Mihai Goţiu cere explicaţii oficiale ministrului Educaţiei în cazul liceenilor trimişi acasă pentru că aveau părul lung

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul clujean Mihai Goţiu. FOTO: Inquam Photos
Senatorul clujean Mihai Goţiu. FOTO: Inquam Photos

Senatorul USR Mihai Goţiu a solicitat explicaţii oficiale Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj în cazul elevilor Liceului „Inochenţie Micu” din Cluj-Napoca trimişi acasă ieri pe motiv că aveau părul lung şi barbă. Statutul elevului prevede că „elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnităţii şi personalităţii proprii”, arată senatorul.

„Conform declaraţiilor făcute presei de către directorul liceului, dar şi de către reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, decizia ar fi fost luată pe motiv că astfel de ţinute sunt interzise prin regulamentului şcolar intern. Îmi vine greu să cred că în legislaţia din România mai există prevederi în conformitate cu care lungimea părului elevilor constituie o problemă sau că asemenea lucruri sunt trecute în regulamentul intern al vreunei unităţi şcolare din România”, arată în solicitarea de explicaţii, vicepreşedintele Senatului.

Abatere de la „etica şi morala comunistă”

„Am avut ghinionul să prind câţiva ani din perioada în care părul lung era interpretat ca fiind un afront adus sistemului ori profesorilor, că e un semn de depravare şi de abatere de la ”etica şi morala comunistă”, iar adolescenţii şi tinerii erau obligaţi să se conformeze directivelor de partid, altfel riscau un frezat la zero şi alte sancţiuni aberante. Am avut şi eu probleme din cauza asta, dar credeam că asemenea mentalităţi au mai supravieţuit doar în reclamele la ciocolata ROM. Constat că m-am înşelat şi că totul porneşte de la cap. Săptămâna trecută am văzut că atunci când se referă la conduită decentă, o mare parte a colegilor parlamentari se gândesc la vestimentaţie ori la lungimea părului, dar consideră că ar fi cât se poate de ”decent” să ocupi funcţii de conducere în Parlament ori în Guvern, chiar dacă eşti condamnat penal ori declarat în stare de incompatibilitate în mod definitiv. Acum vedem cum un director de liceu aplică tratamente discriminatorii unor elevi pe motiv de ”lungimea părului”, iar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar găsesc justificări pentru aşa ceva”, a comentat Mihai Goţiu, care este membru atât al Comisiei pentru Învăţământ, cercetare, tineret şi sport, cât şi al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senat.

Statutul elevului: „elevii au dreptul la respectarea imaginii”

Senatorul clujean a adresat mai multe întrebări în solicitările trimise, astăzi, ministrului Educaţiei şi şefului Inspectoratului Şcolar Cluj, menţionând că aşteaptă răspunsuri urgente. ”Le-am cerut să-mi explice cum interpretează art. 6, alin. 2, din Statutul elevului, în care se arată că ”elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnităţii şi personalităţii proprii”, şi să-mi specifice articolele din lege care i-au permis directorului în discuţie să trimită elevii acasă pentru că au părul lung. Dacă nu există, atunci un regulament şcolar nu poate încălca legea. Dacă există, atunci voi propune o modificare legislativă care să abroge o asemenea aberaţie. Ştiu că sunt mulţi colegi parlamentari, miniştri şi inspectori şcolari care oftează după anii comunismului. Să se uite, totuşi, în calendar: suntem în anul 2017, nu înainte de 1989”, a mai spus Mihai Goţiu.

Citeşte şi:

 

Elevi trimişi acasă de directorul şcolii pentru că aveau părul lung: „Capacitatea psihică încă e determinată de cum arăţi“

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri