Metoda ingenioasă prin care trei bucureșteni și un neamț au încercat să înșele cu 400.000 de euro o clujeancă. Ce i-a dat de gol

0
Publicat:

Trei bărbați din București și unul din Nurnberg (Germania) au încercat să înşele cu 400.000 de euro o femeie de afaceri din Cluj aflată în căutare de investitori pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar. Tentativa lor a fost întreuptă de polițiștii români și germani.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au prins, în Cluj-Napoca, în flagrant delict, trei bărbați, bănuiți de comiterea infracțiunii de tentativă la înșelăciune.

Din cercetări a reieșit faptul aceștia au încercat să păcălească o femeie prin metoda RIP DEAL. 

Cei trei au fost prinși în flagrant marți, 25 octombrie. În aceeași zi, a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, la locuința unuia dintre bărbați, în municipiul București, iar, în baza unui ordin european de anchetă, emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, cu sprijinul autorităților germane, s-a desfășurat o altă percheziție, în orașul Nürnberg, din Germania.

„În fapt, patru bărbați, cu vârste cuprinse între 31 și 59 de ani, trei din municipiul București și unul dintr-o localitate din Germania, sunt bănuiți că, începând din luna iulie 2022, ar fi încercat să inducă în eroare o femeie, din municipiul Cluj-Napoca, sub pretextul calității de falși investitori germani și tranzacționării aparentei sume de 10.000.000 de euro, în scopul obținerii de la aceasta 400.000 de euro în criptomonede. Cei 400.000 de euro ar fi reprezentat comisionul pentru intermedierea tranzacției", au informat reprezentanții Poliției Cluj.

Potrivit sursei citate, cei suspecții au apelat la false identități pentru a fi intra în legătură cu o femeie de afaceri din Cluj, care postase un anunț pe o platformă online, în vederea identificării de investitori, pentru un proiect imobiliar.

Bărbații au încercat să o convingă să transfere sub formă de garanție cei 400.000 de euro. Ei i-au explicat că banii ar trebui să fie transferați într-un portofel electronic la care doar ea ar fi avut acces, pentru a oferi garanții cu privire la seriozitatea intențiilor ei de a remite comisionul după finalizarea tranzacției. 

Ulterior, s-ar fi stabilit și desfășurat o întâlnire între presupușii investitori și aceasta, în Innsbruck, Austria. Femeia a început însă să aibă bănuieli.

„Astfel, la data de 25 octombrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au organizat o acțiune de prindere în flagrant delict a trei dintre bărbații bănuiți de activitatea infracțională. Aceștia au fost interceptați de polițiști în municipiul Cluj-Napoca, unde s-ar fi deplasat ca urmare a înțelegerii stabilite cu femeia, cu intenția de a obține cei 400.000 de euro, în criptomonede, prin utilizarea unui portofel electronic.

Deposedarea de suma menționată nu s-ar fi realizat, fiind întreruptă de intervenția polițiștilor. În urma controalelor corporale si percheziției autoturismului cu care aceștia s-au deplasat, au fost descoperite și ridicate șase telefoane mobile, patru portofele electronice, un laptop, dar și un document de identitate fals, aparent emis de autoritățile belgiene”, au mai informat reprezentanții Poliției Cluj.

Conform sursei citate, în cadrul percheziției care s-a desfășurat la locuința unuia dintre bărbați, în municipiul București, au fost descoperite și ridicate alte patru documente de identitate false, care păreau a fi emise de autorități malteze, belgiene și elvețiene.

„În paralel, autoritățile germane au descins marți, 25 octombrie, la locuința bărbatului cu dublă cetățenie (română-germană) din Nürnberg, Germania. În baza probatoriului administrat, cei 3 bărbați din municipiul București au fost reținuți, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, cu propunere de arestare preventivă", au adăugat reprezentanții poliției Cluj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română, iar activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului Criminalistic, Direcției de Investigații Criminale, Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș și Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Cluj-Napoca.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite