibilul să terminăm filmul şi totuşi suntem penalizaţi. Nu cred că asta e corect. Cred că CNC trebuie să sprijine producătorii, să mă încurajeze, să mă dea ca exemplu: uite, cineva care a întâmpinat dificultăţi foarte mari şi totuşi a terminat filmul. Totuşi, sunt penalizat. Asta mi se pare inadmisibil când se ştie foarte bine care sunt greutăţile producătorilor în terminarea filmelor”.

Un alt aspect pe care Thomas Ciulei l-a subliniat este cel legat de filmele din patrimoniul naţional care trebuie restaurante de îndată şi, din păcate, nu se face nimic.

”Legat de filmele tatei, noi avem în ţara noastră o situaţie destul de gravă cu patrimoniul naţional, adică avem foarte multe filme care trebuie restaurate şi nu se restaurează nimic. Sper ca măsura asta sau discuţia care s-a lansat în urma acestei interziceri a difuzării filmelor lui Liviu Ciulei (n.r. Thomas Ciulei a dat publicităţii în urma cu circa o lună un comunicat în care spunea clar că interzice ca filmele tatălui său şi filmele sale să mai fie difuzate în România) să ducă la o discuţie generală despre cum sau ce trebuie să facem ca patrimoniul nostru să nu se piardă. Asta înseamnă că trebuie să ne apucăm de urgenţă de restaurat nişte filme. Este adevărat că Pădurea Spânzuraţilor, de exemplu, în comparaţie cu un film ca Moromeţii este într-o stare mai bună, dar sunt foarte multe filme. Şi dacă directorul CNC, doamna (n.r. Anca) Mitran, susţine că nu s-au făcut cereri pentru restaurările filmelor, ce pot să răspund decât: ce se întâmplă cu toate filmele unde nu este regizor, operator şi nu se mai fac cereri? Acelea rămân în arhivă şi o să le mănânce umezeala sau şobolanii. Nu înţeleg. Trebuie să ne punem le punct şi să salvăm ce e de salvat”, a afirmat Ciulei.

Ce ar fi de făcut

Întrebat de jurnalişti ce ar fi de făcut, Thomas Ciulei a declarat că ar trebui pus la punct un plan din partea Ministerului Culturii ca să fie restaurat atât filmul «Pădurea Spânzuraţilor», din care lipsesc 40 de minute din negativul original, cât şi alte filme bune din patrimoniu. ”Avem foarte multe filme bune şi nu s-a restaurat nimic în 25 de ani. Lucrul acesta trebuie să se schimbe, în curând va fi prea târziu”, a punctat acesta.
Acesta a mai spus că a existat o iniţiativă de restaurare care s-a pierdut din caza dezinteresului CNC pentru restaurarea filmului.

”Nici CNC-ul de azi nu consideră că filmul «Pădurea Spânzuraţilor» ar trebui restaurat. Mi se pare o situaţie catastrofală în care ne aflăm şi mai catastrofală direcţia în care mergem. Nu pot să înţeleg poziţia CNC-ului care astăzi susţine că de fapt acest film nu trebuie restaurat. Adică oamenii aceştia care au venit să restaureze «Pădurea Spânzuraţilor» sunt proşti şi că băgau 250.000 de euro într-o chestie care nu trebuie făcută. Mi se pare absolut jenant o atitudine de acest fel. Cred că trebuie făcut un plan pentru restaurarea acestui patrimoniu”, a explicat regizorul la Cluj.

Comedia sa ”2+2”, care a avut o proiecţie specială la Cluj, nu va mai fi proiectată momentan în România. Regizorul a afirmat că a trimis producţia la un festival la Londra, dar şi la alte festivaluri europene, inclusiv la Cannes, car nu a fost selectată.

Thomas Ciulei la Comedy Cluj. Cum a primit publicul comedia sa ”2+2”

Mai puteţi citi:

Ce piese de teatru să nu rataţi la Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj. Recomandările organizatorilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite