Medicii de familie clujeni refuză să mai acorde consultații grauite. Protest în fața Casei de Asigurări de Sănătate
0Peste 200 medici de familie clujeni au protestat joi, 18 ianuarie 2024, în fața sediului Casei de Asigurări de Sănătate, față de scăderea bugetului. Asociația și Patronatul Medicilor de Familie din Cluj au anunțat că din 1 februarie 2024, nu se vor mai putea acorda consultații medicale gratuie.

Asociația Medicilor de Familie și Patronatul Medicilor de Familie Cluj au organizat joi, 18 ianuarie 2024, între orele 9 și 11, în fața sediului Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, un protest la care au participat peste 200 de medici de familie și medici din Ambulatoriul de specialitate.
Principalele nemulțumiri sunt legate de modificările propuse prin proiectul de Ordin postat de CNAS pe transparență decizională, care prevăd:
- scăderea finanțării în asistența medicală primară și secundară cu 30-40%, scădere care în condițiile creșterii cheltuielilor de funcționare, a taxelor și impozitelor vor determina imposibiltatea de plată, falimentul unor cabinete
- includerea unor clauze abuzive de validare a serviciilor ca o condiție de plată, ceea ce va determina întârzieri mari la plata serviciilor
- penalizarea medicilor de familie cu liste mari de capitație, deși se cunoaște deficitul mare de medici din sistemul sanitar, ceea ce va duce la nerespectarea dreptului asiguraților de a se înscrie pe lista unui medic de familie
- imposibilitatea de prelungire a programului de consultații, adaptat nevoilor de îngrijire medicală a populației
Fără consultații gratuite de la 1 februarie
În condițiile menținerii acestui proiect, medicii de familie și medicii specialiști din Ambulator nu vor semna contractul și ca urmare de la 1 februarie 2024 nu pot fi acordate servicii medicale gratuite.
Medicii clujeni solicită CNAS și Ministerului Sănătății:
1. Retragerea Proiectului de Ordin din transparența decizională și prelungirea contractului existent până la data de 31 decembrie 2024 pentru stabilitate în sistemul sanitar și posibilitatea de estimare a cheltuielilor pentru acordarea unor servicii complexe și diversificate și pentru acordarea Pachetelor minimale și de bază asumate de CNAS și Ministerul Sănătății
2. Respectarea Strategiei Naționale de Sănătate și creșterea finanțării în asistenta medicală primară pentru a crește calitatea și perfomanța întregului sistem sanitar
3. Politici de resurse umane ale Min Sănătății cu asumarea răspunderii pentru deficitul mare de medici și supranormarea personalului medical
4. Asumarea Guvernului pentru asigurarea accesului populației la servicii medicale preventive și curative
Vineri, 19 ianuarie 2024, va avea loc dezbaterea generală, la nivel național, privind modificarea Normelor și Contractului-Cadru.
„Calendarul protestelor vă continua la nivel national și suntem deciși să continuam demersurile noastre pentru sănătatea tuturor!”, au transmis medicii clujeni.

Va crește numărul de pacienți de la Urgențe
„Unitățile de primiri urgențe ar fi sufocate și medicii de la Urgențe recunosc că în weekend, când cabinetele medicale sunt închise, numărul de solicitări crește simțitor”, a precizat Emiliana Costiug, președinte Asociației Medicilor de Familie Cluj într-un interviu pentru „Adevărul.”
În plus, suntem în plin sezon de viroze respiratorii. „Suntem suprasolicitați cu numărul mare de viroze, multe cazuri de gripă, cu decompensare a bolilor cronice, pentru că acesta este sezonul cel mai dificil privind sănătatea noastră și în condițiile acestea ne vedem agresați, să zic așa, și cu alte probleme administrative”, a precizat dr. Costiug.
Mai mult, există pericolul să nu mai funcționeze centrele de permanență - unități deservite de medici de familie care asigură pe rând asistență medicală în intervalul orar în care nu funcționează cabinetele de medicină de familie. Acestea nu au primit finanțarea pentru perioada octombrie-decembrie. În zonele rurale situația este și mai disperată, întrucât medicii de familie sunt singurii furnizori de servicii medicale.
Președinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj consideră că, de fapt, ar trebui crescut bugetul pentru medicina de familie, nu scăzut.
„O creștere a resurselor financiare pentru medicina de familie ar fi binevenită, pentru că am avea atâtea de dat. Eu aș putea să-mi fac o echipă, să-mi dotez corespunzător cabinetul, dacă aș avea siguranța venitului de mâine. Altfel mi-e și frică să investesc. Calcularea riscurilor de sănătate ale fiecărui individ ar fi foarte importantă și asta medicul de familie o face și nu necesită neapărat investigații foarte scumpe. Toate acestea presupun ca medicul să aibă resursele necesare inclusiv financiare”, a concluzionat medicul.