Milionari clujeni amendați de ISU. Un complex turistic de milioane de euro a ars lângă Salina Turda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din complexul turistic Biniște și cai, de lângă Salina Turda, o investiție de câteva milioane de euro, a ars într-un incendiu. Proprietarii, doi dintre cei mai bogați oameni de afaceri clujeni, au fost amendați de către ISU Cluj pentru lipsa autorizării pentru siguranța la incendii.

Complexul turistic Biniște si cai de lângă Salina Turda. FOTO Biniște si cai
Complexul turistic Biniște si cai de lângă Salina Turda. FOTO Biniște si cai

Două ore au intervenit popmpierii clujeni pentru a stinge incendiul izbucnit, ieri, la complexul turistic „Biniște și cai”, aflat la câteva sute de metri de intrarea în Salina Turda.

„În momentul sosirii primelor echipaje la fața locului s-a constatat că flăcările se manifestau generalizat în interiorul clădirii, care are o suprafață de cica 2000 de metri pătrați. A fost distrus în totalitate un imobil în care funcționa un restaurant, spații de cazare și grajduri pentru cai”, a susținut purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Andrei Biriș.

Acesta a precizat că s-a evitat extinderea incendiului la locurile de cazare aflate în apropiere.

Incendiul izbucnit în această dimineață la Biniște și cai (Turda) a fost stins. Clădirea cea mai nouă din cadrul complexului turistic a fost afectată semnificativ de incendiu, dar, din fericire, toți angajații și animalele sunt în siguranță și nu au avut de suferit”, spun proprietarii restaurantului.

Aceștia au mai precizat că turiștii cazați în sectoarele neafectate (vezi video atașat)au fost evacuați. În plus, Niciuna dintre persoanele aflate în complex în momentul izbucnirii incendiului nu a avut nevoie de serviciile medicale puse la dispoziția lor. Complexul este închis acum pentru turiști. 

Biniște și cai: investiție de milioane de euro

Imobilul care a ars face parte dintr-un complex turistic realizat cu o investiție de câteva milioane de euro de oamenii de afaceri clujeni Teofil și Simon Mureșan. În 2018, aceștia au construit un centru de echitaţie şi pensiune pentru cai Salina Equines, cu o investiție de trei milioane de euro. În urmă cu câțiva ani, la centrul de echitație s-a adăugat „Biniște și cai” - un restaurant cu locuri de cazare: 16 căsuțe, șapte bungalow-uri și patru apartamente, plus o piscină.

„Biniște și Cai e un concept turistic și de wellness unic în România. Pentru noi, nu sunt margini între om și natură. În construirea unităților de cazare, am folosit lemn vechi restaurat. Apoi, am integrat elementul salin în facilitățile de wellness și dotările piscinei. În restaurantul nostru, gătim cu pricepere din produse sănătoase, crescute colea, cu grijă și fără grabă”, se arată pe site-ul complexului turistic.

Aceiași investitori au o podgorie de 50 de hectare în apropiere și produc propriul vin.

Milionari clujeni: Teofil și Simion Mureșan

Complexul turistic aparține celor doi frați milionari clujeni Teofil și Simion Mureșan, care nu lipsesc, în fiecare an, din topurile Forbes cu cei mai bogați români. „Antreprenorul Teofil Mureșan, fost profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a construit, alături de fratele său, Simion, unul dintre cele mai puternice grupuri de servicii pentru infrastructură din România - Electrogrup”,  scrie Forbes. 

De-a lungul timpului, Electrogrup a marcat numeroase premiere pe piața locală. A introdus primele soluţii de fibră optică aeriană și a adus primul cablu dielectric. A fost prima firmă care a instalat un cablu de fibră optică pe linii de tensiune medie în România. Pe lângă Electrogrup, din grupul Electrogrup Infrastructure mai fac parte firmele Direct One SA, Netcity Telecom SRL, Nova Power & Gas SRL și WESEE. Electrogrup Infrastructure are drept obiective pe termen lung să atragă finanțare pentru creșterea organică în domeniile în care activează, precum și pentru continuarea proceselor de achiziții și fuziuni în România și în alte țări, mai arată sursa citată. 

În 2020, Electrogrup Infrastructure a raportat, conform Forbes, afaceri de aproape 123 de milioane de euro, profit operațional (EBITDA) de peste 17 milioane de euro şi un profit net de aproape 8 milioane de euro.

Teofil si Simion Muresan, milionarii care detin complexul turistic Biniste si cai. FOTO: Business M
Teofil si Simion Muresan, milionarii care detin complexul turistic Biniste si cai. FOTO: Business M

Amendă ISU de 50.000 de lei

 Purtătorul de cuvânt al ISU, Andrei Biriș, a precizat pentru „Adevărul” că proprietarii complexului turistic au fost amendați cu 50.000 de lei din cauze lipsei autorizării privind securitatea la incendiu.

„Autorizarea la incendiu are mai multe etape. Înainte de începerea construirii imobilului este necesar un aviz de la ISU care atestă că proprietarii au inclus în planul construcției caracteristicile ce țin de siguranta la incendii. După obținerea avizului, se poate începe construcția. Apoi, după finalizarea construcției este necesar să se depusă documentația necesară autorizării”, a precizat Biriș.

Proprietarii, deși au început activitatea la complexul turistic, nu au depus documentația la ISU în vederea autorizării.

În ceea ce privește cauza încendiului, Biriș a susținut că se va întruni o comisie care va face o cercetare mai amănunțită.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite